用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果直資學校同政府學校制度睇齊……
樓主: ihv2kids
go

如果直資學校同政府學校制度睇齊……

引用:港同2nd+in+我唔去啦,廢事被人手指指

原帖由 kwkyeung 於 12-10-25 發表

港同2nd in 我唔去啦,廢事被人手指指
你冷靜d先。1. 根本無指明針對著你,你會唔會敏感左呢?2. 我唔知你有幾多offer. 我只係看見我自己身邊朋友/同學仔家長啫。3. 手指指動作。係咪指著你?我與你素未某面,我做咩要淨係指著你?放棄/選擇邊間學校,不是在乎別人的批評。是看你想比咩小朋友,是你的朋友為最好。就正如生果金問題,有人反對,有人支持。你支持,人地反對你,咁你係咪放棄唔要生活費?我無學校,都未有咁激動。你有你自由喎

Charlotte_mom 發表於 12-10-25 10:45
CALM DOWN! 冷靜D
首先請家長明白, 呢個遊戲從來都唔公平, 無論派位制度, 或者考學校, 都係一種漫長既折磨, ...
其實,要實行 “只可hold一間直資學位”,有沒有甚麼執行上的困難?

引用:+本帖最後由+kwkyeung+於+12-10-25+10:15+

樓主識得講公平,但又想直資收埋個弟妹同哥哥姐姐一齊讀同 ...
福附我決定唔會報。因為地區問題,正如自己立場,不會濫報學校。不過,我都好欣賞哩間學校,師資唔錯。雖然今日東方有段新聞關於福附,但只係小插曲啫。祝你成功港小interview

mandy304  福附真是一間好好的學校, 校長很有心培育下一代, 外藉師資又多, 成8個一間學校.  值得一讚.  發表於 12-10-25 12:09

引用:Quote:原帖由+kwkyeung+於+12-10-25+發表本

原帖由 ihv2kids 於 12-10-25 發表
咩你咁講野,仲要做哩個表情。你都係做人父母,何為身教?唔通你就係同時hold 幾個offer的人?大家 ...
我傾向於覺得有multiple offers既人係有一定權利同flexibility去揀先。不過講之前希望大家要理性D。我之前都比人扣帽子話盲目崇拜名校,真係越講越冇趣。有D人冇哂理智(唔係話樓主)。    Here I come:    1. 香港唔係行共產,大家一開始都係報多過一間,咁點解一D細路仔叻D,或是多D學校覺得佢適合D既要限時限刻咁犠牲佢選擇既權利呢?記住,佢地multiple offers 既權利係喺大家同樣既規則下真才實料地earn返來。唔係旁門左度㗎喎。    2. 人地報直資係放棄左資助,變相每年用幾皮嘢買返一定既選擇權,點解你冇offer在手就blame 人地?。  3. 好多所謂唔放位住既原因係佢地都等緊終極心儀小學,點解因為你心急而要罰佢地唔可以等而要揀間非終極或放棄佢(強調)earn返來既choices? 4. 最重要,而唔使答我,今晚熄燈後望住天花板答真正既自己,如果你個仔或女今天有multiple offers 喺手而重有D學校未announce results. 你會點做?。period.

bigboy129    發表於 12-10-25 14:46
kwkyeung    發表於 12-10-25 11:22

引用:手指指的証據+http://www.edu-kingdom.com/

手指指的証據
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=2475156&pid=352593 ...
我手指指- 指上面的對話。不是指你,而且我唔知是你。

ihv2kids 發表於 12-10-25 11:15
福附我決定唔會報。因為地區問題,正如自己立場,不會濫報學校。不過,我都好欣賞哩間學校,師資唔錯。雖然 ...

呢單新聞我睇完都有 D 驚...........
Miranda :-D

引用:回復+ihv2kids+的帖子你引用我的對話來手

我真的真的真的真的不是講你

引用:回復+ihv2kids+的帖子 我無被人攻擊,我係

回復 ihv2kids 的帖子

我無被人攻擊,我係唔會主動攻擊人,

我真的真的真的真的真的不是講你。((((((((( 對不起)))))))))

引用:Quote:ihv2kids+發表於+12-10-25+11:15+福

原帖由 mirandalpl 於 12-10-25 發表
呢單新聞我睇完都有 D 驚...........
咁又唔使驚。其實間間學校都會有哩事情。只係老師、家長如何處理 。

又或者直資每人手上最多hold 2-3個位, 咁會唔會減低濫校的情況, 但又可有少許自由給予直資學校呢 ?  因要做到直資只能hold 1個, 我諗不太可能.  因他們亦有自由空間.

ihv2kids  Hold 2個offer都情合理。我自己身邊朋友的而且確hold 3,4個offer。 真係請住病假,一個星期返一間。返到合心水為止。  發表於 12-10-25 12:19

醒目開學勳章 王國長老

答樓上: 我女係真光幼稚園可直升小學, 我當年好早已經考到ST CLARE'S, 真光我連留位費都無交

直到叩到港同, 就即刻放ST CLARE'S, 從來無試過同時HOLD兩間

考幼稚園亦一樣, 放得既我即放

我明白家長選校係有好多考慮, 但唔好將"權利"二字睇得太重, 而家係講同理心講諒解, 如果家長係肯為人著想, 樓主亦唔需要出呢個POST啦

引用:Quote:HelicopterDad+發表於+12-10-25+11:1

原帖由 hophopbunny 於 12-10-25 發表
唔明邏輯。。讀直資都有政府$3xxxx 一年,政府比學校津貼用人頭計
點解不能同時hold多間就沒有選擇權利。 ...
係,直資都有資助,不過家長要比錢唔影響我既論點。至於你其他here and there 既假設,試下自己答完我bullet4 in REAL HEART 後再談。

引用:+本帖最後由+kwkyeung+於+12-10-25+10:51+

港同2nd in 我唔去啦,廢事被人手指指
係喎!「你唔去都改變唔到哩個事實!」大家看看係咩意思?我用我小朋友立場看,大家認為如何? 不是了交鬧,明眼人看。如果,我用番同一反應去"潤"你。你會唔會覺得好無愛心? 唔好忘記該校有「生命教育」...…我再一次,我不是針對住你來攻擊,我所表達,全是我個人立場。入不到該校,不是終點。我只係心痛兩個小朋友,尤其大個個知結果時,佢喊得好可憐我非常心痛!你可以鬧我指你,但請你不要在小朋友傷口上灑鹽。請尊重別人。