用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 Music:::::ATCL成績
go

Music:::::ATCL成績 [複製鏈接]

今期聽聞出來的成績、還是令人有意想不到的結果。
總希望孩子們都站在理想的那邊。

3    0    0    0
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

Means that result in average is good or not?  

回覆:Music:::::ATCL成績

其實每期 trinity 都 fluctuate 架啦,有質素嘅學生根本唔駛考 trinity.

APA 有人同期考到 FRSM 又 failed FTCL
呢單唔算新聞掛

iloveo 發表於 12-10-24 11:43
Means that result in average is good or not?

有幸有不幸....
雖然是人家的學生、總還是感意外、己不在意收緊與否!
估計pass的pass唔到。
估計最多pass的取高分。

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

結果和預期相差那麼大,那成績豈不是很難令人信服?是老師和考官對音樂演繹出現分岐?對學生可是頗難受的啊!不考會否好些?
for every one criticism, three positives must be given.

考、為何不考.....作為經驗和挑戰,未必是壞事。只想跟有小朋友考的家長說一點,平常心自然面對,沒甚麼大不了。
就是比賽也不是位位評判同一喜好!
做到人家不喜歡也不能不給....實力的表現。
至於FT....另一回事,能夠去考的總是支持.....所下的決心實在不少。

記得帶齊所有証件、接受改曲目信件和正本樂譜....

woodst  將準備明年暑假去考  發表於 12-10-25 13:27
ivantissue    發表於 12-10-25 10:40
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回

回復 bebebe12345 的帖子

其實越來越覺得 Trinity 的 result 差距很大,例如去年8-11月考的好幾個考生,是某出名小提琴老師的學生,考FTCL 全軍覆沒,有某著名鋼琴老師的那期學生考LTCL和ATCL,成績也不理想。但今年4-5月的同樣老師的考生,居然全部取得 distinction,有些更是9+分,但其實老師是知道他們拉得危危乎,不值這個分數。所以運氣比實力還重要。
我想問是否考 ABRSM 的 Dip 會比較差距無咁大呢?

咁考完八級,下一個目標應該是什麼?

回覆:Music:::::ATCL成績

引用:回復+bebebe12345+的帖子 其實越來越覺得+

原帖由 christianmom 於 12-10-25 發表
回復 bebebe12345 的帖子

其實越來越覺得 Trinity 的 result 差距很大,例如去年8-11月考的好幾個考生,是 ...
考試肯定會有"運氣"成份,但係不至於那誇張。人家個試運作多年,不太可能這麼兒戲。況且FTCL是由兩個非常有經驗的考官一起評分,我總覺得不可能太兒戲!

下年4月到我考dipabrsm了...不過考試呢家野, 就我自己而言好睇臨場發輝..., 哈哈, 因為未報, 所以都未有pressure住

回覆:christianmom 的帖子

唔好講演奏級,去年阿女考trinity G6 都令我O曬咀:(1)排左在新世紀柏斯,又要改地點去紅磡駿昇中心考;(2)明明請左翻譯,未夠鐘,翻譯姐姐去左食飯未返,個考官自己走出來問我個女冇翻譯得唔得,就捉左我個女入去考;(3)明明寫左考歌仔先,又考sight reading 先,好在翻譯姐姐在aural前趕到;(4)明明話 6 weeks有成績,結果差不多三個月先收到,收到時D中學都interview 完la ;(5)打親電話去centre 都冇人聽。

一個字---亂!

回復 BallBallMaMa 的帖子

BallBallMaMa
想不到去年連考級的考生也有混亂的經驗。我囝囝也是等了4個月才有成績,感覺很不好。有家長打電話去 Trinity問,職員暗示有太多考生肥佬,所以要讓更高級的考官再聽,故此要等咁耐才有成績。

回復 christianmom 的帖子

所以我同阿女話左以後點都唔考Trinity架啦

基本八級以下都是考ABRSM
以上則二邊都有......終以FT為依歸。
對現今考的孩子年紀越來越細、跟以前AT要Pass埋AMusTCL ,而現今己不用,始終對孩子是方 便!
曾有一段時間每次Pass的人數驚人.....收緊一點亦屬合理。
指出的只是特別個案.....
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回

RMA 發表於 12-10-24 12:46
其實每期 trinity 都 fluctuate 架啦,有質素嘅學生根本唔駛考 trinity.

APA 有人同期考到 FRSM 又 failed ...
啊仔今朝考咗ATCL。
請問RMA,點解有質素嘅學生根本唔駛考trinity?請多多指教!

其實都係以學生為第一位....

明知 trinity 係有危險,會亂比分,而且機會唔係細,點會比有質素o既學生試?

如果一個學生明明去考 FRSM 都會合格,點解仲要去考 FTCL?
好明顯 FRSM 係難過 FTCL, bear in mind, AB 當 FTCL 只係 LRSM 咁計。

真係有 FRSM o既能力,都要去考 FTCL, 就有可能係搭單去考。
就咁o岩我識o既一個 friend,佢同期去考 FRSM passed,但 FTCL failed......

其實有實力,有質素o既學生都 take risk 而 fail,真係幾打擊信心, 好 HURT 架。
作為一個老師,又點會忍心叫學生搏/博? 而且以我認知,AB Dip 始於係 prestigious 過 trinity

所以而家有 FRSM / LRSM / DipABRSM 程度o既學生,我一定唔會叫佢地冒險考 FTCL / LTCL / ATCL.

如果個學生根本連考 ATCL 能力都無,考 trinity 又唔一定冇機會。但考 DipABRSM 幾乎唔會合格
如果個學生有 ATCL 能力又未到 DipABRSM 合格,咁都係要搏一搏 ATCL, 因為 DipABRSM 始終嚴 d。

但如果個學生係會 pass DipABRSM,我絕對唔 recommend 考 ATCL.

當然唔同人,唔同老師有唔同睇法。

Just for sharing.

RMA 發表於 12-10-27 20:38
其實都係以學生為第一位....

明知 trinity 係有危險,會亂比分,而且機會唔係細,點會比有質素o既學生試?
多謝分享!曾有朋友建議啊仔考DipABRSM,理由是認可性比較高,啊仔知道後,也要求我同老師講考DipABRSM,但老師係叫啊仔考ATCL,佢所有學生都係考trinity,所以我相信除非轉老師,最後啊仔都答應考ATCL,相信之後會LTCL。

回復 RMA 的帖子

RMA,很多謝你的分析,很詳細和實用。
‹ 上一主題|下一主題