用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 成績吾好,選玫瑰崗中學好嗎?好煩!
樓主: kinling
go

成績吾好,選玫瑰崗中學好嗎?好煩! [複製鏈接]

kinling 發表於 12-10-31 18:25
我仔仔都係6b 喎!

你個仔係咪亞mark.

cellon 發表於 12-10-31 18:57
玫瑰崗中學早年也算一間名聲不錯的學校,出了不少傑出校友,為什麼今天會變成這樣呢?

...
早幾個月d中學生先至又上報咋,係街食煙遊蕩,又有警車上學校,老實band2學生都好少會選玫瑰崗,咁仲來得升中0個班真係大部份都係band3生,吾擔心就假。

Charlotte_mom 發表於 12-10-24 12:30
我反而聽過另一個角度睇呢種事
某男名校學生, 校內玩除褲(貪玩的), 結果學校攪大件事, 報警
一報警, 所有 ...

原來報警背後都隱藏咁多嘢, 真係唔講唔知......

成績吾好姐,吾好攪到品德都吾好.有機會既,另選一間好..

回覆:devilbaby666 的帖子

正確!你仔仔呢!'·

回覆:kinling 的帖子

How about tang siu kin victoria gov school?  Band 2 school in wanchai district.

ydoris  呢間OK架,成績吾係差架..成績差考入去難D,派入去易D.要睇返小學既派位好吾好先得.  發表於 12-11-2 14:31
This is Blythe~~~~~ [img align=right]http://www.imagestation.com/picture/sraid106/peb3d24df3abafa538e08eaa01e1ab5cd/f96dbd55.jpg[/img]

回復 kinling 的帖子

KEANE 我個仔, 你決定左讀邊間未, 我下星期會去東涌間YMCA OPEN DAY.

東涌甘遠,你住九龍

回復 kinling 的帖子

我住青衣,但佢有好多校車,我見金鐘都有,如果吾係你試吓去南昌間英華男校,都係直資,收生要求成積b都可以,即75分,你住邊區,我睇開學校可幫你留意有無岩你,我個小朋友成積都吾得,我搵學校都好頭痛,不過幾鍾意ymca,有d似玫瑰崗好多外國學生,有成70%外國人

我住港島南區,如去九龍好遠!

回覆:kinling 的帖子

你仔仔中文名是什麽?

Chi hang佢同學通常咁叫佢, 港島南你可以睇睇港大同學會,chi hang個補習老師話幾好,不過我吾知個收生要求,你可去佢網頁睇睇,b班好難去讀傳統中學,因佢地中文程度底過出面,而且真係吾建議讀返玫中,中學d同學對佢地影響大過家人。

你小朋友習吾習慣講英文,如果ok就試吓港大同學係南區,如果想考中中,可睇睇蘇淅,係北角寶馬山,我見佢收生好似b成積就oK,應75分,可以先去睇吓間學校,再考慮

回覆:成績吾好,選玫瑰崗中學好嗎?好煩!

路過:北角蘇浙公學係band 3 仲差過玫瑰崗中學喎!住北角既居民都知,成日係寶馬山公園食煙....

回覆:bobo101^*^ 的帖子

我女今年小五,成績真是唔好,品德ok。我都在留意玫瑰崗。我睇他們的website又好似幾好,但外面的評價又真係唔係幾好。真係好矛盾
我想選這間學校原因是他們不准學生出外食飯及有校車。與其要在本區(東區)選BRAND 3,我寧願跨區選灣仔。

醒目開學勳章 王國長老

港大同學會以往BAND ONE穩陣, BAND TWO頭要睇其他表現, BAND THREE就.....一試無妨既. 之前未有公開試成績一般估係BAND TWO頭學校, 舊年有DSE成績"估價"升左, 應該黎緊競爭仲大左
東涌直資係咪指果間國際學校? 都唔易入WOR好似

回覆:成績吾好,選玫瑰崗中學好嗎?好煩!

Rhs 由當年10班中一縮到得4班,現在要主力收巴籍學生救命,副校長走完,今年校長都走埋。商科部飛仔學校,今年也結業。幾年前老師自殺,學生偷電腦,校內吸毒新聞。有能力小學部學生都會走,無能力才升中學部band 3!!!要玩中學部會有很多嘢玩,讀書氣氛,學生操行只是一般。

devilbaby666 發表於 12-11-3 00:51
你小朋友習吾習慣講英文,如果ok就試吓港大同學係南區,如果想考中中,可睇睇蘇淅,係北角寶馬山,我見佢收生好似b成積就oK,應75分,可以先去睇吓間學校,再考慮 ...
沙田的蘇淅就唔錯,
北角寶馬山的蘇淅就......

sagesage 發表於 12-12-12 00:08
Rhs 由當年10班中一縮到得4班,現在要主力收巴籍學生救命,副校長走完,今年校長都走埋。商科部飛仔學校,今年也結業。幾年前老師自殺,學生偷電腦,校內吸毒新聞。.....

引用:Quote:devilbaby666+發表於+12-10-31+11:55

原帖由 cellon 於 12-10-31 發表
玫瑰崗中學早年也算一間名聲不錯的學校,出了不少傑出校友,為什麼今天會變成這樣呢?

...
想當年張國榮的年代真是一所貴族學校來,80年代轉了津貼學校就差下去,去到現在band 3. 要找以前的名人撐場,來來去去也是陳智思,其實他亦只是讀了一兩年就去了外國。近年找僞人在商科部讀過的twins撐場。斷龍亦影響幼、小部的收生,很多朋友都不選玫幼,近年搞西班牙課,中學勁收巴基學生,希望避過殺校,中中竟用英文網頁,好像看到是英文國際學校一樣!我個人不會選玫中!

‹ 上一主題|下一主題