用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 成績吾好,選玫瑰崗中學好嗎?好煩!
go

成績吾好,選玫瑰崗中學好嗎?好煩!

成績吾好,選玫瑰崗中學好嗎?好煩!

醒目開學勳章

回覆:成績吾好,選玫瑰崗中學好嗎

無第二個選擇?

回覆:CrabPincers 的帖子

一定要選?
點解唔諗下其它? 自行可以報兩間中學,搏下好啲中學。

大比 比比 bb 係2月13日出咗世, 體重有3.97kg :-P :-P 2月19日-3.935kg 7月27日-(出咗1隻牙仔下R1)&轉身:扒->平 8月13日-8.360kg](身長67cm; 頭圍43.3cm)(出咗2隻牙仔下R1,L1)&轉身:爬爬-有時縮起個肚 11月27日-8.560kg(上3, 下3)拍手, give me five

醒目開學勳章 王國長老

唔好成點? 男定女? 咩區? 培德雖然唔係咩勁好既學校, 起碼唔曳先啦

玫瑰崗中學前幾年發生過不愉快事件, 但學校已經報警處理, 正因為公佈天下, 外間認定他是校風差的學校! 反而我覺得學校選擇報警係正確! 總好過其他學校明知有壞學生都知情不報(因為保住學校聲譽)。玫中是BAND 3A, 近年學校努力改善教學, 有機會翻新升GRADE!

回覆:成績吾好,選玫瑰崗中學好嗎

其實仔仔由玫瑰崗幼稚園畢業後派了聖若瑟小學,但他追不上,由三年级轉回玫瑰崗小學,現六年級,他成績亦有不合格,他對學校又有歸屬感,亦知自己比不上外面中學,所以话選玫瑰崗中,真係吾知点好!

kinling 發表於 12-10-24 12:02
其實仔仔由玫瑰崗幼稚園畢業後派了聖若瑟小學,但他追不上,由三年级轉回玫瑰崗小學,現六年級,他成績亦有 ...

聖若瑟小學一年比一年深, 唔補習真係追唔掂呀!
又想問下, 玫小是否課程深? 所以仔仔都係追不上呀?
咁呢幾年你覺得RHS 教學得唔得先? 如果得, 佢又習慣了環境, 其實留係玫中唔會太差!
不過你要考慮一點, 玫中雖然是中中, 但RHS網頁是全英文的, 加上學校好像有意再提高英語水平,
你要看看仔仔是否適應!

醒目開學勳章 王國長老

bobo101^*^ 發表於 12-10-24 11:55
玫瑰崗中學前幾年發生過不愉快事件, 但學校已經報警處理, 正因為公佈天下, 外間認定他是校風差的學校! 反而 ...

我反而聽過另一個角度睇呢種事
某男名校學生, 校內玩除褲(貪玩的), 結果學校攪大件事, 報警
一報警, 所有有關學生全部停學, 全校都知晒, 事件後, 當事人亦無面留低, 全部轉晒校
對學生黎講, 呢D係學與教嗎? 因為一時貪玩, 連書都無得讀了, 學校報警就輕鬆解決左件事, 將苦惱留俾家長同學生, 將教既責任交俾警方
報, 定唔報? 唔係簡單問題黎的

樓主應該係灣仔區校網? 會唔會試吓鄧鏡波? 我個人覺得rhs真係麻麻,

醒目開學勳章

Boy ? how about st joan of arc?  band 3 but good conduct

引用:樓主應該係灣仔區校網?+會唔會試吓鄧鏡波?+

簽名被屏蔽

回覆:tiggger 的帖子

你可以自選不同區域面試两間中學。

totoro 發表於 12-10-24 08:49
一定要選?
點解唔諗下其它? 自行可以報兩間中學,搏下好啲中學。

請問今年自行 & 統一派位分別幾月要交表?
I love my dear husband and dear daughter.

Charlotte_mom 發表於 12-10-24 12:30
我反而聽過另一個角度睇呢種事
某男名校學生, 校內玩除褲(貪玩的), 結果學校攪大件事, 報警
一報警, 所有有關學生全部停學, 全校都知晒, 事件後, 當事人亦無面留低, 全部轉晒校
對學生黎講, 呢D係學與教嗎? 因為一時貪玩, 連書都無得讀了, 學校報警就輕鬆解決左件事, 將苦惱留俾家長同學生, 將教既責任交俾警方
報, 定唔報? 唔係簡單問題黎的

如果所謂「玩除褲」是指強行除他人的褲,這是很嚴重的校園欺凌和性侵犯事件,記過、停學和報警也無可厚非。

回覆:cellon 的帖子

玫小的小朋友是乖的,但玫中則完全換過哂班學生。

引用:Quote:totoro+發表於+12-10-24+08:49+一定

原帖由 ELJCHL 於 12-10-27 發表
請問今年自行 & 統一派位分別幾月要交表?
舊年自行 係一月,
舊年統一派位 四月 要交表。
我估每年都係呢啲日子。

大比 比比 bb 係2月13日出咗世, 體重有3.97kg :-P :-P 2月19日-3.935kg 7月27日-(出咗1隻牙仔下R1)&轉身:扒->平 8月13日-8.360kg](身長67cm; 頭圍43.3cm)(出咗2隻牙仔下R1,L1)&轉身:爬爬-有時縮起個肚 11月27日-8.560kg(上3, 下3)拍手, give me five

回復 kinling 的帖子

hi 我小朋友都係讀緊玫瑰崗小6b班,你小朋友邊個班?

我個仔都想讀返玫瑰崗,因為實收佢少左壓力.但我同佢分析, 當中一有4班,一班30人, 我又當佢同學有10個讀返玫瑰崗, 咁中一有110個校外bang 3生做你同學, 你返學吾駛讀書啦, 應付d壞學生或被同化吧. 報中學吾係跟係邊度讀, 係跟係邊處住, 我而家都諗住報東涌間ymca 直資.

回覆:devilbaby666 的帖子

我仔仔都係6b 喎!

devilbaby666 發表於 12-10-31 11:55
我個仔都想讀返玫瑰崗,因為實收佢少左壓力.但我同佢分析, 當中一有4班,一班30人, 我又當佢同學有10個讀返玫瑰崗, 咁中一有110個校外bang 3生做你同學, 你返學吾駛讀書啦, 應付d壞學生或被同化吧 ...

玫瑰崗中學早年也算一間名聲不錯的學校,出了不少傑出校友,為什麼今天會變成這樣呢?