用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 邊間Band One 英文中學有愉快學習,少考試和默書,又唔 ...
樓主: smallfoothk
go

邊間Band One 英文中學有愉快學習,少考試和默書,又唔谷?   [複製鏈接]

呢個題目都係我的理想, 不過理想好易變成夢想,
有時總要有「捨」才有「得」

smallfoothk  自己知孩子事  發表於 12-10-24 13:14
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

學校唔谷家長咪一樣谷.
學法國不準作功課, 可惜有錢人家一定請補課. 將來入一等學府的你估係咩人?

smallfoothk  到中學我想放手  發表於 12-10-24 13:15
捨得 捨得 先捨而後得 不是不捨得, 而是捨不得

醒目開學勳章 王國長老

chanwendy  而家好多醫院都有開自己的 nursing school, 但唔係 degree 囉, 出來人工好似會比 degree 少啲.  發表於 1 小時前

而家做RN(註冊護士)係要有NURSING DEGREE, 應該POLYU, HKU有得讀(唔肯定其他)
[url=http://sn.polyu.edu.hk/en/progra ... es/jupas/index.html]http://sn.polyu.edu.hk/en/progra ... es/jupas/index.html[/url]

無錯, 出面有護士學校, 但只係FOR EN(登記護士), 得罪講句無前途架WOR, 可以再讀OPEN U DEGREE成為RN, 但條路唔易行, 要返工又要返學又要做無薪PLACEMENT, 仲要交學費
http://www.hksh.com/chi/nursingschool/index.html

(已忍唔住打俾護士朋友DOUBLE CHECK了, 以上係正確的)

smallfoothk  thx  發表於 12-10-24 13:15

ohnono 發表於 12-10-24 10:31
「又要馬兒好,又要馬兒不吃草」正正反映了樓主的欲望。
小心到最後,為了追尋一些虛無飄渺的事,不但nurse ...
唔好講到"誤了女兒一生"咁嚴重啦, b1生又的確真係唔係入梗U讀學位既, 強如DGS, SPCC, 曾記, 鄧記, QC等等, 都有約1x%~2x%入唔到, 吹自由風既九華, DBS等當有50%.
http://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=35057&do=blog&id=1881
http://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=35057&do=blog&id=1660

樓主想搵愉快學習啫, 入唔到U讀學位唔使死既, 至多讀副學士/高級文憑, 再讀學位囉, 讀多幾年唔係好大問題吖, 係要比多幾年學費就真, 人一世流流長, 係咪!? 直入U讀學位梗係好啦, 但谷到d仔女六年死死下, 父母又忍心!?  唔係個個學生可以咁谷架.

以上個人睇法, 理性討論, 不喜勿插. (其實樓主呢個帖子真係好鬼惹火!!)

smallfoothk  吹風吹水....現實太殘浩  發表於 12-10-24 13:18

醒目開學勳章 王國長老

Jackieson 發表於 12-10-24 12:43
唔好講到"誤了女兒一生"咁嚴重啦, b1生又的確真係唔係入梗U讀學位既, 強如DGS, SPCC, 曾記, 鄧記, QC等等,  ...

好多家長覺得愉快學習係死路一條, HKUGA已經出左成績, 不過不失, 都有一半入U (愉快學習+無放棄任何學生情況下)
當年我都係抱住一個"信"字擺兩個仔女入去 (正如N年前抱個信字揀UST無揀HKU), 而家唔錯丫, 我仲覺得有希望架

Jackieson  support  發表於 12-10-24 13:14

唔好講到"誤了女兒一生"咁嚴重啦, b1生又的確真係唔係入梗U讀學位既, 強如DGS, SPCC, 曾記, 鄧記, QC等等,  ...
我淨係睇到你寫的那些名,又副學士/高級文憑,再讀學位,欠缺一丁點堅持都沒辦法繼續下去。好難幻想怎樣愉快得去!

:verycold: :verycold: :verycold:

你估在QC、曾記、鄧記、喇記裡做牛後的同學,一定會愉快學習?可能佢地諗如果可以推倒重來,佢地寧願去做雞口。
:verycold: :verycold: :verycold:

B1 英中唔谷?講你都唔信。我女中學中文尤其谷! 原本以為S1 有honey moon!  點知

smallfoothk  honey moon咁快完  發表於 12-10-24 18:52

HTC

vincher  我儿部手機一一一HTC...haha  發表於 12-10-25 17:11
Jackieson  有少少不敢相信  發表於 12-10-24 23:04
smallfoothk  HTC 寶血會上智英文書院 ,good  發表於 12-10-24 18:57

Yanamami 發表於 12-10-24 18:52
HTC

WChan    發表於 12-11-2 17:29
Yanamami  Thx!   發表於 12-10-24 19:47
ANChan59  I like this logo.....  發表於 12-10-24 19:42

cellon 發表於 12-10-24 19:28

原來上智係愉快學習嫁咩?

等我問吓姪女先。。。。。

Joe媽媽  睇人啦, 我同學個女讀到得翻半條人名, 就係因為入到精英班, 亞女唔肯放手. E+係亞媽想佢放手, 唔 repeat, 唔被勸走, 升到U充就算, 好怕亞女出事...  發表於 12-10-25 13:47
Yanamami  阿女不才, 見佢好舒服, 日日hea~~  發表於 12-10-24 20:50
Yanamami  At least 到F2仲係....高form就未知. 但以天主教女校o黎講, 校規好鬆下....  發表於 12-10-24 20:48

醒目開學勳章

回覆:邊間Band One 英文中學有愉快學習,少考試和默書,又唔谷

看左呢個topic好耐,呀女中三,初初中一中二,真係不多谷heaq到暈,未見過佢係屋企做功課,全年兩測兩考,測驗默書quiz不計分,只計落平時分,而平時分又不會計落名次,只會show excellent, very good, good, average, poor呢d係成績表,默書次次不合格,就罰抄範圍不知3次定幾多次

今年中三,不知係因為中三問題,定上年文憑試成績強差人意問題,多左功課,從來未聽過佢話多功課,上次中秋長假期17樣,平時細佬夜晚打機會走出黎玩,呢排都無,但默書同quiz一樣小,印象中開學到依家得兩次默書, quiz 好似得phy有

雖然中三多左功課,但都有兩年honey moon

smallfoothk  which school?  發表於 12-10-25 09:59

回覆:CrabPincers 的帖子

我認為有兩年honey moon 已經不錯。除非沒有考試,可以直升大學,學生都要努力為考公開試作準備。

中三開始用功讀書,不單是男生,女生一樣或更早。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ohnono 發表於 12-10-24 13:03
我淨係睇到你寫的那些名,又副學士/高級文憑,再讀學位,欠缺一丁點堅持都沒辦法繼續下去。好難幻想怎樣愉快得去!
Associate Degree/Higher Diploma + 一年 top-up degree, 不難.

Jackieson  Absoultly  發表於 12-10-25 14:07

smallfoothk 發表於 12-10-23 12:54
邊間Band One 英文中學有愉快學習,少考試和默書,又唔谷?

認真問?請提供 ...

貪心好mama

要睇下小朋友本身資質, 我識人讀緊全港排名(khmama)20大之內的band 1 (S3), 讀緊精英班, 上年S2, 全級第10, 佢 hea 住讀, 無 mud 功課, 功課大多數在學校已做好. 或者一個小時內完成. 但同班有人晚晚做到8/9/10點, 得翻半條人命, 點解分別 gum 大?

原來佢高小已搵外國人補英文, 加上本身記性好, 聰明, 因為英文底好, 其他語文科亦無問題. 而且, 數學一講就明, 佢小息做功課10分鐘, 可能等於別人做半小時. 回家做一個鐘, 等於別人做3個鐘, 點比?

不過, 他只是代表小數人,  我認為始終係" 一分耕耘, 一分收穫". 我地當年讀得唔辛苦咩? 無得補習 tim, 咪又係靠自己!

Joe媽媽: 睇人啦, 我同學個女讀到得翻半條人名, 就係因為入到精英班, 亞女唔肯放手. E+係亞媽想佢放手, 唔 repeat, 唔被勸走, 升到U充就算, 好怕亞女出事...  
禁無計la要straightA. 如只求中中挺挺就可以好舒服. 學校唔會谷你, 係自己要求做到最好o者.

Yanamami 發表於 12-10-25 14:15
Joe媽媽: 睇人啦, 我同學個女讀到得翻半條人名, 就係因為入到精英班, 亞女唔肯放手. E+係亞媽想佢放手, 唔  ...

朋友阿女又係咁, 對自己要求好高, 在一間B1A英中已經考全級第一, 但依然唔滿意, 因為只攞全級第一, 其餘沒有任何一科攞全級第一, 所以不斷摧谷自己, 朋友好擔心…

Yanamami  鬥心!  發表於 12-10-25 16:45
ohnono  呢d就係運動員心態,一落場就想贏!點解d名校喜歡揀同學在運動方面較好的同學,原因就係咁  發表於 12-10-25 15:38
杰杰媽媽  咁樣做人好辛苦,俾佢做到所有科全級第一又點,佢唔會係全區/全香港第一,到時又會追全球第一....................  發表於 12-10-25 15:19
Yanamami  何苦? 係追求卓越定係吹毛求疵呢?   發表於 12-10-25 15:02

Jackieson 發表於 12-10-25 14:57
朋友阿女又係咁, 對自己要求好高, 在一間B1A英中已經考全級第一, 但依然唔滿意, 因為只攞全級第一, 其餘沒 ...
係傳統名校內,這種情況多的是。小學時已經名列前矛,個個都是尖子,大多時候唔係想贏,亦唔係咁容易贏,只係唔想輸!

相信愉快學習在於小朋友本身對讀書或求知既興趣與否,一個鐘意讀書既小朋友佢會好享受校園生活,無論處身任何形式既學校,甚至乎結識既新朋友、老師等,佢都會好享受,不論間學校多唔多功課或谷唔谷,一個唔喜歡學習讀書既小朋友,就算你搵到一間無壓力又唔谷既學校又唔代表佢會鐘意,所以都係果句因材施教,勉強無幸福,純屬個人觀感分享,Thanks。

ANChan59  Well said.  發表於 12-10-30 19:04
ohnono  同意。愉快學習不在於默書、測驗和考試的多或少。有時少測驗、考試和默書都會唔開心,因為你次次都好低分甚至唔合格。  發表於 12-10-25 16:24

Charlotte_mom 發表於 12-10-24 12:37
chanwendy  而家好多醫院都有開自己的 nursing school, 但唔係 degree 囉, 出來人工好似會比 degree  ...

NO LA.  我就係識人早幾年 F.7 後就在 QE 讀完 RN, 一睪業就在政府醫院做.  另外我家姐在養和做的, 佢話嚟緊養和都開 RN 班呀,
‹ 上一主題|下一主題