用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問女拔幾時發信?
樓主: holanlac
go

請問女拔幾時發信? [複製鏈接]

回覆:doraemon 的帖子

亞女既信封都有個數字6xx,唔知係代表乜呢?!

醒目開學勳章

引用:亞女既信封都有個數字6xx,唔知係代表乜呢

原帖由 MARGLAM 於 12-10-29 發表
亞女既信封都有個數字6xx,唔知係代表乜呢?!
我估係application no, 上網登記運動測試果度都有

醒目開學勳章

回覆:請問女拔幾時發信?

你地會唔會交成個clear holder 果種portfolio ?DGS又收唔收學校推薦信架呢?請各位賜教一下。

春卷 發表於 12-10-29 23:51
你們上次交form 有交portfolio 嗎?我冇交,但今次又叫你只交果3樣文件,咁幾時先有機會交portfolio ?而DGS又收唔收學校推薦信架呢?請各位賜教一下。 ...

你所講的portfolio內有甚麼資料是已交/將會交的文件中未包括的呢?

其實我覺得今次張form除咗父母資料外,其餘啲上次都填過,咁係咪照copy番呢?

另外,我女同兩位同校同學個application no係連續嘅,唔知呢個no係咪根學校排呢?

醒目開學勳章

引用:Quote:春卷+發表於+12-10-29+23:51+你們上

原帖由 cellon 於 12-10-30 發表
你所講的portfolio內有甚麼資料是已交/將會交的文件中未包括的呢?

校長推薦信,義工/服務,海外交流呢D,之前份form 冇問依D

回復 春卷 的帖子

wow! 你阿女一定好叻, 無交PROFOLIO都有信
[img align=left]C:\Documents and Settings\Student\My Documents\Stuff\My Pictures\a.jpg[/img]Aurora Borealis

醒目開學勳章

引用:+本帖最後由+holanlac+於+12-10-30+12:15+

原帖由 holanlac 於 12-10-30 發表

回復 春卷 的帖子
唔巧笑我啦,我表達不好,我意思係第一次跟張form填了些有獎項的,但沒交自制portfolio ,只用佢D form同印了些有填的cert用釘書機釘好就交,咁其實有好多立立雜雜係在我自己做的portfolio 𥚃面(如前所講唔係勁果D) 唔知仲交唔交。
小女真係唔係top果批我先咁緊張,其實係佢去了簡介會好喜歡DGS,我只想幫佢手爭取一個機會

回復 春卷 的帖子

j加油呀!可以夢想成真架!
[img align=left]C:\Documents and Settings\Student\My Documents\Stuff\My Pictures\a.jpg[/img]Aurora Borealis

春卷 發表於 12-10-29 23:51
你們上次交form 有交portfolio 嗎?我冇交,但今次又叫你只交果3樣文件,咁幾時先有機會交portfolio ?而DG ...

點解咁奇第一次里會冇交?

佢哋個 summary  個 "Portfolio PageReference" 度里咪冇填嘢囉 ?

醒目開學勳章

引用:Quote:春卷+發表於+12-10-29+23:51+你們上

原帖由 bing-jing 於 12-10-31 發表
點解咁奇第一次里會冇交?

佢哋個 summary  個 "ortfolio PageReference" 度里咪冇填嘢囉 ?
BJ依度都見到你 我認,我表達能力差 有填有交只係仲有部份冇,典都巧,今次我填好了,咩9C垃圾都加曬,多謝曬各位

回覆:請問女拔幾時發信?

我諗係大家對portfolio 的定義不同吧。

vickychmama 發表於 12-10-31 19:36
我諗係大家對portfolio 的定義不同吧。

Correct!

其實就學校來說,填了學校指定的 "Portfolio Summary Form", 再附上相關的文件(e.g. 證書,獎狀) 副本,便是學校要求的 " Portfolio "。

但有些家長認為Portfolio 應該包括有家長心聲、家族背景、相片集錦、生活點滴、成長紀錄、學習歷程、旅行遊記、童年回憶、.......總之包羅萬有

daisysyc 發表於 12-11-1 08:54
有朋友告知, 她沒有收到application form, 只收了一封waiting list 信,
會稍後再call 面試, 其實是否代表u ...

我都收到, 係unsuccessful 通知, 但又叫我填是否願意接受 waiting list, 要在Nov 12前回覆的!  唔知係咪所有unsuccessful的都會收到這封信呢?
:-D  :-)  :-P 笑口常開

Application form 要求提交的"Student Record Form", 啊囡間小學話12月至有....???   點算好?

回復 CCT 的帖子

今年早左成個月, 上年交P6 record form 都"吻" 到死, 要交學校proof copy頂住. 即是成績表copy 加學校正本蓋章.

田徑有出色表現是否會易入d?

想問有冇人知17號interview時間大概係幾時? 小女當天要考其他校外試!

引用:Application+form+要求提交的"Student+Reco

原帖由 CCT 於 12-11-02 發表
Application form 要求提交的"Student Record Form", 啊囡間小學話12月至有....???   點算好? ...
問過DGS,未有可以遲d有再交。

‹ 上一主題|下一主題