用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小四開始,感到有壓力。
樓主: winniecws
go

小四開始,感到有壓力。

peggy 發表於 12-10-25 12:57
第一次自行收生睇p5(第一次呈分)及p6(第二次呈分), 大抽獎就睇晒3次呈分既成績,畢業試都要考好d, 如果派位 ...

totally agree

回復 yipcharie 的帖子

ME TOO,讀極都上吾到,只系想BAND ONE學校都咁難...

回復 yipcharie 的帖子

吾同佢溫怕仲衰

回覆:小四開始,感到有壓力。

我仔嚟緊11月頭就考第二次呈分試,而家放工返去好以同時間鬥快咁。真慘。

咁大家平時有冇習慣性操練?

我仔小五
今派默書得一百分 , 衷心地讚賞他一番 , 問他要甚麽禮物 ;
怎料阿仔回應 :{ 媽媽 , 全班得幾個同學都九十幾分 , 其他同學都滿分 , 你不要獎我了! }
小五人人在發力 , 做媽媽的也有壓力 ,心如千斤石 , 還要盡力地不表露 , 微笑地默默支持 , 真的..........啞子吃黃連

回qop
除做功課外 , 都要保持閱讀 和 留意新聞。
練習也有做點 , 只針對弱項 , 每天少少罷了 , 因功課也不少 , 但會督促他用心做功課 , 上課加培留心o

我吔游於 band one 中下的更擔心 , 希望keep到 , 不要失手跌到 band two ,
只希望穩穩陣陣入讀one尾two頭就好了

我對女都小四,壓力非常大,重慘過自己讀書個陣,考試前一個月已開始溫書!佢地永遠都係叫個樣先做個樣!一啲自覺性都冇!嘔血

重要讀精英班,基本上如升小五繼續精英班,讀band one已有95%,所以今年小四我已開始癲上加癲!

醒目開學勳章

goodmama2003 發表於 12-10-27 10:26
我個女都係小四,考試對佢嚟講,好似游雲咁,即係唔關佢事。
小四都要努力d, 有些中學睇埋p4既成績嫁!

回復 qop 的帖子

點粗?我平時跟足學校指引又比其他練習佢做,仲有什麼可以做?

chrischeung 發表於 12-10-27 13:37
回復 qop 的帖子

點粗?我平時跟足學校指引又比其他練習佢做,仲有什麼可以做? ...

咁真係要睇妳小朋友以往係十拿九穩,定快樂童年的生活,首先要知小朋友斤両,再安排佢點操練。仲有一點係,練習有冇限時,有冇留意錯幾多錯甚麼。
我本身就係練習人,但我老公喜愛操學校以外的試題或呈分試,再睇下佢錯係邊處,再抽時間座低同導師傾策略。

回復 qop 的帖子

佢最大問題系粗心大意,,中文可以扣几分寫錯字,但佢本身是知點寫的。數學都系粗心大意,寫錯字。由一年班至而家都系咁,今年好d啦扣小左呢part分。但都仲有。同埋要睇個日心情,考試心情好人就專心d,寫錯都小d.總知細佬仔有嘅問題佢都有。

回復 qop 的帖子

二年班試過扣左十分系寫錯大細階,抄錯英文字。睇到份券o哂咀

回覆:winniecws 的帖子

我的女兒都是小四,今年d功課多到嘔,又要學野,總之就係忙,我地下星期考試啦!

My Sweet Heart- Minnie

回復 aliceandleo 的帖子

一年四次又真系辛苦D,最慘而家個成績几好都好,到呈分一退步或人地進步咁就慘.

回復 chrischeung 的帖子

Exactly!  But we play this game every year, even back to my good old days.  I remember we also reported our result when we were in primary school, but I could not remember for which school year.

引用:回復+aliceandleo+的帖子 一年四次又真系

原帖由 chrischeung 於 12-10-27 發表
回復 aliceandleo 的帖子

一年四次又真系辛苦D,最慘而家個成績几好都好,到呈分一退步或人地進步咁就慘. ...
真是身冋感受呀

引用:雖然小朋友成績一向頭幾名,但一上到小四,

原帖由 winniecws 於 12-10-22 發表
雖然小朋友成績一向頭幾名,但一上到小四,氣氛好似緊張左,d同學又好似開始發力,真係感受到個種緊張心情 ...
我都有同感,我小朋友一向頭幾名,今年開始差左同壓力更大,要努力d