用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: zzmom
go

.... [複製鏈接]

好多家長喜歡勁谷小朋友,無想過自己都走過少年讀書路。小朋友年紀細,讀幼稚園和初小,一定聽話任你舞,但大d就好快反感,人地未發全力,佢已經burn out。

好似有d名幼K3一週默書3次,真係吳係個個小朋友跟得上,跟吳上父母加倍谷同鬧,仲加埋學體藝,小朋友點會快樂成長。

回覆:Jane1983 的帖子

其實KM和York算不算是谷的KG?

而家好多名幼都互相追逐教得「深」,以前KV係叫深和谷,但近一、兩年有d新晉學校,比KV仲心狠手辣。

KM算谷,但升小成績吳算特別好(website有),York以前吳算谷,近年就吳清楚。

引用:而家好多名幼都互相追逐教得「深」,以前KV

原帖由 Jane1983 於 12-10-25 發表
而家好多名幼都互相追逐教得「深」,以前KV係叫深和谷,但近一、兩年有d新晉學校,比KV仲心狠手辣。

KM算 ...
KM升小唔算差吧?

全級只有約120人,升到私小如英華、cky、kts、聖芳濟、音小、st Paul 既大有人在!

最好就係有數據,好吳好係好主觀。

km website show的不是剛剛這年的result,去年最多同學入kts,應該約1x,其次是英華好像有6-7人,我唔知怎樣才叫特別好,因其實很多仔都入了喇沙(不是考)<----這點常惹人誤會,一是以為讀了km就可入喇沙,一是覺得入喇沙其實都是假象,因不用考,不過為何手持25分的男孩家長會讓孩子讀km?
我大仔km畢業現小一,細仔尚在km k2,我覺得不是真的很谷,我家兩位孩子十數分鐘可完成功課,評估(一年四次)前約一星期溫習,沒有額外的雞精班,成績可以,而哥哥上小學,可以說完全沒有銜接上的問題,不過正如我之前在另一主題中說,究竟這是km的功勞還是我的功勞,還是我d仔本身能力,我都唔能夠作結論。不過見到大仔現在的教課書及工作紙,我有少少慶幸他在一間做慣功課的幼稚園畢業

幼稚園一年四次「評估」,之前要一個星期溫書,對一個4、5歲的幼稚園生來說,都算demanding。

回覆:Jane1983 的帖子

原來是這樣,那麼我的孩子真可憐,不過如不是早前建立了這學習的習慣,可能就是現在可憐了。評估前一周每天花十數分鐘溫習也算太demanding的話,我唯有讓他們上國際學校,唉可惜又無錢

我想我女讀local 所以讀谷D的kinder. 香港教育好可怕,我想佢早D適應better than 遲。我女讀的k1 syllabus 比好多kinder 深,轉咗去另一間出名D的kinder 讀k2 佢覺得好easy.
She loves doing homework a lot, she can read instructions herself, even Chinese which she just started to learn in jul this year. She has 3-6 homeworks everyday but she can finish with ease, and asked for more.

Agree that if aim for intl primary choose vic, if local choose km.

Jane1983 發表於 12-10-25 20:37
幼稚園一年四次「評估」,之前要一個星期溫書,對一個4、5歲的幼稚園生來說,都算demanding。 ...
首先, 你要明白你的小朋友住響邊,香港 ,right?  第二你要了解中學怎樣升,了解後知道band one 中學由那些小學升上去,哪那些小學怎教的?考些什麼?功課量怎樣? 所有傳統學校分別不太,只有測驗次數多與少,這便是事實。除非你移民啦or讀國際,如果唔係唔好諗香港讀書係easy life, 你想小朋友開心只不過推遲佢習慣香港的教育,始終要面對現實。
我囡囡讀劍鳴,剛完成weeken6份功課,之後玩,好開心同我去踏單車。我兩星期前開始溫tim,仲早D,我剪D字咔同佢放響枱鬥快認,佢學到之餘仲Ka ka笑Tim, 睇下你點教者,學得辛苦定開心,有時你可以花D心恩。

正經返d先,我覺得每個家庭父母對孩子都有不同的期望,亦必須因應自己的經濟狀況來為孩子打算,以我們一家來說,國際學校我們負擔不起,唯有向本地學校進發,需知現在小學程度都真的相當深,尤其中文,所以我希望孩子從幼稚園時就可以打好這方面的基礎,上小一時可減少一些適應上的問題,同時我亦可以盡早衡量一下孩子是否真的適合我預設的學習模式,再作打算,但同時我亦不會對其他有心選愉快學習幼稚園的家長嗤之以鼻。至於谷唔谷,我把它定義為,要孩子做一些他能力不及的事,每天花十數分鐘寫功課是否孩子難以做到的事?我只能說十數分鐘內要寫字的時間不過1/3,其他都是連連線,填填色,可能我的孩子小肌肉發展尚可,兩位都沒在這方面帶給我甚麼麻煩,我當然就不會覺得這些工作量是谷了,但如果我的孩子每每做功課就喊咁口,又扭計又訓地,咁呢d功課就係谷了。
大家都是為孩子好,和而不同,我之前的留言都是搞下笑,見諒

回復 marcuscyrus 的帖子

只吳只10分鐘呀?溫10分鐘根本就吳值得講,親子閱讀都吳只啦。

至於有無錢,呢d問題同選幼稚園的教育理念無關。

引用:回復+marcuscyrus+的帖子 只吳只10分鐘呀

原帖由 Jane1983 於 12-10-25 發表

只吳只10分鐘呀?溫10分鐘根本就吳值得講,親子閱讀都吳只啦。
咁小朋友响學校要吸收得好先有可能~

Jane1983 發表於 12-10-25 23:10

你又講得冇錯,每天花在親子閱讀的時間真的遠比溫習的時間多,所以我就說對我孩子來說,我覺得不太谷,下星期一評估,我細仔能力比哥哥弱得多,拎起個評估範圍,中文生字認讀有35個,英文有38個,唔.....即管第一日就拎d中文出黎叫佢試下讀,有3組唔認得,教返佢再試下佢認唔認得,得左。其餘o個32個佢幾乎係read at sight.  英文仲好d,因佢有少少phonics awareness,如此第一天溫好了生字。如此類推今天是第4天溫習,全部生字加要諗的兒歌花了15分鐘就go through了一次。寫字冇溫,因我知佢識,其實都仲係人田大天呢d。
有冇錢,同選幼稚園有絕大關係,有錢,我可以"大不了"把孩子送出國讀書,讀ib學校考ib試一樣可以non jupas 入大學,但這些對我來說仍然時太花費了點,於是我只可另選官津或本地學費較相宜的小學,問題就來了,小學的課程既緊迫又深(我有朋友孩子讀津貼學校,每星期中英默各一,詞語大量,課文大量),那可以選冇咁harsh的嗎?唔...問題是不到我選wor,連我屋企樓下o個間小學都係咁的!!

我不是說維幼維小維中不好,但小學部一年8萬幾的學費,我實在負擔不來,那我也得替孩子找出路,8萬幾一年,夠我兩個孩子的學費了。

所以我提到我的睇法是谷=迫佢做一d能力未到o既野,老實講大仔時評估我其實只係拎個範圍出黎讀一次寫一次就叫溫完架啦,所以每天功課之外還有大量時間看書/同細佬玩/玩樂器/free writing.  係細佬記性比哥哥稍遜又心散先要溫多少少,當初比大仔讀都係試下,心諗如果佢讀唔掂就返去以前n班那間屋村幼稚園啦,有邊個家長唔係邊學邊錯邊修正?又舊事重提,我唔可以講我孩子讀km一定會比讀主題o既其他兩間幼稚園好,因為我唔會再重行一次條路,現在佢地尚可,又唔一定=第時一定得,過得自己過得人就心安理得啦係咪?

共勉之^_^

iyct    發表於 12-10-26 01:11

Jane1983 發表於 12-10-25 23:10

幾多分鐘又唔訣定一切。我囡囡每次填色都油滿16隻色,所以慢,每隻字問我靚唔靚要,所以慢,有D小朋友快手又靚米快Law

LL222 發表於 12-10-25 23:34
幾多分鐘又唔訣定一切。我囡囡每次填色都油滿16隻色,所以慢,每隻字問我靚唔靚要,所以慢,有D小朋友快手 ...
是你迫她嗎?
我d仔初寫字時真係要幾肉酸有幾肉酸,我剩係叫佢地每份功課揀3個覺得自己可以再寫靚d o既出黎再寫,如佢地話冇就算架啦,但阿哥現在d功課寫字好多時都a-

其實呢..我兩次入新環境都驚到飛起,兩間(幼及小)都被說到谷到飛起,決定入讀之前都反覆問自己係咪真係要咁對個仔,講比人聽都唔係好敢咁樣,好似我搵對仔黎教飛

marcuscyrus 發表於 12-10-25 23:38
是你迫她嗎?
我d仔初寫字時真係要幾肉酸有幾肉酸,我剩係叫佢地每份功課揀3個覺得自己可以再寫靚d o既出黎 ...
當然不是,你會迫你小朋友去填16隻色嗎?有時我都火架、喂,油彩虹嗎?

引用:其實呢..我兩次入新環境都驚到飛起,兩間(

原帖由 marcuscyrus 於 12-10-25 發表
其實呢..我兩次入新環境都驚到飛起,兩間(幼及小)都被說到谷到飛起,決定入讀之前都反覆問自己係咪真係要咁 ...
我諗谷唔谷唔係只睇功課多少,仲有課程深淺同評估機制。其實好多國家六歲前唔寫字,我只希望佢晌人生咁重要嘅0到6歳,好好建立自信同自我形象⋯我希望可以堅守呢個方向

引用:Quote:原帖由+marcuscyrus+於+12-10-25+發

原帖由 kayeeian 於 12-10-25 發表
我諗谷唔谷唔係只睇功課多少,仲有課程深淺同評估機制。其實好多國家六歲前唔寫字,我只希望佢晌人生咁重要 ...
好建立好既自信同好既自我形象,同6歲前唔寫字有咩關係?

‹ 上一主題|下一主題