用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 劍鳴K1 & 玫瑰崗PN interview 撞正時間, 點算? ...
樓主: 晞晞爸b
go

劍鳴K1 & 玫瑰崗PN interview 撞正時間, 點算?

milk_milk 發表於 12-10-27 20:15
請問下你填地址在哪? 其實學校不取錄新界區的學生, 因為老師曾經講過, 果個小朋友幾叻都冇用, 要小朋友坐咁 ...
係呀?有d咁𠴱規定?
存感恩的心

milk_milk 發表於 12-10-27 20:22
回復 晞晞爸b 的帖子

佢點串你呀~
佢話:「你去考會考嗰時候可唔可以打電話去俾教統局話要求改時間考試呀?」
存感恩的心

原本打算照 sbux  講嘅 : 「in 玫記 PN 跟住三月再戰KM PN, 橫樹KM 收越細機會微乎其微。」
但現在情況有變:呢兩日啱啱收到又一村學校嘅信->K1 interview 3/11 下午2:30 (維記到今日都未通知我3/11 幾點interview).

即係:
玫瑰崗PN -              3/11        1 pm
劍嗚K1 -                  3/11        1 pm
又一村K1-               3/11   2:30 pm
維記(何文田)K1-   3/11     未知幾點

我知如果亞仔in玫瑰崗PN,做為超大仔,可能收嘅機會比較大d(當然都唔一定收)
而亞仔如果in劍鳴、又一村&維記K1,由於係超細b,收嘅機會更加不大。 但我都聽過間中有超細b入到嘅例子。

另外,由於亞仔來緊十二月二號(一夠兩歳)就會即刻插班英藝PN班,佢讀到明年下學期為止,呢段時間佢會pick up及學野,咁仲有冇需要明年八月再repeat多一次PN?(其他幼稚園例如玫瑰崗、York ?)
有冇過來人嘅小朋友係細仔插班pn完之後第二年直接上K1班嘅?

我現在心大心細,3/11果日一係就in 玫瑰崗PN only(一定趕唔遲2:30 pm 又一村interview),即係放棄三間(劍鳴、又一村及維記嘅K1 interview)
或者係
3/11果日專心留係九龍塘,in果三間(劍鳴、又一村及維記K1 interview),放棄過海上人in 玫瑰崗,搏一搏果三間希望是但一間撞彩肯收亞仔?
你地會點揀?

存感恩的心

回復 晞晞爸b 的帖子

唔揀玫瑰崗係正確, 除非你住港島, 學校一定唔收

回覆:milk_milk 的帖子

咁我都識唔少玫幼嘅小朋友住九龍嘅。

feiji 發表於 12-10-27 23:34
咁我都識唔少玫幼嘅小朋友住九龍嘅。
你覺得揀一放棄三好?or揀三放棄一好?
存感恩的心

引用:回復+晞晞爸b+的帖子 唔揀玫瑰崗係正確,+

原帖由 milk_milk 於 12-10-27 發表
回復 晞晞爸b 的帖子

唔揀玫瑰崗係正確, 除非你住港島, 學校一定唔收
我住離島喎,舊年都收 (無宗教、無識人、普通雙職父母)

引用:原本打算照+sbux++講嘅+:+「in+玫記+PN+跟

原帖由 晞晞爸b 於 12-10-27 發表
原本打算照 sbux  講嘅 : 「in 玫記 PN 跟住三月再戰KM PN, 橫樹KM 收越細機會微乎其微。」
但現在情況有 ...
但嗰三個係K 真係抆D....十二月B 喎,K 隨時要考拼圖……

回覆:sbux 的帖子

我会放棄k,因為其實收细仔機會好微,除非真係好smart.我覺得做大仔好d

回覆:晞晞爸b 的帖子

我孖仔係0912出世,我俾左佢地做細仔。當然上年in k1大部份幼稚園都唔收,只有返pn果間同另一間幼稚園肯收k1。不過我結果都俾佢地做細仔繼續上。
如果要repeat,最好唔好响pn repeat. pn冇乜野學,反而浪費金錢。要repeat等讀k1時報龍校,收既先轉做大仔都未遲。
我孖仔舊年同你個仔一樣,in k1乜野都唔識講,但返pn幾個月之後,講得越黎越好,依家好多野講,我唔覺得同大幾個月既小朋友有乜分別。所以今年幫佢地報龍校,入到先考慮轉大仔,否則就直上k2.

回覆:劍鳴K1 & 玫瑰崗PN interview 撞正時間, 點算?

又一村都收細b的(k1)!我識都數個細b入到~,玫瑰崗聽講都收細b,但太遠我都聽講過唔收太遠地區,例如:沙田區!劍嗚聽講唔收細b!!我覺得in九龍區好,起碼又一村都有機會!不過今年真係好多人報呀!上年我呀仔(細b)考k1咗成15多間~得3間收!=_="

twllc 發表於 12-10-28 12:05
我孖仔係0912出世,我俾左佢地做細仔。當然上年in k1大部份幼稚園都唔收,只有返pn果間同另一間幼稚園肯收k ...
謝謝!請問你方便透露你孖仔讀緊邊間(做細仔)?及報緊邊間龍校?謝謝!如果唔方便公開,可否pm我知,謝謝!
存感恩的心

gisoleung 發表於 12-10-28 12:22
又一村都收細b的(k1)!我識都數個細b入到~,玫瑰崗聽講都收細b,但太遠我都聽講過唔收太遠地區,例如:沙 ...
謝謝你的資料!
存感恩的心

如果係咁,好似留係九龍塘in 好d,反正小朋友今年都有PN 讀

mehmeh 發表於 12-10-29 15:26
我路過. 我幼稚園同小學讀玫記, n年前啦. 不過佢d課程一向都係深d架.記得上中學我發覺f1既野小五已經學過.  ...

thank you.
存感恩的心

UPDATE:
剛收到維記信.9:30 AM interview

即係 3/11/2012 果日:

維記(何文田)K1-   3/11   9:30  am
玫瑰崗PN -              3/11        1 pm
劍嗚K1 -                  3/11        1 pm
又一村K1-               3/11   2:30 pm

另外我問過英藝
佢地CONFIRM 亞仔來緊12月插班PN之後.到明年8月可以直上K1班
我問過校方職員話我擔心亞B係細仔會跟唔到進度.有無需要明年8月repeat多一次PN?
佢地既答覆係唔需要.照佢地做教育咁多年既經驗.佢地話好多細仔都適應的好好

(陰謀論: 如果英藝佢地真係想搵多D錢.佢地大可以叫我REPEAT多一年PN賺多一次我PN果年錢)

anyway, 亞仔會係英藝返全日班
希望真係學多D野(希望可以學識規矩及自理能力)
最慘現在未識講野
3/11 in K1 又好 PN又好 都唔知點算?

唯有見步行步
即使3/11果幾間真係衰左
來緊仲有學之園及樂基
只能夠話 盡人事 + 聽天由命囉 ....
存感恩的心

引用:UPDATE:剛收到維記信.9:30+AM+interview即

原帖由 晞晞爸b 於 12-10-29 發表
UPDATE:
剛收到維記信.9:30 AM interview
樂基我會勸你去沙田攞表,好過申請九龍塘,橫樹你都有機會搬

sbux 發表於 12-10-29 19:35
樂基我會勸你去沙田攞表,好過申請九龍塘,橫樹你都有機會搬

但係沙田好唔就腳(我住元朗 + 返工OFFICE 在油尖旺區 )
加上今年沙田樂基搞排隊攞表.好似有D家長已講明會6點幾去排(隔離POST)
我驚到時會好似排玫瑰崗咁樣分分鐘排成2個鐘以上
我又趕唔遲返屋企車亞仔去IN
兩頭唔到岸....

樂基(KLT)我未決定報PN OR K1
你覺得報邊樣好?

存感恩的心

引用:Quote:sbux+發表於+12-10-29+19:35+樂基我

原帖由 晞晞爸b 於 12-10-29 發表
但係沙田好唔就腳(我住元朗 + 返工OFFICE 在油尖旺區 )
加上今年沙田樂基搞排隊攞表.好似有D家長已講明會6 ...
根據去年在EK 報喜嘅非正式統計,舊年九龍塘成功率可能係三、四千分之二。。。明未?當然你可以揾人Download KLT,再自己去沙田攞表嫁嘛