用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 劍鳴K1 & 玫瑰崗PN interview 撞正時間, 點算? ...
go

劍鳴K1 & 玫瑰崗PN interview 撞正時間, 點算?

仔仔2010年11月尾出世
由於係細仔. 報下年K1就唔夠人爭(超細B)
但如果報下年PN就做超大B. 面試收既機會或者大d...

問題出現:
剛收到信.劍鳴K1 interview 時間係 3/11/2012 下午1:00點
而玫瑰崗PN interview 時間係 3/11/2012 亦都係下午1:00點
真係想死

玫瑰崗上星期六我上午9點去排隊入表排到下午1點幾(幾乎4個鐘)先排到
如果我放棄玫瑰崗PN interview 而去 劍鳴K1 interview
咁我上星期六果4個鐘排隊咪白費?好憨居? 激死...

我睇過劍鳴PN interview 好似2013年3月先in
好唔好放棄 in 劍鳴K1 而去 in 玫瑰崗PN?

想死.唉  

請問你地會點揀? 劍鳴 VS 玫瑰崗. 邊間好d?

存感恩的心

晞晞爸b 發表於 12-10-22 15:10
仔仔2010年11月尾出世
由於係細仔. 報下年K1就唔夠人爭(超細B)
但如果報下年PN就做超大B. 面試收既機會或者 ...

請問你住那區?
一間KG在港島, 一間KG在九龍, 我覺得好睇你住係邊區咯!

劍鳴有PN學生直升K1, 成功機會好似細D喎

bobo101^*^ 發表於 12-10-22 15:18
請問你住那區?
一間KG在港島, 一間KG在九龍, 我覺得好睇你住係邊區咯!

住新界返工返九龍...
其實地點對我來講不是最大既問題
因為預左一早出門揸車送仔仔讀書先先返工
當然如果九龍會方便好多...
我知劍鳴係一間好好既學校(有同事既甥女讀緊都讚好)好難入
但聽聞玫瑰崗幼稚園課程教深一年.對日後升小一後學習無咁辛苦

做人父母可以做既儘量俾機會小朋友去試
自己小朋友得唔得一回事最少我地儘左力
但現在要放棄一個學校既interview又好似直接令到仔仔少左一次機會..

brrbaby2007  prefer in 玫瑰崗,易入點  發表於 12-10-22 16:55
存感恩的心

樓主, 如果地區唔係問題, 咁你真係要考慮玫瑰崗PN 收左你之後你係咪真係金心去讀, 你係超大B, 收既機會超大... 撞期真係可以話係黑仔D, 有無試下問劍鳴改期呢?  排左4個鐘隊又真係好唔捨得放棄, 唯有早D幫囝囝TICK邊一間啦...  你仲有報其他學校, 睇下邊間收多再作取捨...

cmycat 發表於 12-10-22 15:56
樓主, 如果地區唔係問題, 咁你真係要考慮玫瑰崗PN 收左你之後你係咪真係金心去讀, 你係超大B, 收既機會超大 ...

Thank you.
係咪玫瑰崗好d?

可以打去改期O架? 唔知用O羊理由...
存感恩的心

同時間幫仔仔報左維記K1 (何文田)
今日亦都剛收到維記既確認信(只知又係3/11 interview) 但就無寫interview時間
我頭先打電話去維記問.維記既職員答我話詳細果日(3/11) interview 既時間會呢幾日寄信通知我..如果下星期四都收唔到信就叫我到時打去問...

死喇..會唔會咁黑仔到連維記既interview 都撞正1點??
如果咁都撞埋一起..到時唯有揀一間放棄兩間既interview ..

存感恩的心

補充:
點解我住新界咁遠都想試下玫瑰崗.係因為"龍校". 如果好彩入到既話.玫幼升玫小到時唔駛再同人爭報小一 & 中學
但我上星期六報完玫瑰崗之後.我有幾個同事異口同聲同我講玫瑰崗中學呢幾年好差..只得BAND2-3程度仲話唔明我點解要報玫瑰崗幼稚園...

其實玫瑰崗中學係咪真係咁差?
有無人知?

cmycat  中學係聯校, 津貼學校, 係派位, 近年出了壞新聞上了報紙, 更令人覺得很差。  發表於 12-10-22 16:40
存感恩的心

回復 晞晞爸b 的帖子

我唔可以話邊間好D, 因為我未去過KM, 無得比較, 選學校唔係人地話好你覺得好, 只可以諗邊間多D野合你意...加上宜家係K1同PN, 更加無得比... 只可以話 RHS PN 係直上K1, 有小學BACKUP(可能唔係好理想既小學), 老師用心, 環境好, 有學卷既語文程度唔淺, 三文四語...

另外, 我上年都有報Victoria, 但我最終都無去考, 因為我唔覺得RHS比VICTORIA差, 更何況我只想比小女讀本地小學, Victoria 真係收我都未必讀, 所以你唔需要覺得好可惜, 最終只係讀一間, 可能天要你早D篩走一D學校。。。

回復 晞晞爸b 的帖子

RHS唔改得啦, 你試下KM, 話你地出TRIP之類得唔得, 不過機會都好少。

cmycat 發表於 12-10-22 16:37
回復 晞晞爸b 的帖子

我唔可以話邊間好D, 因為我未去過KM, 無得比較, 選學校唔係人地話好你覺得好, 只可以 ...

非常多謝你既建議!

但如果係你.你會揀RHS?

介唔介意透露你既小朋友最終揀左邊間讀?
存感恩的心

好家長認為, 讀得玫幼就會上玫小, 之後就會直升埋中學部, 而玫中曾發生過學生吸毒及打交事件, 令到外界家長認定玫中是垃圾學校! 其實 Band 2 OR 3 中學點都會有壞學生,玫中選擇報警係正確!雖然係損毀學校聲譽, 加上報警後可讓犯錯的學生會有所警剔! 但有些中學知道學生吸毒, 打交或亂攪男女關係也不報警,是因為怕影響學校聲譽,呢d學校咪仲衰!
其實根據教育處資料,玫小聯繫中學是玫中,不是一條龍學校,所以玫小所有學生不一定要直上玫中的。(如有錯可指正)當中見到有部份學生也能考到聖公會鄧肇堅中學 (BAND 1)。未來幾年出生率有上升吹趨, 所以玫小也不能忽視!

玫中以前係BAND 1學校,  係呢幾年唔好姐, 亦唔等於一世唔好!
如果學校唔好, 就唔會有咁多班中七讀啦! 我相信上次係個別事件。
到你小朋友讀中學時, 可能變回BAND 1 超名校呢!!
入番正題, RHS 面試肯定冇得改時間架啦! 你不如問下九龍個間有冇得改啦!
問下之麻, 可能真係改到時間呢!

回覆:晞晞爸b 的帖子

你要清楚你想比仔仔出年讀K1定PN,如果覺得讀PN較適合,撞期就唔考K1,因考入機會真係少D。RHS唔比你報K1嗎? 我認識10月B考到K1啊! 我 揀玫幼係因為有玫小做backup,再考其他小學時,個心定好多。

回覆:劍鳴K1 & 玫瑰崗PN interview 撞正時間, 點算

劍嗚

bobo101^*^ 發表於 12-10-22 17:07
玫中以前係BAND 1學校,  係呢幾年唔好姐, 亦唔等於一世唔好!
如果學校唔好, 就唔會有咁多班中七讀啦! 我相 ...
謝謝!下午打去問過玫瑰崗及劍鳴,兩間都話唔俾改時間,仲俾劍鳴嘅職員串我,唉!算喇

小曳人  KM d staff成日上EK架!  發表於 12-10-27 21:47
cmycat  唔試下, 點心息呢, 唔緊要啦... KM係名校, 無計啦...  發表於 12-10-24 12:47
存感恩的心

cmycat 發表於 12-10-22 17:16
你要清楚你想比仔仔出年讀K1定PN,如果覺得讀PN較適合,撞期就唔考K1,因考入機會真係少D。RHS唔比你報K1嗎 ...
上星期六報名時職員問我報pn定係k,叫我揀一個,我當時問佢因為我囝囝係超細b,如果k班唔收佢地會否俾pn班我,佢好肯定答我唔會所以我當時答佢我寧願報pn算喇

cmycat  11月男仔做超大仔都OK既...  我親戚11月尾女仔, 報今年RHS-K1。  發表於 12-10-24 12:54
存感恩的心

回覆:劍鳴K1 & 玫瑰崗PN interview 撞正時間, 點算?

我有幾點想講:

1. KM 收7月或之後嘅細仔不多。

2. RHS 位處港島灣仔半山,如住新界區,日日坐車來回對3歲小朋友都有d 壓力。樓主說上班前可送小朋友返學,但如果下午班取錄又如何?另外回程又如何安排?

3. 如喜歡KM又不介意做超大仔,何不報2013~14 年的pn class? KM 喜歡超大及大仔的。

4. RHS 小學的確不錯,英文程度高而且升中的灣仔校網亦不錯,確實是其吸引之處。

暫時諗到咁多。

小曳人  我大仔嗰班好多10-12月嘅細仔 (唔係大仔!) 所以我覺得好平均,反而年頭嘅會少d..  發表於 12-10-27 21:49
bobo101^*^  灣仔區英文小學得幾間, 玫小係一間好低調既英文小學!  發表於 12-10-24 11:37

引用:好家長認為,+讀得玫幼就會上玫小,+之後就會

原帖由 bobo101^*^ 於 12-10-22 發表
好家長認為, 讀得玫幼就會上玫小, 之後就會直升埋中學部, 而玫中曾發生過學生吸毒及打交事件, 令到外界家長 ...
同意你的看法!

bobo101^*^  多謝支持!  發表於 12-10-24 11:36

樓主, 你住新界區...每日要過海返PN, 小朋友上學時只有2歲多O的, 你真係要考慮清楚係咪選擇去灣仔半山返學.

我住港島東, 雖然坐校車係25-30分鐘, 但我都覺得遠啦.  你要預埋過海同上山路有機會塞車, 返放學車程可能會令小朋友好疲倦, 咁樣都會影響佢學習情緖.