用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 Whatsapp
樓主: beywat496
go

Whatsapp

回覆:Hanayori 的帖子

我只在家長會對班主任投訴, 又有其他家長附和, 現在檢點了很多。

要想小朋友點,首先喺你自己想點?

錯誤嘅首先喺家長,唔好搵籍口,驚小朋友冇左whatsapp會點點點,一派胡言。小朋友的天職就系讀書,如果將大量時間用喺whatsapp,得不償失。

同學之間相處,不需要靠個whatsapp來維持聯絡和友情,傾得越埋,是非越多,越讀唔好書。如果能抽身是非之外,平時行為妥當,唔驚冇朋友,畢竟不是全世界有whatsapp得你冇,冇智能電話嘅人喺唔喺都要被孤立?呢個觀念好錯。只有當小朋友脫離是非圈子,搞好成績,反而多人接近。佢去學校讀書,唔系要搞幫派小圈子,有一二個可以交流要好的朋友仔已足夠。如果佢成績好,大把同學仔主動來親近,打電話畀佢問功課,根本唔使擔心社交問題。

至於家長是否以身作則,又大可不必,家長有家長的揾錢養家的職責,要用whatsapp來梳理各種關係,多少都會同工作有關聯。小朋友的職責是讀書,需要whatsapp來做什麽?

畀咗小朋友whatsapp,又想佢照自己嘅心意去控制,無異於與虎謀皮,可行性有多大?

kilykilyk  whatsapp係方便咗,但唔明點解有人覺得無咗whatsapp好似好難做人咁,當智能電話係身份象徵,總之就人有我有,無就係離群,變咗異類,這種心態很奇怪  發表於 12-11-26 17:46
Yanamami  Agree X2. 無智能電話又如何? 唔會禁而變異類.  發表於 12-11-26 14:11
kilykilyk  同意  發表於 12-11-19 13:17
chchinglam    發表於 12-10-31 15:13

我仔佢從無whatsapp,因為佢對電話從無要求,我都問過呀仔無whatsapp會否被人孤立或應響社交圈子,
佢話唔覺得有應響,我眼見佢都一大班朋友同學好啱傾。大人工作上有需要whatsapp理所當然,
但對於我個仔來講whatsapp只是一種玩物,可有可無,我慶幸我個仔無whatsapp引,
起碼食飯時會同我傾計,做功課/溫書時專心,並唔係攞住部電話whatsapp..

jeoy126  喺喎,whatsapp真喺間接疏離咗親子關係  發表於 12-11-20 11:32

不否定whatsapp是有其好處, 但要用得適得其所, 濫用就不如不用.

其實不只是whatsapp, 好多東西 (普通如零利, 手提電話, 電視....)也有利有弊, 視乎你如何運用.  

若小朋友電話已有whatsapp功能, 家長不用一刀切, 試吓利用這個機會教吓佢正確使用whatsapp的方法, 小朋友們學懂了自律, 一生受用; 若小朋友仍然濫用, 家長就應想辦法管吓佢哋了.

相反, 若小朋友手機仍未有whatsapp的話, 那不急於出俾佢, 反正冇也沒甚麼損失, 打個電話問功課有何難?宜接對話不是更親切嗎?

阿仔的whatsapp熱已過, 現在他whatsapp都是用在有實際需要之事上,例如同學忘記帶note, 佢用手機拍低文件, 再經whatspp傳送給對方; 又或者同學晚上不方便接電話, 佢whatsapp對方, 等對方回電等等.  阿仔偶然都會八吓其他同學whatsapp甚麼 (因為加入了群組), 他說大家講的都是無聊事/笑話居多, 不參與也罷.

Jackieson  same!!  發表於 12-11-28 09:53

some children always play it

so dont let them play a lot

依家佢地班中有個Whatsapp群組(25人), 唔駛用電話問功課, 課外活動都有又有群組, 有咩野都有同學答,其實都好方便GA!  

wyl  正確使用當然好,但更多時候變成講是講非之小圈子  發表於 12-11-26 15:25

Hanayori 發表於 12-10-29 01:26
Whatapp 係我女的圈子內已好普遍, 佢地開好多群組吹水,  唔上線半日已儲到2xx條messages, 有人一起身就揾人 ...

無錯呀, 有時做父母都要隻眼開, 隻眼閉!

回覆:Whatsapp

都升上中學了,多少也要給他一點自由。Whatsapp浪費時間,父母又用;上Facebook無聊?所以父母上無咁無聊的EK和BK?Whatsapp有色情短訊?但互聯網本身已到處3、4級片。唔Whatsapp,講電話、睇電視、打機、和朋友周街去、甚至hea到一日瞓係sofa唔做嘢,有分別嗎?沈迷Whatsapp是標,唔著緊自己的正經事才是本。對症下藥,可能有一日你會同小朋友講,「讀咗好多小時了,上FB輕鬆下,Whatsapp下其他同學睇佢地讀成點?」

Jackieson  都岩既,都升上中學了,多少也要給他一點自由.  發表於 12-11-28 10:23

引用:都升上中學了,多少也要給他一點自由。What

原帖由 JustAParent 於 12-11-26 發表
都升上中學了,多少也要給他一點自由。Whatsapp浪費時間,父母又用;上Facebook無聊?所以父母上無咁無聊的 ...
同意!要教孩子明白事理,更要容許孩子有學習自我約束的機會。

Yanamami  失敗例子實在太多.....  發表於 12-11-26 14:15

回復 JustAParent 的帖子

同意你講, 凡事都有正反用途 !  讚 !

令我想起另一种「工具」-- credit card. 好好正確使用, 的確可帶來方便&jetso. 但失敗(欠到一屁股債)既例子太多太多.  如果不會控制倒不如不申請. 沒credit card不會被視為異類吧?

Jackieson  真係很好的例子, 凡事都有正面與負面, 所以什麼也要灌輸佢哋有正確的思想.  發表於 12-11-28 10:26
Meikin  所以我都以身作則, 並從小已開始灌輸佢哋正確便用信用卡的態度, 量入為出, 簽咗幾多一定要準時全數還, 亦從不向財務公司/銀行借錢 (除了買樓).  發表於 12-11-27 11:32
kilykilyk  很好的例子  發表於 12-11-26 17:02

JustAParent 發表於 12-11-26 12:28
都升上中學了,多少也要給他一點自由。Whatsapp浪費時間,父母又用;上Facebook無聊?所以父母上無咁無聊的 ...

讚同你講法! 做父母也不能太專制呀!

Jackieson  唔, 所謂物極必反, 不能太專制呀!  發表於 12-11-28 10:26

回復 Yanamami 的帖子

或者應該說任何事情沒有絕對的好和壞,一切都要看孩子本身的性格特質,如果是一個自律性極高的孩子,願意講道理,那家長也不妨可以下放一些自由給他們。但如是本身沒有太多的自制能力孩子,則要看看用甚麼方法令其明白太沉迷某種事物的禍害,其實最後的受害人都是孩子自己。如 whatsapp、facebook都是現代人喜歡用的通訊工具,一刀切的方式都要看孩子受不受,有些孩子是表面順從,內心反叛,所以父母都要好好觀察自己的孩子,因應其性格作出相應的對策。畢竟孩子已步入青春期了,他們是需要空間和自由去成長。始終〝自律〞永遠比〝他律〞更好!

Jackieson  同意  發表於 12-11-28 10:27
Yanamami  Agree.〝自律〞永遠比〝他律〞更好. 但....  發表於 12-11-27 11:28

要做到〝自律〞真要花很大的力氣,最重要是當事人是否明白,所有的一切都是為他/她自己著想?就好像讀書,讀得好或不好,成績表上的名字都是當事人自己,不是父母。我孩子就是在小一時對著我說〝為我讀書〞,我馬上說,讀書是為自己而讀,不是為旁人而讀,以後的成果都是自已去承受,父母的出發點都是為了孩子的未來著想。

我只覺得「自律」對一個12~3歲既孩子黎講, 係一個正在摸索中而又未能掌握的attribute. 太兵行險著. 這邊廂對於學習, 家長說F1, F2, F3...也不能放手, 那邊廂卻要他們在精美好玩的電子世界學自律. 若然他們能控制自己(當然有少數人, 世事無絕對), ek上便沒有家長上來呻, 孩子升中後欠這欠那, 又不自覺溫習.  

mc  所以其實很多事情都要從小教,怎樣放怎樣收緊控制,都要視乎各人自己孩子的性格而定!  發表於 12-11-27 12:16
Meikin  超同意.  眼見好多大人成3x-4x歲, 都唔自律, 沉迷電玩/睇波啦.  發表於 12-11-27 11:47

回覆:Whatsapp

我相信台灣作家汪培珽所言,父母的保存期限,只有十年!「從孩子的五歲到十五歲,您只有十年的機會 ... 很多父母是這樣想的:孩子還小,等我們什麼什麼的時候,再怎樣怎樣。三歲小嗎?八歲如何?八歲還是太小了,十二歲如何?而機會,常常都是在等待中失去的。從孩子的五歲到十五歲,唯有這黃金的十年,您可以前一秒鐘跟他像好朋友般說話;後一秒鐘,他卻可以帶著天使般的臉龐依偎在您的懷裡睡著 ... 我知道,不是每個爸媽的保存期限都是十年——放心,只會更少,不會更多。」看一看,自己能管孩子的期限也所剩無幾,不想放、不願放、自己認為不能放的,也快被迫放手。我覺得,和小朋友相處像拔河,慢慢一步一步放手,比拼命拉著但突然一天鬆開,孩子沒那麼容易重傷。今天放手讓孩子飛,即使他倒下,我還能在賞味期限前扶他一把。

Jackieson  只知道, 若今天放手讓孩子飛,即使他倒下,趁我還在, 還有能力扶他一把。如果再過多十年/廿年放手讓他飛,若他倒下... 人生還有多少個十年!?  發表於 12-11-28 10:36
Jackieson  父母的保存期限,只有十年... 值得深思呀!!  發表於 12-11-28 10:29
Yanamami  我覺得只有2~10歲這8年時間. 教不好就只會越來越難. 期限到15歲是想美了~~`  發表於 12-11-27 12:46

mc:  所以其實很多事情都要從小教,怎樣放怎樣收緊控制,都要視乎各人自己孩子的性格而定!
係啊~~要真睇情況. 以我女為例, F2很多事也可以放手了(學業/ 用$消費/ 出街有交帶....etc), 令我好放心. 唯獨是呢d電子產品, 定力仍然不足. 見勢色不對, 唔插手唔得啊~~

Jackieson  不能事事專制, 只求凡事交帶, 已經足夠了!!  發表於 12-11-28 10:40