用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 Whatsapp
go

Whatsapp [複製鏈接]

鐘情 Whatsapp, 鐘意同朋友聊天, 可以點樣勸諫 ????  做功課, 食飯, 不停 Watsapp.
   1    0    0    0

回覆:玩 Whatsapp 問題。

其實都係self control 問題, whatsapp 只係一個媒體。先約法三章,情況失控就沒收電話。

回覆:玩 Whatsapp 問題。

用Wifi 還是3G

无論3G或wifi,给孩子,已大錯特錯!我是成人,玩開whatsapp,已沈迷,何況小朋友!首先,身教!自己也限时whatsapp!可以的話,轉plan,不可上網

smallfoothk  agree,  發表於 12-10-23 19:29

我昨天先同阿仔講 : "如果你成日手機不離身, 不懂自律自控, 仍是小學雞行為, 那我就會當你小學生對待, 沒收電話...."

回覆:Whatsapp

前曰,有個同班家長問我班𥚃同學間係咪指定用whatsapp 通訊.... 我話當然唔係!通常official communication 都係email or Facebook 嘅!

事源佢阿囡要求換電話,要同人whatsapp, 可見真係好普及,尤其女仔堆。男仔似乎仲係prefer 直接對話

王子

亞囡表現吾好..我已經cut 左wifi 上網..所以佢個電話只可以打出打入...佢上網吾係whattsap 多而係上mytv 多...無計..既然表現吾好吾自律就要得到應有受罰~

beywat496 發表於 12-10-22 14:13
鐘情 Whatsapp, 鐘意同朋友聊天, 可以點樣勸諫 ????  做功課, 食飯, 不停 Watsapp.

我小朋友現升中二個手提都只可打出打入,當然我自己平時都唔whatsapp,
順理成章我小朋友無whatsapp習慣,習慣係養成的,應該未沉迷前就要控制,
既然過份沉迷就要令佢停止,好似上網成引咁,我仔無上網引,因為佢小上網,
平時運動睇書多,有啲嘢係可以預防的。

melindalsl  身教比較重要  發表於 12-11-28 13:42
Yanamami  Agree agree agree!  發表於 12-11-26 14:03
jvkll  agree..  發表於 12-10-24 13:56

完全唔俾佢WHATSAPP, 會令佢同同學有距離, 甚理俾人排擠。所以唔好完全CUT 左佢上網。

但一定要約法三章, 例如做功課時, 電話要放在廳, 等佢知道, 唔係唔俾你玩, 而只係有節制咁玩。

lovelycandy    發表於 12-12-11 23:53
Yanamami  I don't think so. 我女都打出打入機咪又係禁? 係學校都有好多朋友.  發表於 12-11-26 14:04
orangebb  其實而家真係好多人用 whatsapp, 實在太方便, 唔洗一定要搵到對方就可留言...........  發表於 12-10-25 16:17
celiamum    發表於 12-10-25 15:04

曾經在whatsapp收過色情廣告,附有hyperlink,小朋友定力未敢,click了入去睇完阿媽都唔知。

係ar..講開又講..我未cut 亞囡上網果時都試過收埋d 廣告...所以更加要cut..

manwaimail 發表於 12-10-24 13:25
完全唔俾佢WHATSAPP, 會令佢同同學有距離, 甚理俾人排擠。所以唔好完全CUT 左佢上網。

但一定要約法三章 ...
無錯, 要約法三章, 唔係就cut!

我地講好晒, 食野等位, 未入座可以玩電話, 但一入坐就唔可以再攞手機出黎.

唔 whatsapp? 我夜晚11/12點收到客人 whatsapp 要我覆 email, 拋得個身出黎做, 點可以唔 whatsapp/ email? 鬼頭大過天啦, 唔係掂搵老外D錢. 好羨慕有人唔洗用 whatsapp?! 即係幸福少奶奶, 唔使翻工, 與世無爭, 日日煲劇. 唸下都開心開心好開心... 離左題 tim  

因為要比個囡做榜樣, 所以我自己都冇用智能電話, 更加冇用電話上網同whatsapp. 所以我囡一直冇要求我買智能電話比佢, 佢個電話只係用嚟打出打入同sms我.

小朋友自控能力弱, 我寧願一開始就冇, 好過比咗佢之後日日為咗唣啲嘢家嘈屋閉.

orangebb  對自制力弱小朋友, 呢個都係一個方法.  發表於 12-10-25 16:13
Yanamami  Same here.  發表於 12-10-25 15:11

回復 Gracewg 的帖子

我覺得你真係講得好岩, 做人父母, 管教子女係我地責任, 我實在唔明白, 現今真係好多家長覺得, 仔女的所有問題, 係學校/補習老師的責任, 仔女唔乖, 唔係諗方法去引導佢入正軌, 反而一係推比人, 一係搵理由, 如同學帶壞, 控制唔到佢等等......前排姪兒學校, 就係有個家長向老師投訴佢個女班同學, 晚晚 whatsapp 佢個女, 我聽到都無言..........你自己做家長係有權有責任去管教自己兒女, 先解釋whatspp 只是溝通其中一種方法, 再觀察是否濫用, 約法三章, 最壞打算就係沒收電話 !  

回覆:Whatsapp

家長本身有冇節制先? 身教好過言教又何止百倍

Joe媽媽 發表於 12-10-25 10:11
無錯, 要約法三章, 唔係就cut!

我地講好晒, 食野等位, 未入座可以玩電話, 但一入坐就唔可以再攞手機出黎. ...

大人用whatspp可以自控當然無問題啦!而且小whatspp唔代表好得閒唔洗做,經常whatspp唔代表佢唔係少奶奶
小朋友whatsapp成引,不但應響正常生活,而且更應響學業,
上堂whatspp/食飯whatspp/同朋友面對面whatspp/都只為吹水,
任何時候都不用說話,社交能力會否退化??

回覆:kilykilyk 的帖子

momojoyse 發表於 12-10-27 18:44
whatsappl是現今的溝通橋樑取消就真係吳得,但應約法的,我個剛升中反而好多事都自動自覺左,小六仲有功能 ...

懂得自控而唔應響正常生活同學業當然唔洗取消,但事實係點大家有目共睹,
我聽過有小朋友上堂都whatspp,溫書/做功課/食飯whatspp,
跟本不能專心做正經事,過份沉迷這個溝通橋樑而應響學業值得咩??

Whatapp 係我女的圈子內已好普遍, 佢地開好多群組吹水,  唔上線半日已儲到2xx條messages, 有人一起身就揾人傾計; 呀女間唔中都有失控, 比我發現會沒收電話, 總之適可而止, 我就只眼開只眼閉.
‹ 上一主題|下一主題