用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟小學 2012一2013升小六家長交流、呻吓、請來報到 ...
go

2012一2013升小六家長交流、呻吓、請來報到   [複製鏈接]

6    0    0    0

回覆:2012一2013升小六家長交流、呻吓、請來報到

Agreed. 功課要求都高咗好多,很多作文功課,時常要重作、重謄,一份功課有時要交幾次。

回復 FTYPAPA 的帖子

轉左全日之後真係咩時間都無哂!
Hong Hong Ma  :-)

HI ALL~我見阿仔又唔係好多功課,問佢又話LUNCH食完飯做左D

好快就家長日,跟住又第2次呈分啦!您們有冇好似我的心情咁,又驚又想快D過左去!擔心又無用,又唔知點做好.......

回復 honghong_ma 的帖子

haha...心情完全一模一樣

轉咗全日制後,做完功課都差不多6點, 日日都要食飯前瞓番一至二個鐘頭, 見到佢真係好似好攰咁.

重要係升中排位又要減少,想升聖諾瑟中學又難了。

醒目開學勳章

khwong67 發表於 12-11-19 10:43
重要係升中排位又要減少,想升聖諾瑟中學又難了。
請注意:

今次教育局建議嘅減派方案,即"一一一" 或 "二一一",
並不適用於直屬背景嘅中學,即係SJC 不受影響,仍維持五班,每班36人。
但每班嗰兩個留班位仲有冇就未知。
Best wish,
(\~~/)           天下間沒有不受教的孩子,
(='.'=)           只有不懂教的父母。
(") (")~~O Derdad

醒目開學勳章

Dear parents,

Are you all worrying about the result slip which will be distributed on the coming Friday?
Whether good or bad, it is no need to cry for the spilt milk.
Keep on hard-working instead. You can change the fate of your child.

Good luck to all of you.

さかな  Derdad   發表於 12-11-22 18:22
honghong_ma  Thx Derdad !  發表於 12-11-21 13:45
honghong_ma  Thx Derdad !  發表於 12-11-21 13:45
Best wish,

加油,不要太擔心^_^

回復 さかな 的帖子

さかな,お久しぶ! 元気?多謝你的支持,咁快今年輪到我啦!

心情好忐忑不安,好想快D過去!
最大問題係唔知自己應該做咩準備好,很煩惱!

完全明白你現在嘅心情,真喺好無奈又漫長嘅過程,但都希望各位六年級的家長放鬆D,比多d鼓勵小朋友,願大家都能考好呈分試。加油加油

honghong_ma    發表於 12-11-22 21:14

醒目開學勳章

中文同英文科,由於計算平均分時係會乘九,所以要盡力爭取85分或以上。
兩科中,以閱讀理解同作文為兵家必爭之地,
大部份兩科語文科低分嘅都係死响呢兩個範疇。

如果可以嘅話,俾阿仔做到坊間中二程度嘅閱讀理解練習,中英都係。
如果做到平均有八十幾分,咁考試都應該有呢個分數。
如果做到中三級八十幾分,或英文 Cambridge PET (Pass with Merit or above)就仲好
(因SJC中一係FCE level o架!),但要慢慢嚟,唔好一步登天。

歡迎其他家長有其他分享。

加油加油
Best wish,

引用:+本帖最後由+Derdad+於+12-11-23+11:23+編

原帖由 Derdad 於 12-11-23 發表

中文同英文科,由於計算平均分時係會乘九,所以要盡力爭取85 ...
真係好難啊

醒目開學勳章

引用:Derdad,+FCE+level+係咩?+同Cambridge+PET+

原帖由 Tatama123 於 12-11-23 發表
Derdad,
FCE level 係咩? 同Cambridge PET 有咩關係?
PET再考上一級,咪係First Certificate of English (FCE)囉!
再上就係CAE(Certificate in Advance English),同CPE(Certificate of Proficiency in English)喇!

Best wish,

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+Tatama123+於+12-11-23+發表D

原帖由 Derdad 於 12-11-24 發表
PET再考上一級,咪係First Certificate of English (FCE)囉!
再上就係CAE(Certificate in Advance Englis ...
最終就係lELTS嘞!

Best wish,

醒目開學勳章

引用:+本帖最後由+Derdad+於+12-11-21+11:53+編

原帖由 Derdad 於 12-11-21 發表

Dear parents,
收咗紙仔,大家個心有冇定啲?

Best wish,

都無乜.
因為今次成績只是反影第一次呈分, 嚟緊仲有兩次, 所以都不敢鬆懈.
‹ 上一主題|下一主題