用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 大家的子女有沒有聽歌做功課或溫習的習慣 ...
樓主: stanleypyk
go

大家的子女有沒有聽歌做功課或溫習的習慣

我個女小學時...都有聽歌做功課的習慣...
但去到中學...發現佢除咗鍾意聽歌外...仲會玩whatsapp...
自此之後...個電話要係我視線範圍內...唔可以帶入房...
有問題要問同學的話...可以...但用完要請放回原處....

阿女學足C6鍾意一路做功課一路聽歌,其實我好反對,因我係要靜靜地嗰啲人,但為免成日為啲小事同阿女嘈,只好妥協 (但就一定反對睇電視!)。
阿女係啲唔停口嘅人,一路做功課一路講嘢,但聽住歌佢反而靜靜地唔出聲係咁做。

我大女今年中5,由中3開始都係一邊聽歌,一邊睇YOUTUBE,一邊溫書,我一見就話佢,問佢咁樣都溫到書?當然佢無理我繼續,但出來成績不錯.直到今年細仔F.1學校開家長會(同家姐不同學校), 副校長話,要比佢地搵方法去讀書, 因為每個人都唔同,有些人一邊聽音樂一邊溫書會易入腦,有些人一定要靜靜地才可以溫到書,叫我地家長比佢地搵自己適合溫書方法,我才明白原來係咁樣,真係做家長有排學~~~~

原來大家D仔女都係咁,我個女都係要一邊聽音樂一邊溫書,佢話咁先會容易入腦D,周圍靜靜的,佢會覺得悶及好想睡覺.都係見佢成績OK,就由佢LOR.

我見女一用whatsapp我就up sad. 最憎佢地傾無聊野! 仲要係大班同學Vgrop Chat ! 但亞女話係問/答同學功課,仲有人影埋相一齊交流,我都好欣慰各人如此友愛

htts  但亞女話係問/答同學功課> same answer from my daughter  發表於 12-10-24 21:44

如果是BACKGROUND MUSIC細細聲聽, 我覺得還可以.  但如果是帶埋HEADPHONE大大聲, 就真係會分心.

原來都係通病啊.
捨得 捨得 先捨而後得 不是不捨得, 而是捨不得

龍舌蘭 發表於 12-10-25 12:03
原來都係通病啊.
未必係通病,可能我們戴了有色眼鏡而已。
當年我們聽Walkman......喇叭褲......... 父母一樣睇唔順眼,我們學咗自己父母而不自覺。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

我女都係成日帶住耳塞聽歌,話極都唔聽,搞到耳仔發炎,好番又四帶,激死人

回覆:baoying 的帖子

她的情況又過份咗。

有冇提醒她耳機消毒。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.