用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 st paul co Ed call for second in la.
樓主: atirw
go

st paul co Ed call for second in la.   [複製鏈接]

我有三個friends有得2nd in, 全部有阿哥家姐讀緊。我覺好正路。我都識d超有錢人都入唔2nd in。但是我相信學校的selection criteria! 有錢的通常都入到宏x!有錢的,大家可以諗吓宏x。官津也有好多好學!大家一起努力吧。

cykk 發表於 12-10-31 10:40
最好轉做私校,百萬債券加每年學費二三十萬也大把人讀得起,有交重稅收入豐厚才有資格讀,又唔駛比人講是非 ...

又係喎!邊有人出來講ISF唔公平?

我聽朋友講而家都唔係。。。siblings,有debenture,都唔一定收。

不過之前買debenture,5年前只是80萬,讀完賣出去可能夠cover學費有凸

前幾年就錢可以解決很多問題,而家local,國際都唔係有錢就入到。

interview 發表於 12-10-31 11:00
我聽朋友講而家都唔係。。。siblings,有debenture,都唔一定收。

不過之前買debenture,5年前只是80萬, ...

唔一定收,但機會大D
當然,我知有幾個父母係I-BANKERS,今年買唔到都入到。
而家你想買DEBENTURE都無貨,要排隊買,或有朋友賣比你。
80萬而家賣出一定賺到笑,但而家MAKRET PRICE先入貨,似係高追多D!
不過ISF都唔易讀,有錢人比錢谷都頂唔順,我朋友果班FOUNDATION有2個人呢個月退學,去番傳統學校讀K3!

引用:Quote:interview+發表於+12-10-31+11:00+我

原帖由 CoffeeCake 於 12-10-31 發表
唔一定收,但機會一定大過無買既N咁多倍
當然,我知有幾個父母係I-BANKERS,今年買唔到都入到。
而家你想 ...
Rich people may not choose IsF as their first choice. cIS, GSIS or CDNIS, HKIS are much better.

CIS apply 俾二千,interview assess 再俾多二千。如果spcc有類似安排,我估申請人數會跌至千零,也少D人會失望,但更多voice.

lui 發表於 12-10-31 13:51
Rich people may not choose IsF as their first choice. cIS, GSIS or CDNIS, HKIS are much better.

...

人各有志啦.多數選isf都係貪佢有多d中文讀, 當然, 而家又有另類人流行"覺得"貴d又勁d.

ISF入唔到預備班就唔好諗, P1一佰八十個位, 今年只收三十個.

回復 chanshing8020 的帖子

spcc應該有開明的領導,脫離專制世襲政策,不要理會其他學校專制的政策,邁向二十一世紀iPhone5文明,與國際先進學校收生的制度接軌!
劉德華話,今時今日,重有世襲制度,唔得嘅。

回復 SK11 的帖子

點解家長都希望小朋友入到"名校", 因為你相信佢既教育方針、教師質素和朋輩質素。
家長考既時候都知SPCC係有60%比有關係人士, 而"有關係人士"--Old boy Old girls和哥哥家姐在校的, 也清楚學校的syllabs係程度較深, 也知道入SPCC的pros & cons, 係比我哋非關係人士清楚更多更多, 如果佢哋係夾硬辛苦讀都要考入SPCC, 我諗SPCC當然有佢既好---畢業生人脈, 學生的國際視野較強等, 權衡輕重下仍選入SPCC我諗係因為學校真係好。
我在畢業後教過兩年書, 也是名校之列的小學; SPCC的校長老師應有自己的標準, 你說interview 一兩小時係咪可以睇得出標青的學生? 係得既。作為一個老師, 短時間接觸其實已經可以大概感覺到個學生的質素, 當然命中率可能只有七八成, 但SPCC的inerview設計得相當不錯, 考了小朋友閱讀能力, 定力, 聽指示能力, 合作能力等。點解有啲家長覺得成日拿獎就係"叻"無獎就係"普通"?
我們有個同學, 大大小小比賽都參加, K1已拿了十幾廿個獎, 有啲家長都以為佢好叻, 但其實傾多兩句(15分鐘內)不難睇到佢定力不足, 反應不快; 結果真係失落於另一名校的interview, 反而班中一個無乜參加過比賽但乖巧的同學入了2nd in。
現今尤其是朗誦比賽你比錢就有機會有獎, 我聽過有同學朗誦一個小組8個人, 有冠1亞2季2 五個獎, 所以比賽和獎不能決定一切, 反而interview表現各項都要穩定較得老師歡心。

四隻貓  完全同意  發表於 12-11-1 09:25

回復 gwengwen 的帖子

取消封建世襲制,只會令spcc向上升,不會向下滑。

回復 gigi812 的帖子

gewngewn  - 後門不是這意思,係只教會,你只不知Spcc校長返緊那Church ? 知的話,你應會明 !
一定要係Xxx Church Ga !

gigi812 發表於 12-11-1 10:50
回復 gigi812 的帖子

gewngewn  - 後門不是這意思,係只教會,你只不知Spcc校長返緊那Church ? 知的話,你 ...

xxx堂.
此所以成個團契嘅仔女有神父寫信, (應該)全部有2nd in, 除咗我個仔, 因為我太太無揾神父寫信.

唔排除其他仔女非常乖巧而我個不濟, 但何其巧合.

有關係又好, 無關係又好, 若果與學校無緣, 這些都不重要了, 每個孩子都有他的優點與天份, 總有學校欣賞到, SPCC不是唯一的好學校, 也不是適合每個小朋友, 找一間適合自己小朋友的學校才能發揮小孩的長處, 輔助他成長, 共勉之.

引用:回復+SK11+的帖子 點解家長都希望小朋友入

yuettoi 發表於 12-10-31 18:35
ISF入唔到預備班就唔好諗, P1一佰八十個位, 今年只收三十個.
入ISF,除左比得起學費外,真係唔易讀,家長都要放好多時間落去。
所以,不是外人所講有錢就有得讀!
大把人FOUNDATION WAITING都無。。。
‹ 上一主題|下一主題