用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 荃灣區大抽獎, 點選好呢?
go

荃灣區大抽獎, 點選好呢? [複製鏈接]

請各媽咪幫幫手... 本人住荃灣(62), 大抽獎, 都唔知點排選好... 請給予一些高見...
   10    0    0    0

回覆:荃灣區大抽獎, 點選好呢

馬灣基慧、浸聯、荃官是比較出色的組合

回復 crystalmum 的帖子

搵到啦, 值得參考參考, 希望幫到你:

荃灣區邊間小學較好?
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2441348&extra=&highlight=%E8%8D%83%E7%81%A3&page=1

thanks of your information...

回復 dannyyau302 的帖子

嘩, 咁樣組合如果頭一個吾中, 有機會被派到十幾wor... 小心為上!

馬基, 荃浸 同 官小, 都係首位大熱, 咁選只有一個機會中, 宜三選一放首位, 其余兩間放最後吧!
另外, 舊年經驗,
馬基 - 吾放首位 冇得叩門
荃浸 - 吾放首位 雖可叩門有面試 但佢吾會首選你
官小 - 吾理排位 以profolio選有能力者面見

喵媽  thank you for your info!  發表於 12-10-30 11:34

我都係62荃灣區,大家認為值唔值得為左直資放棄大抽獎?

我覺得入到荃灣出名果幾間,不比出面二線直資差,又近屋企又省回學費 ! 但不嬲全家都冇咩抽獎運,真係好擔心派唔到首志願都唔知會轆去邊 ~

yammie7928 發表於 12-10-31 17:34

我覺得入到荃灣出名果幾間,不比出面二線直資差, ...
我同意架, 但我又好怕抽到聖x架同潮x喎!!

引用:Quote:yammie7928+發表於+12-10-31+17:34+

原帖由 喵媽 於 12-10-31 發表
所以咪考埋私小囉!

喵媽 發表於 12-10-31 17:35
福來孖寶

QMUMSAM 發表於 12-10-31 17:50
所以咪考埋私小囉!
私小就一定考做 BACKUP。至怕私小冇 OFFER,又冇考直資,到時等大抽獎就好痛苦

引用:我都係62荃灣區,大家認為值唔值得為左直資

原帖由 yammie7928 於 12-10-31 發表

我覺得入到荃灣出名果幾間,不比出面二線直資差, ...
我也是62區,狂考直資私小,成日比我阿媽話荃灣都好多好小學,做乜要個女咁早起身出去九龍返學!而家只有一家私小offer,但無校車又遠,係荃灣讀好過!

引用:Quote:原帖由+yammie7928+於+12-10-31+發表

原帖由 BBCoffee 於 12-10-31 發表
我也是62區,狂考直資私小,成日比我阿媽話荃灣都好多好小學,做乜要個女咁早起身出去九龍返學!而家只有一家私 ...
有Offer咪好囉,抽得唔好都有後路嘛

yammie7928  agree !  發表於 12-11-1 11:55

引用:回復+dannyyau302+的帖子 嘩,+咁樣組合如

原帖由 JadeW 於 12-10-30 發表
回復 dannyyau302 的帖子

嘩, 咁樣組合如果頭一個吾中, 有機會被派到十幾wor... 小心為上!
除以上三間,第二志願放邊間好學校但仲有機會呢?石鐘山放第2有無可能入到?第一唔難排第二先最難

tiffanylmc  石小舊年第一志願都唔一定抽到. 放第二實無機.  發表於 12-11-1 16:37

回覆:TerryC 的帖子

石小都算係熱門!
我自己舊年係取直資放棄第二次抽獎,再叩門入左荃官,但結還是果選了直資。
現在看同學仔,官小的學校生活跟現在的是很大差別。我們都很高興選對了!
部分直資私小有一條龍/直屬,吾使玩升中,又是另一優點!
各位加油!

JadeW 發表於 12-11-1 09:03
石小都算係熱門!
我自己舊年係取直資放棄第二次抽獎,再叩門入左荃官,但結還是果選了直資。
現在看同學仔 ...

請問荃官是否真的可以3部份都唔CHOOSE佢第一, 而都可以靠叩門入去呢? (只要個PROFOLIO 好睇?)...入面讀書情況又係點呢?

JadeW  我自己只有參加第一次大抽獎, 不是選他. 第2次抽獎冇參加當然冇選佢, 但係都叩到門入左. 不過, 最後我都係冇選佢.  發表於 12-11-1 10:01

回復 MSBOY 的帖子

讀書會比較辛苦多功課, 傳統教學, 冇乜課外活動.
吾岩我阿仔既性格, 因為細佬可以直入, 所以都諗左一陣先吾選.

yammie7928  有細佬都放棄官小真係要好大勇氣  發表於 12-11-1 11:59

BBCoffee 發表於 12-10-31 18:26
我也是62區,狂考直資私小,成日比我阿媽話荃灣都好多好小學,做乜要個女咁早起身出去九龍返學!而家只有一家私 ...
希望你小朋友大抽獎抽到間心水 ! 你點排位?

TerryC 發表於 12-10-31 18:44
除以上三間,第二志願放邊間好學校但仲有機會呢?石鐘山放第2有無可能入到?第一唔難排第二先最難

...
第二位會唔會擺何傳耀? 全級頭二十名可入何傳耀中學,不過何小校舍真係好舊好舊

JadeW 發表於 12-11-1 10:03

讀書會比較辛苦多功課, 傳統教學, 冇乜課外活動.

Thanks....唔知多唔多荃官仔考到LAM WOO呢?

入到荃官中都小呀 (競爭大和轉了小班), 何況林護。  
‹ 上一主題|下一主題