用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 播道2012 DSE成績
go

播道2012 DSE成績 [複製鏈接]

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2472730&extra=page%3D1
入U率18﹪ 仲低過全港平均入U率!

咁推算考到最低入大學資格的學生不足37﹪

即係有三分二學生未達最低入讀大學的資格!

唉!如果真係咁嘅成績,就真係好自為之了!

7    0    0    1

回覆:kdpeter 的帖子

據了解, 今年只有22人入到香港嘅大學...太恐怖了, 想要仔女讀到香港嘅大學,可以讀播道, 但家長們真係要自己努力額外付出更多才可呀...要唸清楚甚樣提供十二年的額外教育...可能要想想是否應於中學階段送仔女到外國就讀才可!

播道始終創校太新, 學校要提高整體學術及多元智能的能力相信要下些功夫, 家長現階段也不能期望太大, 不然只會失望更大!

慘不忍睹! 播道入讀本地大學比率可能低至13%! 學校水平可能比Band 3學校好不了多少!

經香港聯招入讀本地大學的比率約21%
http://www.edu-kingdom.com/home. ... do=blog&id=1881

而估計播道5班人數約160人(即每班約32人)
22人入讀本地大學, 即入U率只有13.75%
(唉! 一班預科班也不夠)

校長以前還吹水話要有8成入U率!

一間直資學校, 每名學生獲取政府資助之餘, 還收取學費. 理論上學生得到的資源比全港其他學生為多. 而家長肯為子女選擇直資學校, 付出額外金錢, 理論上這些家庭應會關心及支援他們子女的學業.

而且學校收生自主, 經長達六年的教學. 成綪比全港平均水平還差. 這是極不合理.

這屆DSE畢業生當中, 相信有很多是本應有能力, 但經過六年播道的教學便無緣升讀大學.

唉! 誤人子弟啊!

kdpeter, 請問你的孩子讀幾年級, 轉了校未呀?

回覆:kdpeter 的帖子

真係有D本來於宣X畢業,小學全級考10名內,六年前不幸讀咗播道, 佢係22個嘅其中一個入到大學, 但入不到香港top3大學, 父母都喺港大畢業,他們 非常失望.所以不要賴收外來生不是自己培育小學的學生呀!人哋本應成績好好, 記得六年前將軍澳只有一間英津中, 播道中學喺好多叻小朋友想入嘅, 所以播道所收嘅外來生是在將軍澳好top嗰班小朋友呀!

回復 Freeb 的帖子

听你梗讲,真系有点难以置信呀!我们层苑好多家长都因为自己的子女能入读播道而自豪ing....

回覆:Honeygirl 的帖子

其實, 嗰個22個其中一個入到大學嘅, 中學考到播道嘅時候都好自豪ga!  因嗰時播道好難入

回覆:Freeb 的帖子

其實好多人想知道自己所簡選給孩子讀嘅小學是否好,但當聽到對學校不利的消息, 就極到抗拒接受, 並抱著懷疑態度!  其實驚就唔好讀, 讀咗就勇往直前啦!  相信自己幫佢選嘅喺適合佢就好啦!

回覆:Freeb 的帖子

讀書都係睇自己,好學校只是讀書風氣較好,DSE 成績亦只可作參考,當間學校一百個學生有九十人考入到大學,都唔一定有妳仔女份!我同事個仔小學成績好好,中學入咗讀皇仁,去年DSE咪一樣考到冇影,最後去咗外國升學!

請問播道中一有幾多位俾外來生?

再努力吧!

外來生aound 1x 人 only

回覆:播道2012 DSE成績

請問現在讀緊嘅會唔會後悔到想走?事實上播道真係有愉快學習喎!

我識得有啲已經棄船走了!

但我認識有讀緊小學的學生家長又似乎對學校讚不絕口,小朋友又變得幾乖巧(即以前都幾頑劣,但幾年後的現在看上去又幾得體)。

是否中學不太理想,但小學還可以呢?抑或始終都是新學校,需要時間做磨合。看見評為band 2中學,都有點為朋友的仔女不值。

我認識的一些播道家長也是有讚無彈,最近問過一個讀小五的播道學生,他也表示喜歡學校,讚學校很好。
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

我姪仔今年小六, 很愛學校亦愛家人

小朋友返學,除了成績,仲有好多野好重要!

聽說播道教小朋友互助,有同學成績低落,其他人會幫忙,不錯的互助精神!另外以我所知,播道會接納一些有特別需要的學生,我認為這才是真正懂得教育。對於那些見學生成績追不上便勸退的,只能稱為學店。

一個很想孩子入讀播道書院的家長

candykiki123    發表於 13-6-26 09:49
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)
‹ 上一主題|下一主題