用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 關於荃灣中學BANDING
樓主: luiwing
go

關於荃灣中學BANDING [複製鏈接]

醒目開學勳章

dobbybabie 發表於 12-10-28 00:14
回復 dobbybabie 的帖子

某天,我問今年升中一的家長今年派成點?佢話大部分都好,有一位band3的派到band1,我 ...
B3生應該冇可能派到李城壁, 今年升中荃灣b1&b2學位都唔夠派 , b1尾b2頭學生都派了去b3

回復 peggy 的帖子

可能佢band2尾band3頭,冧巴又靓.我小朋友都是石小小六,真係唔好抱咁大期望.石小派得最好那年都是我大仔那年.

醒目開學勳章

dobbybabie 發表於 12-10-28 00:33

可能佢band2尾band3頭,冧巴又靓.我小朋友都是石小小六,真係唔好抱咁大期望.石小派得最 ...
選校保守d, 不要太進取 , 但應該好過今年升中 , 人數少了5000人,

我都好煩、下月中又呈分了,石小第一次呈分放生了很多同學,今次范圍也少.唔係斗唔識,係斗小唔小心.我小朋友心大意,唸起都

醒目開學勳章

dobbybabie 發表於 12-10-28 00:41

我都好煩、下月中又呈分了,石小第一次呈分放生了很多同學,今次范圍也少.唔係斗唔 ...

仔仔band幾? 最煩係b1尾b2頭

全級四十零石小,所以我有時都後悔唔轉校,你話我係未好驚.

考難佢可能仲有運行,考易我真係俾埋條命佢

醒目開學勳章

dobbybabie 發表於 12-10-28 00:53

全級四十零石小,所以我有時都後悔唔轉校,你話我係未好驚. ...
咁又係擔心既 , 叫佢盡力考好呈分試
轉校轉邊間 ?

現在說什麼都太迟啦,仁纪如果這個位肯定放心.唉如果早的跟樓上師奶熟,俾佢怂恿下就好啦,在她面前我真的慚愧,佢同我講只要不放弃有七八次機會入仁立.我真係汗顏.

peggy  仁立派位真係幾好既  發表於 12-10-28 01:23

不過我拿全完做保险綫.你了解這間嗎?

醒目開學勳章

dobbybabie 發表於 12-10-28 01:10

不過我拿全完做保险綫.你了解這間嗎?
今年剛升格做b1英中 , 了解不多 ,
但b1生第一輪自行收生時多不會選它, 大抽獎就會放它在第4 / 5位做保險線

請問廖寶珊今年升U理科成績好嗎?請家長提供.thx!

回覆:dobbybabie 的帖子

對全完的印象一向都唔錯,去年參觀了開放日,同師生傾聽吓,加上見到有大學畢業的舊生返學校搵埋老師影相,可見佢地對學校的歸屬感。

而石小往年5x係b1生,今年升中人數少了,相對b1生的數量亦會少,你的情況似乎係邊緣人,都幾鑑介,比d心機考好第二次呈分試,確定b1至得。加油!

csy_ma  全完剛升呢,所以勁谷,功課測驗應是習以為常近乎日日有,相對來說,陳兆民S1到目前為止還算輕鬆,您可以再打聽一下  發表於 12-10-30 04:23

回復 Jackieson 的帖子

多謝你的鼓勵,但早排荃灣大會堂升中講座,朋友報料話全完入u率得18%.11月17日會去全完開放日.去完考完呈分再想.始終我仔咁嘅成績都唔係佢讀嘅,佢多數係大塘小魚,入全完或陳兆民可能可做條中魚呱

Jackieson  全完&陳兆民都係好學校  發表於 12-10-29 09:38

第四/五會唔會幾摶?心目中就李兆基/善德第一,兆民二,全完三,荔天四,但都好驚.

醒目開學勳章

dobbybabie 發表於 12-10-28 18:41

第四/五會唔會幾摶?心目中就李兆基/善德第一,兆民二,全完三,荔天四,但都好驚.:thinking ...

咁排都ok

我個女仲衰,平時測考都幾好.但是五年級第一次呈分中文竟然系B(一至五級過往中文都系A)真系激死..

或者係緊張,我仔考試日我一入門口第一句就問:做唔做得晒份卷,第二句識唔識:有時佢地唔穩陣,我地随時吃驚風散。我都好大壓力.

csy_ma  唔好意思!後一句講都多餘,又刪唔到  發表於 12-10-30 04:26
csy_ma  咁佢既壓力可想而知……假如係囡仔,建議第一選保祿,咁就有把握好多,李兆基同善德都多人爭  發表於 12-10-30 04:25

回覆:關於荃灣中學BANDING

你好,我小朋友是讀荃灣區的小學,如果小朋友升中時選葵青區/沙田區的中學,放第一二三位。想問學位是否比本身就讀葵青區的小朋友較小,即是機會更微?還是選返荃灣區中學較好?

kc_united 發表於 12-11-17 22:59
你好,我小朋友是讀荃灣區的小學,如果小朋友升中時選葵青區/沙田區的中學,放第一二三位。想問學位是否比 ...
荃灣區小學,如果升中時選葵青區/沙田區的中學,學額是很少的, 可參考去年的資料:
http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_1582/nt2-2012.pdf

如果放第一二三位, 因為學額少, 但相對對手少, 即少人夠勇放頭幾位, 睇隨機編號, 真係睇彩數.
‹ 上一主題|下一主題