用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 初中學生唔肯做功課,去補習社可行嗎? ...
樓主: 花仔媽咪
go

初中學生唔肯做功課,去補習社可行嗎? [複製鏈接]

雖然我而家已經開始放手, 唔多理阿仔D功課, 但我會(也要求阿仔) set time limit for his work.  如果見佢温書/做功課過耐, 就會問吓佢係咪有D唔明或唔識, 然後教佢或叫佢睇書睇明先再繼續.  我同佢講我唔想佢一件事明明可以1小時做完, 佢白白花多幾倍時間先做完, 我寧願佢快些完成, 留番D時間做其他更有義意的事.

好似佢之前D數學題拖咗好耐都唔做, 而每做一題都唔多識, 叫佢睇完書+教極佢都差不多.  終於星期五晚我忍唔住, 趁佢入睡後, 攞佢本數學課本出來由頭自己睇, 發覺連我咁數學白痴的人都睇得明, 冇理由阿仔會蠢得過我, 星期六晚抽時間出來同佢由基本睇起, 睇完例題, 再抽exercise來做, 最初都錯得多, 主要是唔小心冇睇清楚或冇諗清楚, 成日先入為主或自己作些計法出來, 每題俾D耐性話佢知做錯那些step, 做吓做吓開始啱番晒, 小心咗也自信心多咗...........昨天佢自己一口氣做番晒拖咗成個月的超多題數學題, 又快又準.  我個心都定咗D, 考試應該合格掛.

smilejackie  你個仔F.1 仲肯應酬你, 真好野!  發表於 12-11-13 16:18

回復 Meikin 的帖子

只要肯做, 一定會合格既.

回復 hw1115 的帖子

唔係一定架.

我自小數學超弱, 轉數慢, 就算唔係太明, 死記死做, 但題目千變萬化, 諗唔到點做就真算諗唔到. 而且中學讀上去, 份卷得幾題俾你選答, 每題好多分, 唔識做一題就失分好多, 危危乎.  要好努力才合格.

希望阿仔撈多D佢爸爸的數學基因, 千祈唔好有過多我的渣豆基因.

我諗樓主侄仔, 真係要有人"管"佢一段時間.

回覆:花仔媽咪 的帖子

其實未必有效,因為已經是中學生,屋企又無人,如果佢唔去補習,佢基本上無佢辦法

回復 花仔媽咪 的帖子

其實孩子都是把玩樂時間放在前段, 做功課放在後段, 先甜後苦.
孩子成績如何?  如OK, 那便不用擔心, 只需提醒佢如果功課多或測驗考試前要多放時間在温習上.
如成績不OK, 那就要"管"吓佢, 或試下去補習班睇吓有否幫助.

所以我同邊個都講孩子既習慣係錢買唔到ga, 出晒去做野冇人管, 如果唔係真係等開飯, 我情願對多d自己仔女,我堅信差極有限。

hw1115  唔係個個媽咪都好似您咁, 教導有方架.  發表於 12-11-14 10:17

let s try it, of course

己打個電話去公文個度問了,學生有不同程度去做,要肯做先,我的太懶了(小學公文)

要搵一間督住F.1生去做功課而有質素的補習社, 相信幾難.  
反而去搵一些專科老師去整理他/她們學業及教導正確學習態度更好.  
如果他們心態上, 對住份功課而已LABEL了自己唔鍾意/唔識做, 自然有厭惡.
先要衝破這份功課, 是他們可駕馭的.  不單是鼓勵他們, 而是幫助搵人/家長自己去幫助他們.

我覺得陣著F.1仍可以"迫"少少/半推半就的.  到了F.1下學期後, 全熟悉了中學生活及模式後, 就真係迫不來.  

係學校做晒先返屋企

回復 花仔媽咪 的帖子

咁似我個仔,唔肯參加課外活動、交友,成日打機,在家不聽嫲嫲指令,但佢搵到好既補習社得到老師特別照顧,補習老師才可迫他溫習做功課,成個大bb,但唔夠只有三天,每天個半鈡,自己返工中學d野又教唔到他

山林道近新的華丽酒店有一間好的補中一,一班現有2人.專睇功課.應幫到你.
‹ 上一主題|下一主題