用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 初中學生唔肯做功課,去補習社可行嗎? ...
go

初中學生唔肯做功課,去補習社可行嗎? [複製鏈接]

貢獻勳章

我個姪仔剛上中一,放左學又唔係立即返屋企,even返屋企(因冇人),就係咁上網同睇電視,晚晚等我亞嫂返屋企先叫咪咪麼麼做,亞嫂話正常每曰做一個鐘左右就一定做哂!又唔會溫習,咁點算?有冇補習社可行嗎?又怕去補習社學壞,又怕去補習社依賴!有冇過來人可以比些意見?

1    0    0    0

我係因為屋企無大人...唔可以獨留亞女係屋企...所以要佢返補習社..做功課...另一原因係...如果有咩唔明...可以有人問....如做完功課...補習社亦會提供一些練習比佢地做...
依家中學D功課...我真係完全跟唔到....

花仔媽咪  我個仔p.5d英文reader深到死,我都跟唔到  發表於 12-10-19 00:55

回復 花仔媽咪 的帖子

都已經升中, 唔好再用小學模式管教 ...

既然功課量又唔多, 應該係學校參加多點課外活動, 我阿囡星期一/四打排球, 星期二返學校樂團, 星期三做圖書館服務生, 星期五去夾琴...每晚六點幾七點回家...都可以好快做完功課...再有時間先比佢上網輕鬆吓...

可以留校做功課嗎?

貢獻勳章

回復 HY412 的帖子

我姪仔係正牌穩閉青年,成日打機,唔做運動,以前我亞嫂仲迫佢學游泳,迫佢返童軍,但他通通不再上,唉,越來越肥,越肥越唔想旭,其實我都唔知佢肯唔肯去補習社,不過我有同亞嫂講,不可以獨留兒童在家中,所以我亞嫂好煩!

任何人所行既每一步都有動機,小朋友思想單純,都係想得到父母既關愛,解鈴還須繫鈴人。只係升中一,趁未到一發不可收拾之際,仲嚟得切補救。好好同阿囝溝通,了解他真正的需要,『迫佢學游泳,迫佢返童軍,但他通通不再』,好明顯唔係佢既興趣。

沉迷網絡』、穩閉青』都係難處理,上網睇吓資料會知道幾可怕:

~ http://www.hkcs.org/gcb/icys/prog/online/stop.html

~ http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20100405/00176_067.html

貢獻勳章

回復 HY412 的帖子

我當然知穩閉青年有幾可怕,我公司d90後,全部唔識同人溝通,日日手機不離手,所以我逢星期二放下午,我都會同亞仔一齊約佢食下午茶,但我見佢一d自信都無,暑假時,佢新學校比左d功課佢做,其實好淺,是一些好簡單的tense,佢都唔識做,最後我個仔同佢做晒,我覺得佢仲可以救,所以想問下大家,去補習社是否可行?佢在九龍塘返學,有無有看管初中生的地方介紹?
唉,其實都唔知佢肯唔肯去

真係冇其他親人/朋友幫到看管嗎????

我覺得佢需要人陪/教做人  多過做功課既問題, 所以我覺得唔係去補習社就可以解決到既問題。

佢應該都係一個乖仔黎,趁宜家仲有得教/救。

貢獻勳章

回覆:杰杰媽媽 的帖子

我認同佢有得救,所以唔想佢去補習社,因上中學應要自律,如果比佢去補習社就一定無自律,其實我都覚得佢需要託管多一些,但咁大個去託管好古怪!如果有一個地方,好像自修室,有人看住,要自己做晒功課先走得,你話幾好呢

杰杰媽媽  仔中學SUMMER仲可以去做義工幫手照顧小學生=免費托管  發表於 12-10-20 23:43
杰杰媽媽  我樓下有........但係調景嶺,個社工咁岩住係我仔間中學對面村(沙田)

我成日學校放假都係搵佢,升中後都係,仔中學SUMMER仲可以去做義工幫手照顧小學生  發表於 12-10-20 23:41

回復 花仔媽咪 的帖子

f1,迫唔到㗎!大家商量!我朋友兒子小學乖,到中三,反叛••••••曠課、離家出走,蒲網吧

花仔媽咪  朋友仔讀band1?band3?  發表於 12-10-21 00:34

引用:回復+花仔媽咪+的帖子 f1,迫唔到㗎!大家商

原帖由 vincher 於 12-10-20 發表
回復 花仔媽咪 的帖子

f1,迫唔到㗎!大家商量!我朋友兒子小學乖,到中三,反叛••••••曠課、離家出走 ...
系吖!我嗰仔都唔肯,淨對电腦好難教!

貢獻勳章

回復 Kenpleple 的帖子

所以有時亞q諗下,穩閉都好過學壞

安格斯媽媽  隱青連學都唔返,唔肯出街,又唔肯做野好可怕
學壞都可望佢回頭  發表於 12-12-31 14:03
twinkypinky  隱蔽仲令人擔心  發表於 12-10-21 01:29

回復 花仔媽咪 的帖子

他讀band 1.....所以更可惜。沉迷打机後果,並非同學帶坏!

twinkypinky  嘩真係哂左!你朋友仔真係要好好睇實個仔  發表於 12-10-21 10:57

朋友的孩子一樣,手冊完全空白,佢日日早番學去抄功課,多次留堂做番功課才能走,補習社可幫手但會學壞,食嘢打机在堂上,放學吸煙去遊戲机中心...

vincher  eat n play v games in tution centre???  發表於 12-10-21 15:43

Gracewg 發表於 12-11-13 11:00
都上左中一, 應該要自律, 再唔係好似小學搵人託管, 睇功課。

我成日同家長講, 小朋友唔做功課, 上到 ...

有小朋友就係拖住黎做, 但佢一定會做晒出來, 常常弄到沒有時間溫書. (可能佢真的唔想溫書, 真的不會自律)
請問您有沒有咁既學生呢 ?
如何處理呢 ?

回復 hw1115 的帖子

其實不如試吓叫佢温咗書先, 才做功課.
這樣一來温完明白些, 做功課會識D快D, 二來冇咁多時間俾佢做功課, 有time limit, 等佢唔可以hea住做.

杰杰媽媽    佢做唔晒,返學俾人罰留堂,佢唔會咁蠢掛  發表於 12-11-13 12:33

Meikin 發表於 12-11-13 12:28
回復 hw1115 的帖子

其實不如試吓叫佢温咗書先, 才做功課.

佢又話 : 咁欠交功課呀?

Meikin  你可以同佢講 : 你諗你, 你做快D咪唔洗欠交囉.  發表於 12-11-13 13:23
‹ 上一主題|下一主題