用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 我而家可以做d乜去幫仔??
go

我而家可以做d乜去幫仔??

年初健康院轉介智力及體能中心, 剛評估我仔(K1, 3歲半)是過度活躍, 去左政府排要等到2014, 阿仔主要問題係在校內情緒好高漲, 成日大叫,周圍走, 有時老師拖住佢, 佢另一隻手都要掃下摸下旁邊o既o野, 反之當佢只對住大人或非同齡小朋友, 情緒又穩定好多, 在家亦可自己坐定定玩lego, puzzle咁....等政府仲要年幾, 請問各家長, 我而家可以做d乜去幫個仔? 智力及體能中心果邊幫我報左3p「正」策同埋比左一大堆資料叫我去報下d課程.

回覆:我而家可以做d乜去幫仔??

咁快可以斷証?過度活躍唔係要豈碼5歲先會斷証咩?小朋友只係多手同坐唔定嗎?

我有一本 "分心不是我的錯" 網絡版,有需要PM 可以留 email.

wingl410  已pm你, 有勞!!  發表於 12-10-18 22:44

回復 BKVIP 的帖子

響衛生署-兒童體能智力測驗中心做評估的
佢係好多手, 郁身郁勢, 好多說話, 心急, 會打斷別人談話, 同佢講道理佢明白, 自己亦講得出要安靜坐定定上堂, 但就日日返學都無乜改善, 幸好老師都好有心機幫佢

我個仔下月初都會去評估,佢而家4.5yrs.
你囝囝3歲就可評估,你是否搵兒科醫生寫紙?
雖然未見醫生,我都諗緊如確診後應做什麼?
CAC還給了你什麼資料?

wingl410  cac幫我排3P親子正策課程, 排早期教育及訓練中心(要排年幾以上), 另外就比大堆其他機構的資料我著我搵下D課程比仔及我自己去上  發表於 12-10-21 21:42
wingl410  我仔讀n班(全日)時老師已話佢上堂時周圍走, 會大叫, 唔守規舉推同學,試過比佢跳彈床發洩下精力才好少少,觀察左一個學期後寫轉介信比我去健康院  發表於 12-10-21 21:39

你地都好!我個他間學校直頭叫我同佢一齊返....如果唔係就唔好返-.-一係退學

wingl410  吓!! 學校咁講!!!  發表於 12-10-21 21:42

其實佢地起屋企係點架-.-我個仔叫唔停!四圍(琴)高...有時好似失左控咁!有時訓兩三個鐘就起身一直成晚唔使訓..........唉!真係冇得抖

回覆:pakhin09 的帖子

鄧你辛苦呀,識人個仔又係瞓好多少,但就成日有用不盡既精力,唯有日頭盡"放電",夜晚先會好瞓d。
學校係唔係有I位既?如唔係,考慮係排到服務前搵間包容性大d&有i 位幼稚園既普通位讀住先。

wingl410  THX!!  發表於 12-10-24 13:19
fandd  乜係 i 位 ?
http://blog.yahoo.com/ENTlaser/articles/128249  發表於 12-10-22 00:25
fandd  http://blog.yahoo.com/ENTlaser/articles/128249  發表於 12-10-22 00:23
wingl410  請問乜係 i 位 ?  發表於 12-10-21 21:43

回復 pakhin09 的帖子

你囝囝幾大?

咁你有無真係跟佢返學呀?見到你所講嘅,真係辛苦!

我個仔好少會叫,但個人不停動!容易整爛嘢!小至玩具,大至電器!佢最鍾意跳,可以一路講嘢一路跳,係學校一樣會跳下跳下!我日頭會比佢放夠電,每日係公園玩1.5-2hrs.夜晚就會瞓得好D,但都常會半夜醒,但醒咗唔會太耐可以瞓返!

研究證實做運動會有幫助,正如幾位家長所講,每日帶小朋友去公園或遊戲室放電。同埋有機會就晒晒太陽,會令小朋友晚上瞓得好些。
for every one criticism, three positives must be given.

我仔平時貪玩, 郁身郁勢, 好容易情緒高漲, 響屋企爬梳化玩都會, 但唔多, 仲可以玩靜態野, 但硬係唔知點解佢返2間學校(n及k1)的情況都係無時停, 情緒高漲, 大叫, 有發脾氣, 觀課見佢小組上堂答問題, 佢唔願參予, 玩對抗咁....cac比左d資料我, 但我都覺得好無助, 根本唔知報乜至岩

引用:我有一本+"分心不是我的錯"+網絡版,有需要

原帖由 kelvin_hmlau 於 12-10-18 發表
我有一本 "分心不是我的錯" 網絡版,有需要PM 可以留 email.
Can u pm me?

回覆:kelvin_hmlau 的帖子

pm already please send  thank you

回覆:pakhin09 的帖子

間學校甘衰既 不如你想轉過間更有愛心既學校 可能會幫到小朋友

回復 wingl410 的帖子

你可以先找那些機構嘅社工傾下,佢哋見下個小朋友都會比到意見,我都見過小童群益會社工,不過因為未確診,所以未能提供服務!你個仔算細,可以慢慢訓練的!

wingl410  唔該晒!  發表於 12-10-24 13:17

回覆:kelvin_hmlau 的帖子

"我想要分心不是我的錯我的e-mail [email protected],thx!

回復 henryfok 的帖子

I have sent the book to your email. Please check.

kelvin_hmlau 發表於 12-10-18 14:56
Pls pm me, tks.