用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一中文小測,全班只有两人合格
go

中一中文小測,全班只有两人合格  

亞囡班主任昨天公佈中文小測成績,全班得两位同學合格!

阿女F1 maths test都試過全班只有5人及格.

like_travel  我女對英數好有興趣, 全班第一(原來係雙冠軍). 都有一半人唔合格  發表於 12-10-18 12:36

唉....我個今日開始測驗...
佢緊張到飯到食唔落...手又震...腳又震....
佢擔心唔合格...好低分...
如果由小學生(top ten)...變到唔合格的話....佢應該係唔識點面對....

連一向唔多理亞女學業嘅死佬....今次都Feel 到亞女勁大壓力.

其實我一早都有同佢傾過...亦搵咗D中學生(表姐、表哥、補習姐姐...)同佢分享...佢地中一二都係成績唔好...唔合格...都係中三先搵到方向..發力...

希望佢慢慢去適應...作出調節...最緊要唔好影響身體健康....

like_travel  cont'd --- 小學不同, 不再是死讀書, 而係要消化融會.  發表於 12-10-18 12:46
like_travel  我們女兒有共同問題, 就係不懂面對低分, 甚至唔合格的情況, 你要比佢信心, 這不過是過度期. 我一有時間就會提佢, 要從好方面想, 低分, 係因為模式與  發表於 12-10-18 12:45
orangebb  你阿女比自己太大壓力, 幾時捱到讀大學呀, 要從新灌輸中學好難好難做 top 10 比佢知呀........  發表於 12-10-18 10:03

咁驚嚇!!
不過如果俾著係我阿仔, 我估佢反而唔咁大壓力, 佢一定話"好多同學都唔合格".
反而最驚係全班只得1-2人唔合格, 而自己的小朋友是其中一人.
升中上學期, 我對佢的要求是是盡力和至少合格而已, 跟小學的要求有好大差距.
話時話, 我都覺得這一代的中文差咗, 反而英文較好.  

vincher  道盡我兒心態  發表於 12-10-20 22:03
like_travel    發表於 12-10-18 10:12

我女home room teacher 說份卷係該校真實exam past paper, 我女好worry, 怕自己唔係那合格的幸福兒....甚至怕要留班. 因為主科唔合格要留班嫁 !

我說, 你怕要留班....那我相信會有很多人倍你囉 !
為什麼那麼多人不合格, 相信因為大家不習慣中學test 既模式....慢慢就會進步. 不用擔心. 你要是不合格我也不會怪你.

其實一直都係佢自己比壓力自己.

ydoris  好差先留級架,可以有廿幾人試升架...  發表於 12-10-18 10:56
celiamum  我個女都係咁...成日驚唔合格..要留班...心理壓力大得很....
想同佢傾...佢都唔多想講...只講D無謂野...真係令人擔心..  發表於 12-10-18 10:20

亞囡數學 7分 (滿分13),已經好滿足咁

Snakemama  Same here!  發表於 12-10-20 11:57

佢一定話"好多同學都唔合格".
標準答案. 真係. 禁多人陪佢都不知幾定....

grace_xian  me too, 仔日日都係咁講, 從來無話人哋好高分  發表於 12-10-26 14:34
vincher  我兒每次唔合格,都係話好多人不合格!  發表於 12-10-20 22:05

我同我仔講盡左力就算,真係唔合格咪慢慢溫到合格lor

(我心中己預左佢有一半紅)

celiamum  我都有同個女咁講..上到中學要有適應期..今次唔得..未下次再努力D..再唔到...仲有再下一次...只要努力..總會有進步的一天...  發表於 12-10-18 10:23

上到中學, 一下子真係有好多方面要適應, 尤其是那些小學時成績很好的孩子(測驗考試都有9x分), 上到中學突然只取得6x-7x分或甚至慬慬合格, 雖然都知好難攞好高分, 但對於佢哋來說也是打擊, 分數不好心裏也不好受, 所以我都唔敢俾太大壓力阿仔.  佢考得不好, 我從旁鼓勵及協助, 佢考得好, 我也替他高興, 讚多佢兩句.  中學咁多科, 有文有理, 每個人的強項不同, 唯有鼓勵佢在自己的強項更上一層樓, 在弱項則多加改善.

Sandy_Wong  沒錯! 仔女需要我地安慰,鼓勵。難度確實比小學高好多, 阿女每科都合格,但分數都唔高。佢收到分數後好唔開心,想哭,我不停安慰:贊佢已盡力.  發表於 12-11-13 18:01
celiamum  我都係咁....  發表於 12-10-18 11:23

另外在讀書以外, 若他們能找到/發掘到自己的興趣/強項, 也有助提高自信和self-esteem.

上到中學唔係睇考幾多分, 係睇個average係邊. 太過below average就擔心.

celiamum  我地做家長當然明白呢個道理.但班中一生.暫時都唔識咁諗.上次有份小測卷.剛剛合格.佢雖然知道全班得1/3合格.佢係幸運的一個. 但都依然好唔開心...  發表於 12-10-18 11:30

請問中學幾多分係合格? 50% or 60% ?

亞女學校功課唔多,quiz多, 佢每次都只取得,5-7成的分數(滿分唔係100分), 我同亞女都完全沒有掌握到溫書的要領,
大家可否分享下?

celiamum : 我地做家長當然明白呢個道理.但班中一生.暫時都唔識咁諗.上次有份小測卷.剛剛合格.佢雖然知道全班得1/3合格.佢係幸運的一個. 但都依然好唔開心...
我女升中果個暑假我已"預佈"左佢知. 所以無乜hard feelings. 加上佢唔似得你地d女女禁叻, 不嬲都係麻麻地, 上到中學都係中中地間, 所以無唔慣.

celiamum  雖然我都有預告佢知.個個係小學可能都係頭幾名..上到中學..要重新執位..唔好在意名次..只要盡力...但佢都係比自己咁大壓力..  發表於 12-10-18 11:51

like_travel 發表於 12-10-18 09:00
亞囡班主任昨天公佈中文小測成績,全班得两位同學合格!
下? 咁難?

我女沒有講過幾時小測. 不過呢幾日見佢做功課到10:30pm, 冇之前咁hea.

celiamum  我個女都係咁...成日驚唔合格..要留班...心理壓力大得很....
想同佢傾...佢都唔多想講...只講D無謂野...真係令人擔心..  發表於 2 小時前

我女同您女有幾分相似.... 其實我無比壓力佢.... 最重要係佢已左盡力, 快d 戒除 careless 我就心滿意足.

之前以為S 1 係honey moon, 事實係兩回事

nonodarling  絕對冇honey moon, 晚晚過十二點先有得瞓  發表於 12-11-9 15:30

回復 celiamum 的帖子

我都成日有提佢ga...不過...佢收唔收到...就真係睇佢造化...希望佢可以早日開"曉"啦..

celiamum 發表於 12-10-18 12:56
回復 底celiamum 的帖子

我都成日有提佢ga...不過...佢收唔收到...就真係睇佢造化...希望佢可以早日開"曉"啦 ...

same here, 我女都係一樣, "講" 我照講, 但唔覺佢收到....另外我最擔心係佢EQ 特低,好小既事都可以發好大脾氣,再惡化我就要佢去boarding school.

redkoni  Boarding school 係好提議!又可以學識照顧自己。好小既事都可以發好大脾氣我諗唔係佢EQ低,可能是因為有太多人錫。  發表於 12-10-23 00:31
totheend  前两日我女激到我跳起, 我每晚晚飯後同佢"訓話", 我老公仲係一邊說風涼話, 話我地係 "母女情仇"  發表於 12-10-18 15:30

我個女升上英中,都跟唔倒佢D功課了,都係"雞腸",完全靠佢自覺去做...現在每晚都10:XX 才瞓. 每次小測也只是5x -- 7x,只有History過8x. 只好次次同佢講,再要比心機喔!佢話其他最高都係80,無人9字頭!都唔覺得佢有壓力...
11日6日開始測驗啦!

係11月6日先至真:;pppp: