用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 waiting 也要交留位費?
樓主: lelemama
go

waiting 也要交留位費?  

邊間咁爆?

佢封信真係寫到好......都唔係好識形容, 其中部份如下

"貴子弟已被取錄為 後備生, 並安排入讀K1上午班, 請貴家長於2012年10月XX日至XX日辦公時間內連同此通告親臨本園交留位費合共$660; 本園將於2013年5月發信通知貴子弟是否被正式取錄, 如未獲取錄, 此項費用會原數退回給家長"

我最初睇以為自己眼花, 再重覆睇了好幾次

呢間幼稚園唔係響九龍名校區, 只係新界區某一幼稚園, 唔係私立, 有收學卷的; 但就算九龍區名校有品牌幼稚園, 好似都唔會咁做掛!

總覺得取錄生同後備生收同等註冊費, 好似有D唔多妥

冇位俾人, 又要人交留位費, 好贑居啫! 對家長好唔公平. 你唔講實有冇位俾我, 我申請第二間學校, 係天經地義, 如果第二間學校收我, 又要我交留位費. 咁點算? 出盡八寶搵水的學校, 唔慌好得去邊, 不讀也罷! 我肯定這間學校這樣做是違法的. 唔信可問教育局.

本來下星期都想交錢先, 比佢嗰句話"如果無位, 全數refund比家長", 就諗一留無妨, 但有mama提醒, 其實在家長角度, 一定必有所失

正如有些家長也會認為, 因為而家佢無講實有位offer, 我一定會報其他幼稚園, 到下年5月前, 也一定在最少另外一間已收的幼稚園交留位費, 即是無論最終決定邊間, 都一定會白交一次留位費

最大問題係根本唔知幼稚園, 是否除了取錄生, 其他所有都係後備生

minirat  無錯,點計都唔合理。未有位就要俾留位費真是有少少明強!  發表於 12-10-19 17:00

alowe 發表於 12-10-18 23:09
冇位俾人, 又要人交留位費, 好贑居啫! 對家長好唔公平. 你唔講實有冇位俾我, 我申請第二間學校, 係天經地義 ...
我其實都好有衝動, 想打去教育局求証下, 因為真係一向知有學位比你先可以收所謂嘅留位費/註冊費

覺上好似求其按個名搵藉口收家長錢, 就算最終唔計家長, 是否需要放棄$660, 事實上佢係收一畢為數可能有6位數字金額, 無端端比咗舊錢佢hold半年用

回復 lelemama 的帖子

'留位費',就係比費用保留學位,無學位比人,又收咩留位費呀?分名巧立名目掠水啦!不平等條約!
唔好諗咁多,打去教育局分區辦事處問問啦!分區辦事處架構好簡單,你好容易揾到主任,佢負責晒果區學校,包括有/無學券幼稚園.咁既奇聞,呀主任一定聽到眼都'突'埋出嚟!佢點都會幫你跟一跟!

回復 alowe 的帖子

好同意Alowe嘅講法,間學校唔會好得去邊!

如未獲取錄, 此項費用會原數退回給家長

無位就你返你姐,但自己到時唔讀比唔比拎返先, 小心字眼,問清楚

在报学校的过程中,真的难免要多付留位费的,很多时候第一间給offer的,不一定就是最心仪的,但又不想冒险,当然是先付钱,secure了一个位,再look for something better or the best.  先不要说法例是不是容许,我觉得这学校最可耻的,是在家长患得患失的心情上,再踢一脚,要家长在“不开心/不安心”的情况,为了买一个insecure的保险(非常吊诡),而付出一笔有可能将来收不回来的钱。

minirat  good point!  發表於 12-10-19 17:02

lelemama 發表於 12-10-18 23:23
本來下星期都想交錢先, 比佢嗰句話"如果無位, 全數refund比家長", 就諗一留無妨, 但有mama提醒, 其實在家長 ...

真係好易在患得患失的心情下, 拿拿聲去交錢.
你的分析好合理, 今次真係集思廣益.

回復 vyvy 的帖子

留位費就是有學位比人才叫人交費用,唔好講比我知waiting都叫做有位呀,
呢D巧立名目費用,真過份,我相信教育局是不批准咁樣收費,
打去check,決不可助長此歪風

其實我係報佢全日班, 點知佢比半日班waiting 我

剛問過佢話如果全日班on waiting list, 要交等同全日班嘅留位費, 即$11XX

而家擺明家長肯去交錢的話, 學校實無損失

交左留位費,若果在我決定接受第二間學校offer既時候都仲係waiting,我可唔可以叫佢退返俾我。

引用:其實我係報佢全日班,+點知佢比半日班waitin

原帖由 lelemama 於 12-10-19 發表
其實我係報佢全日班, 點知佢比半日班waiting 我

剛問過佢話如果全日班on waiting list, 要交等同全日班嘅 ...
太過份啦!你想清楚!入咗去樣樣同你計!

aazz 發表於 12-10-19 12:20
交左留位費,若果在我決定接受第二間學校offer既時候都仲係waiting,我可唔可以叫佢退返俾我。 ...
家長唔可以之後話攞番; 總之一交錢, 除非係學校話無位!

交錢後主導權全在學校!

回復 lelemama 的帖子

唔係亞麻,甘就真係離曬譜!呢d學校唔讀好過~

回覆:waiting 也要交留位費?

教育局批准收這樣的"留位費"嗎?

呢間學校都好絶. 而家十月比咗錢先, 要到明年5月先話比你聽有無位, 如果你咁有信心等佢, 最後可能佢無位收你你大禍. 很多學校呢幾個月就公開結果, 你接受咗其他呢幾百蚊你又無得攞....

其實係邊間呢?  點解唔可以開名呢?  間學校白紙黑字寫明, 都唔驚人知佢既政啦.