用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 要幾大先可以小心"唔大意"答題呢? ...
go

要幾大先可以小心"唔大意"答題呢?

見倒成日大意失分的exam,test真係想攞我命!

大人成年人有無問問自己有無做過大意既事先.

大人都會大意唔見野, 帶漏野, 記錯時間啦,

咁點解小朋友就無權大意呢?

老師都會大意啦(我仔講架, 派錯功課, 對漏功課)

放鬆D啦, 慢慢黎啦, 你緊張, 小朋友就緊張, 你輕鬆, 小朋友就輕鬆

我都想知!

成績好既學生, 就係唔會粗心大意失分囉

maggie789  同意  發表於 12-10-19 17:28

培養佢有覆卷既習慣

aliceandleo  yes, agreed  發表於 12-10-19 17:03
smallfoothk  agree  發表於 12-10-19 13:42

maggie789 發表於 12-10-17 20:28
見倒成日大意失分的exam,test真係想攞我命!

我個仔有10-20%分都係衰在唔小心同字體問題..

我個仔英文默書...D字啱晒但D分扣到唔合格.....真係心都實埋:(

阿囡三年班都係咁!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

問題係小一時都唔係咁,字體又好,小二開始嚟料,小三就大意愈來愈多,但呢D係全是識做的!

回復 maggie789 的帖子

係呀, 耐不耐就係架啦!!!

長生不老 發表於 12-10-20 01:44
回復 maggie789 的帖子

不要睇小粗心大意 , 其實已經係好大嘅差距 , 嚴重嘅會令名次排到好後 , 不要以為小 ...
上到中學???OMG
咁真係要睇佢做化了....

我都遇到相同問題,今次唔係英文大小楷,就係漏 full stop. 下次就可能係數學計啱數在算數紙上,但寫錯答案在答案紙裏。仲之就層出不窮,班主任話係咁的,要等大個D先改到。但我小朋友已高小,是否要等入大學先改到呀!  

我個仔都好粗心大意!數學抄錯題目、答案成日有,中文抄錯字扣5-6分都試過。小二仲有時間覆卷,今年小三第一次測驗,中文科有半班同學做唔晒。繼續唔小心就真係冇眼睇。
猴B, 出世時只有 2.53kg, 滿月已有 4.04kg

我咁講可能冇乜根據,但我發現有做家務的孩子係比較小心,我有幾個學生家裡冇請工人姐姐,佢地做事係特別小心,亦比較細心。我兩個仔都係自小就要幫手做輕量家務,大仔最近仲做多左廚房野,佢做功課/練習之類都係好細心,細佬仲細未知,但見佢做功課都唔太求其的

由日常生活開始,培養佢細心的習慣

marcuscyrus 發表於 12-10-28 01:05
我咁講可能冇乜根據,但我發現有做家務的孩子係比較小心,我有幾個學生家裡冇請工人姐姐,佢地做事係特別小 ...

但我小朋友就會打機過牌就好小心...激死...

唔小心 / 大頭蝦這樣野, 可以幾大得幾大, 只不過若從小提點佢, 日積月累, 慢慢佢會改善, 是慢慢...不是一時三刻, 起碼要好幾年.  阿仔今年中二仍有這問題, 但比起佢小學時又好咗好多.

回覆:要幾大先可以小心"唔大意"答題呢?

我果個晤小心方式可以千變萬化,排最大最小調轉排、抄錯數字、無啦啦計岩晒成題數,寫答案時分母28可以變成20、英文標點可以填中文句號、供詞作句,作完成句無左個供詞(因為果個係形容詞,無左都通順)...仲有很多很多,無奇不有。今年小五喇,我只期求唔好錯番上次份卷既不小心錯法

回復 mamee 的帖子

我個件同你嘅差唔多,仲加上写字慢谂嘢慢,六年班就快呈分,我嘅驚恐症就來發作.终於忍唔住,今年年頭叫私家写信去政府排期chack,暑假chack了大小肌肉和職業治療師,但心理醫生排到現在还沒有期·