用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 高主教讀後感
樓主: gillgillkwok
go

高主教讀後感   [複製鏈接]

回覆:elysion 的帖子

面試班老師的説話就不要盡信了。我很多當教師的朋友都説高主教是很好的。

新辦/ 重開的聯繫幼稚園, 最保守都要等3年(即k1入學)才參考升小的reference.
行內人就話最少等5-6年(即是有3界升小參考).
但作為高幼家長, 只要令小朋友盡力, 亦明白機會/ 優勢是有的就夠了

引用:面試班老師話高主教中學落到band2-3,好失望

回覆:高主教讀後感

謝謝!

回覆:elysion 的帖子

你個面試老師吹水唔抹嘴!做得半個老師, 唔該認真D搵資料!

引用:Quote:原帖由+jordan2001+於+12-10-18+發表

原帖由 Gerard 於 12-10-18 發表
細仔而家K1,因哥哥讀KV,好自然覺得高幼淺,不過真讚是老師承繼了一貫天主教學校作風,超愛錫小朋友,因我 ...
想問你大仔KV,細仔不入kv?不是較容易嗎?

引用:Quote:原帖由+Gerard+於+12-10-18+發表細仔

It's impossible that Raimondi is Band 2-3.....did the interview class teacher do enough research before he/she make such irresponsible comment???

回覆:cmir 的帖子

很簡單,當年推母語教學時,全港約500間 中學中,只有112間中學可以繼續以英文為主要教學語言授課,高主教是其中一間,而且是首輪批出的100間(另外12間要上訴後才獲批)。大家覺得它該是band幾?

回覆:Gerard 的帖子

Gerard, you mean K1?  What is it about?

引用:Gerard,+you+mean+K1?++What+is+it+about? +

唔見阿女有abc寫喎,係咪phonics本書?係堂上做,仲係得一個字tim,不過就教快左好多,已經用緊第三本中文書啦。

回復 Gerard 的帖子

K1 已經要寫字?

引用:唔見阿女有abc寫喎,係咪phonics本書?係堂

不過大家認為佢D EE怎樣?好多家長都話唔係咁好, 真係好E難求! 最近偶然帶小朋友返學直頭唔見人, 要老師做埋EE親自帶小朋友去廁所, 真慘!

引用:Re:+retriever因為考小一太大壓力,就算細

原帖由 Gerard 於 12-10-30 發表
Re: retriever
因為考小一太大壓力,就算細佬有哥哥的好成績,但出生率高咁多,分分鐘一間都考唔到,都係嗰 ...
有次我參加高小活動, 老師露口風「想妺妺入埋嚟, 阿哥就要生生性性, 醒定啲」, 我舊年冇考插班高幼, 選擇咗留喺kv, 希望博埋其他私小

GCG 發表於 12-10-30 12:16
不過大家認為佢D EE怎樣?好多家長都話唔係咁好, 真係好E難求! 最近偶然帶小朋友返學直頭唔見人, 要老師做埋 ...

你幾點返去呀? 我覺得OK WOR, 我日日都見幾個嬸嬸姐姐, 又有同佢地傾計.......
奇蹟只會發生在永不放棄的人身上~~ 8-)

GCG 發表於 12-10-30 12:16
不過大家認為佢D EE怎樣?好多家長都話唔係咁好, 真係好E難求! 最近偶然帶小朋友返學直頭唔見人, 要老師做埋 ...
一層樓有兩個EE, 係咪保母車到呀,要幫手入學校,上樓梯,我又唔覺老師幫手有問題喎,始終上樓梯有危險,要多啲人手去控制,安全更要啲,連校長都幚手啦。
‹ 上一主題|下一主題