用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 高主教讀後感
go

高主教讀後感  

你估有無人咁講唔好?
而且校長響家長會透露, 她亦會睇FB & BK.
反而你想知咩?
奇蹟只會發生在永不放棄的人身上~~ 8-)

回復 小艾比 的帖子

Well, even the principal will go to EK, doesn't mean that we can't say anything bad of the school. If she's a good principal, she will listen and make some improvement.

My son's studying in K3, and i totally glad that i had make a right decision for my son. (even though i have to pay for $3800 tuition fee...while i had education voucher in the previous school.) The training for the kids is really good....they have to do everything for themselves, letting them know their responsibilities. The syllabus is quite difficult compared with my son's previous kindergarten.

vnghk0001  Good!  發表於 12-10-18 11:25

回復 cmir 的帖子

Do you know how many of them can directly go to their primary section? How are they going to choose among all students?

回復 littleape0129 的帖子

According to the kindergarten principal, there's no guarantee that you can go directly to the primary section. Students still need to go to interview. In the case of same mark of Raimondi Kindergarten vs other kindergarten, the primary section will definitely choose Raimondi kindergarten students.

For the first year (this year), there are only around 60 K3 students....i think the intake ratio will be high.

回覆:高主教讀後感

我係k1家長,老實講,一個3歲小朋友去到一間新學校需要時間去適應,而學校更是剛剛重辦,大陪份老師係新加入,而家先開左1.5個月學,真係好難用每日用嗰10分鐘送返學嘅時間睇到啲乜,佢地太細,又講唔到啲乜比我聽,但我睇到小朋友每天放學都很開心,至於深淺問題,我唔太介意,因為我相信學校老師及校長一定能教好小朋友,我已滿足。

我都覺得好難比較, 如果同舊年N班比較呢, 因為阿仔讀國際班, 全鬼仔同外籍MISS, 所以品德同行為比較鬆, 但響高幼, 教到阿仔好禮貌, 好守規則, 呢樣野我好滿意.
學術方面, 每個月學校都有評估有分嫁, 你會知道你小朋友已經知D 咩, 英文已經5係要求識A - Z LETTER, 係生字, 至於咩生字, 真係5想太子細講, 因為5想有人比較.............概念WORKSHEET 每星期都有1-2張, 而且我小朋友不需家長陪同下自己看題目下完成. 中文字都認唔少.

出面KG 去到咩程度, 我都無得同人比, 只有同大女比, 不過現在香港教育, 好似咩都教快, 教深, 就係少數家長的最低要求.

有冇人知男女生比例如何? 多唔多女仔報呢?

講明先,我係我朋友同我講的.fans唔好閙我,我只是將所知的話俾大家聽.而我小朋友今年都不是apply k1,同大家冇利益衝突.

我朋友今年讀高幼,我就問他讀成點.因我本來舊年都有offer,不過揀左第2間,其實心理都想知自己有冇後悔放棄,當時真係諗左好耐.

我朋友話唔係好得,老師非常新,唔係太識handle.(唔係只指班主任).我話下我睇bk個個都幾乎讚架喎,佢同我講邊個咁講唔好吖.

我話課程聽講都深點會唔好,佢話其實係教得淺,做得深lor.

我收到的info就係咁多,可能不真實,因為我不是讀的一份子.請原諒.

感謝fruitfulsnoopy分享,如果大家有資料多!
分享下,因為好多家長應該係度苦惱緊
可以既話,好同唔好都分享下~
我都覺得全部都係講好既?

引用:感謝fruitfulsnoopy分享,如果大家有資料多

書本唔深就真,好似重溫咁,但教得快,每日要帶6本書返學,k1啲功課係比起pn班(以前讀北角民生)多左同深左,深左嘅意思係以前只係一樣,油顏色或連線,而家要做2張紙,問嘅題目深左,但都係油顏色、連線、要圈,pn我會捉住佢隻手做,而家佢要自己做。
我覺得pn班做功課好似係比家長做咁,而家自己做就差唔多啦。

其實考慮下學校位置仲好,搭校車起碼上少左半個鐘堂。

回覆:Gerard 的帖子

睇吓你要乜!我覺得老師真係好新,比較我呀仔pn班時老師真係兩樣人,因為以前老師做得耐,有d甚至已是兩子之母,對育兒比較有心得,對小朋友好與不足自然包容性大d, 但新老師經驗淺(可能學術高),對小朋友可能只有好與不好,靜同動之分,對兒童內心細界未必有立體性透徹性了解。不過基本上呢度老師都係善良一族。

WiZ  好認同﹗  發表於 12-10-30 18:51

回覆:GCG 的帖子

我舉例對talkable 底乖巧小朋友可能有經驗同新老師都能容易應付,但對一個靜態小或內瞼小朋友,有經驗老師可能比較懂小朋友內心世界,知道點樣鼓勵佢,點樣幫助佢,但新老師可能不懂應付。

回覆:GCG 的帖子

我小朋友今年插班K2,我覺得這學校很注重訓練他們獨立,亦很著重德育,宗教色彩濃厚(我自己頗喜歡)。學術暫時我覺得是適中,中文則比我以前那間略深。根據新出的招生章程,他們老師有一半以上都有教育學位,在幼稚園來說,是十分高學歷的團隊。我仔仔班的兩位班主任,都是有經驗的老師,我覺得不錯。總括來說,我覺得這學校是一間有心的學校,我仔仔亦很喜歡上學,而從他的進步中,我覺得他是學到東西的。

我囝囝讀緊高幼的K1,我認為課程算淺似重溫PN所學的課程,或者只是開學的初期,要待觀察下學期的課程。高幼以母語教學為主,一星期兩天有25 分鐘net teacher 教英文,亦有普高通話。我囝囝很喜歡高幼的老師特別是net teacher,他亦會經常唱學校所教的歌(包括普通話的歌)。以我所知其他龍校(除培正)都不是100%升上它們的小學,所以我都接受讀高幼的學生不能保證升讀高小!

回覆:HMHG 的帖子

補充一下,每天有25分鐘英文堂,每星期有其中兩堂是NET教,另外三堂是英文科老師教。我班那位英文科老師,資歷是足以教小學英文科的。比較起以前讀那間出名英文好的幼稚園,我發覺這裡的英文堂所佔的時間,其實也沒什麼少到。

feiji 發表於 12-10-19 00:15
我小朋友今年插班K2,比較舊校,我覺得這學校很注重訓練他們獨立,亦很著重德育,宗教色彩濃厚(我自己頗喜 ...

另外,亦期待他們的戶外遊樂場可儘快完工>>>>>>呢個星期已經完全完地了........很好, 好漂亮