用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 TKO播道 or TKO陸慶濤 邊間好呢?
go

TKO播道 or TKO陸慶濤 邊間好呢?

TKO播道 or  TKO陸慶濤 邊間好呢?

兩間都好似好好咁, 如你們會點樣選呢?

回覆:May媽媽 的帖子

咁你認為佢地雙方分別有什麼優勢和不足之處! 你講到就分析要選邊間了

回復 karenpsleung 的帖子

吾...吾...如果我講到的話, 我就不用在此一問呢?

虛心聽教!

回覆:TKO播道 or TKO陸慶濤 邊間好呢?

兩間都考,收咗先決定

我呢排都係諗緊呢個問題,聽聞陸慶濤都好谷吓,而播道就係愉快學習嘅地方,要睇吓自己個小朋友屬於邊類型,不過呢兩間今年都好多人報名,真係等佢肯收先算!

回覆:KKY05 的帖子

LHT 星期六放榜了,我都係打算收左先諗,因為真係競爭太大了,而播道要11月底先放榜,仲有排等

回覆:May媽媽 的帖子

LHT 無呈分試,即係話小朋友一讀就要讀足12年,中學好難跳返出來。 而播道就係happy school, 同樣地,小朋友好難適應官津中學的生活,又係一入無出! 最後,都係睇你小朋友性格和你對佢的期望!

karenpsleung 發表於 12-10-16 18:28
LHT 星期六放榜了,我都係打算收左先諗,因為真係競爭太大了,而播道要11月底先放榜,仲有排等

...
想問吓如咁好彩 LHT 收左,而我又註左冊的話,係咪代表我已放棄 11 月尾至知嘅自行收生學位?

引用:Quote:karenpsleung+發表於+12-10-16+18:28

原帖由 KKY05 於 12-10-16 發表
想問吓如咁好彩 LHT 收左,而我又註左冊的話,係咪代表我已放棄 11 月尾至知嘅自行收生學位?
...

我的婧婧係2004年9月10日出世啦! 重3.2kg

係. 學校就係要你決定左先.

回覆:TKO播道 or TKO陸慶濤 邊間好呢?

第一間收咗你要註冊咗第一間先,第二間收咗可以寫信攞返個名去第二間註冊放棄第一間,大抽奬後也可以自己叩門津校,叩到又係咁做。

星期六去面LHT面試,聽個主任講都幾多quiz架, 每完一個unit就評估一次. 不過我覺得唔使考呈分試對小朋友黎講可以冇咁大壓力.

回復 tissuewong 的帖子

Sorry,唔係好明。即唔可以同時 hold 多過一間直資?點解我見 BK叫家長放位既?謝謝。

我小朋友友是今年入讀 LHT 的小一學生,開咗學個零月,老實講起初非常不慣,要睇好多書,做好多報告,錄音功課,親子朗讀同閱讀寫作,一星期總有一次默書或者 Quiz,頭 2 、 3 個星期我會用癲咗嚟形容我自己。但講到功課就唔係好多,而且 d 功課仲好淺,係額外嘅 project 比較多。不過呢個情形好快我同呀仔都適應咗,呀仔已經撑握得到做功課嘅範疇,基本上每日放學番嚟之後已做完大部份功課,而家居然仲有時間可以落公園玩,而我自己亦都適應咗,因為來來去去都係做果幾樣功課同工作紙,所以一打開手冊就了解今日要做乜,半小時到會完成,輕鬆咗好多。
另外,呀仔開學後,從來都無話過唔鍾意,唔開心。問佢話番學開唔開心,佢話好開心,所以反而我覺得呀仔無問題,係我不適應自己小咗私人時間。
呀仔開心可以體驗到一大班同學一齊食飯,去小賣部,去借圖畫嘅樂趣。
問佢老師有無鬧佢,佢話從來都無 (因為以我所知呀仔好多甩漏) 而呀仔仲比老師點選去參加英文朗誦,由老師全權負責,利用功課堂及小息時間去訓練呀仔,費用全免,呢方面真係直得一讚。因為試過聽朋友講有學校要小朋友參加比賽,由老師訓練,但要比學費,因為老師用咗工餘時間出嚟教小朋友呢。

感覺上呀仔在呢一、二個月改變咗好多,好生性,好肯主動溫習同做功課,識嘅字比以前多出好多,多到有 d 唔信,雖然係比以前玩少咗,但佢自己都非常了解溫習的重要性,相信學校响呢方面下咗唔少功夫,灌輸咗呢方面嘅想法比佢。

總括嚟講,我覺得 LHT 都多嘢做,但唔係多功課,係多 Project,家長有心理準備要多同小朋友一齊做的,會小咗自己私人時間的,起初我都覺得好痛苦,但慢慢適應及撑握到學校嘅『節奏』就 pick up 得好好。而家反而好感謝學校比咁多自訂教材比小朋友,令佢地獲益不少。
我唔知道播道會係點,但只能分享 LHT 呢一、二個月的感受,希望幫到大家。

kwkyeung  多謝  發表於 12-10-18 15:51
vicky_cheun  Thanks for our sharing.  發表於 12-10-18 08:30
cwclsh  thanks for your sharing!!   發表於 12-10-17 12:12
518bb  好多謝你既分享呀, 令我對LHT又多左了解, 好期待星期六的放榜呀!  發表於 12-10-17 11:28

回覆:eycyw 的帖子

好詳細,多謝分享

請問 LHT 英文水準如何?
Miranda :-D

回復 eycyw 的帖子

Thank you so much

陸慶濤能直上羅氏基金,好吸引呢!!

羅氏基金係咩??

kwkyeung  羅氏基金是陸慶濤的一條龍直屬中學 http://www.plklfc.edu.hk/  發表於 12-10-18 15:56