用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 成績好的孩子都有八個好習慣
樓主: csy_ma
go

成績好的孩子都有八個好習慣  

我好希亞囝八樣都做到, 奈何只有第三樣比較ok, 可幸成績暫時還可以.

回覆:cow 的帖子

Open book exam?

cow  some subjects are  發表於 12-10-30 09:27
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

我好希亞囝八樣都做到, 奈何只有第三樣比較ok, 可幸成績暫時還可以.

一两樣己足。

回覆:成績好的孩子都有八個好習慣

成績好的孩子,尤其是小學生,只需要二個特質,一、父母願意花時間(不只是錢)在孩子身上,二、孩子能和父母保持良好關係而不太反抗父母的教導。

csy_ma    發表於 12-11-6 16:05

引用:成績好的孩子,尤其是小學生,只需要二個特

原帖由 JustAParent 於 12-10-30 發表
成績好的孩子,尤其是小學生,只需要二個特質,一、父母願意花時間(不只是錢)在孩子身上,二、孩子能和父 ...
同意。中學生呢?

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:ANChan59 的帖子

吾系功課多。系小朋友易分心,做功課慢又寫字吾靚,檢查功課用左好多時間,太夜訓又怕第二日起吾到身,都吾知點分配時間好

unounoo 發表於 12-10-31 08:59
吾系功課多。系小朋友易分心,做功課慢又寫字吾靚,檢查功課用左好多時間,太夜訓又怕第二日起吾到身,都吾 ...
你講到分心,我十分認同。

回覆:ANChan59 的帖子

我看還是兩點,
1)資質
2)求學熱誠

---------------------------
yes.

Stillgood2  是否等於腦+心!  發表於 12-10-31 09:51

ANChan59 發表於 12-10-30 03:53
Open book exam?
其實中學開始真系應該將d學科逐步轉啦.....升中後基本要死記既野d學生已經系小學果陣記得7788啦, Open book先系中學生開始要學既技能;呢個世界從來都冇d要求死記人腦內資訊工作, 唔明教育局d官,會考高考系都一定要考d 學生背誦能力???

simpleway  呢個世界當然有要求死記資訊入腦內既工作啦, 例如醫生, 律師!  發表於 12-10-31 11:08
annie40  有标准答案, 方便改券吧  發表於 12-10-31 10:48

marcuscyrus  我仔~_~
讀書果陣做到这八点的男生其實都值得恭喜, 我只系擔心佢長大後,性格決定命運, 習慣變成使命,就不敢恭喜了....

annie40  好醜命生成, 我个女是四平八稳型,我都无乎!

我非常認同"男女大不同", 地星上既人類分成男女, 各自進化到現代有各自特點的性格, 能力,特質, ......我唔明點解一定要男女"平等", 莫非真系"人定勝天"?

我不是要岐視果d男生擁有女生(or女生擁有男生)普遍性格特徵的人, 相反我認為佢地其實唔系"普通人", 而家d所謂男女"平等"只系好奇怪甘一定要佢地變回,做番"普通人".......  

simpleway  呢個世界當然有要求死記資訊入腦內既工作啦, 例如醫生, 律師!

請問我地會否唔准醫生搵資訊, 唔俾律師上庭睇番自己預備既資訊??

ps: 普通病醫生一邊睇症一邊搵資訊的確系有問題, 但假如奇難雜症,需要特別資訊, 醫生甘做我覺得我可以接受呵......

samuel89 發表於 12-10-31 11:17
請問我地會否唔准醫生搵資訊, 唔俾律師上庭睇番自己預備既資訊??

ps: 普通病醫生一邊睇症一邊搵資訊的確 ...
其實不少專業都要新思維。
小兒轉讀lB後,知道他們理科及數學有data book, 根本不會考記性,多是考應用及解難方法。

到寫作方面,評卷較主觀,不同閱卷員俾分的差異可以幾大,就算有評分標準作參考,老師的文化差異及經驗都有落差。。

simpleway  呢個世界當然有要求死記資訊入腦內既工作啦, 例如醫生, 律師!  
或者甘講啦........
呢個世界有需求死記資訊入腦內既工作, 分別在死記資訊多少而已;但呢個世界就唔會有只求死記資訊入腦內而唔俾人當記不起果陣都唔俾用盡方法去搵既工作......

ANChan59 發表於 12-10-31 11:38
其實不少專業都要新思維。
小兒轉讀lB後,知道他們理科及數學有data book, 根本不會考記性,多是考應用及解難方法。

到寫作方面,評卷較主觀,不同閱卷員俾分的差異可以幾大,就算有評分標準作參考,老師的文化差異及經驗都有落差。。
我唔太認同lB其中1個原因就系太少背誦........100巴仙考記性系不知所謂, 但完全冇或太少背誦都不可取, ......
sorry.....我又系永遠都冇立場......

samuel89 發表於 12-10-31 11:49
我唔太認同lB其中1個原因就系太少背誦........100巴仙考記性系不知所謂, 但完全冇或太少背誦都不可取, .... ...
背誦較少是事實,但都要記熟Definition及概念正確,然後先可以評論及應用。

ANChan59 發表於 12-10-31 11:53
背誦較少是事實,但都要記熟Definition及概念正確,然後先可以評論及應用。

所以小學前階段,我其實系buy香港既傳統教育制度.......但問題升中後,阿仔及中學都習慣左小學果套, 所以我都很難反其道而行了......

simpleway 發表於 12-10-31 12:01

醫生基本訓練一定要去急症室; 急症室十萬火急, 唔會容忍到一個記不起”, 搵資訊症既醫生.

不過咁既醫生根本唔會畢到業, 因為上臨床課比教授抽書既時候咁答即死!

奇難雜症當然要查資訊啦, 一般病症之多, 已經足夠班醫科生日以繼夜, , 死記入腦一番!

習慣左, 熟習左而死記入腦......我一d都唔反對呵......
我其實系反對咪都要死記入腦, 歸根究底原因就系d教育高官永遠都唔去研究下有邊d科目應該轉open book考核, 總之就"做好呢份工", 自己小朋友就公帑送去留學........

醒目開學勳章