用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 社交圏子太小.....
go

社交圏子太小.....

囝囝今年小四...學校同小朋友相處ok的... 但學校以外..課堂以外, 就好缼乏朋友...我自己同事無小朋友, 有小朋友的朋友亦住好遠... 我自己亦無跟學校的家長溝通(是姨姨接番學放學的).. 小朋友無補習班, 興趣班, (私人授課的興趣就有).... 有什麼方法可以拓濶佢既社交圏子??? 由佢去公園, 青少年中心自己識?? 我又唔識其他家長, 人地都未必放心佢地個小朋友跟我地一起玩吧(課堂以外的時間)

我囝囝也是四年級, 是獨生子, 隨著小朋友長大, 我也很少和其它朋友們一起gathering, 因為朋友/老公及小朋友要大家要夾才可以玩在一起, 有時真的夾不來呢! 你有沒有發現獨生子女就算一班人玩時, 很自然地就會自己單獨玩的.

他也沒有校外朋友, 但他不孤獨, 因為他享受自己私人時間; 起初我跟你的諗法一樣, 但後來假日我帶他到公園玩, 他也很開心呢, 再加上四年級開始多功課及讀書, 可以玩的時間越來越小呢

醒目開學勳章 王國長老

除左1:1課堂, 可以考慮去一d群體興趣班, 或者童軍呀咁, 我自己都覺得, 現今小朋友要去多d呢d班, 至會識多d朋友, 而家無"同隔離屋玩"呢回事

回復 wendy_jed 的帖子

可以課餘參加一些團體活動的興趣班 - 例如籃球, 足球, 小組table-tennis.....

參加童軍。或者到社區中心參加一些群體活動,會有幫助。
快樂的家庭,孕育快樂的孩子;快樂的童年,成就幸福的人生。

貢獻勳章

回覆:Snakemama 的帖子

童軍!

My son is the only child too.  He rarely shares his shool life with me.  I am very concerned.  

haydenden1023  多唔多同佢傾計? 你要主動帶出話題, 問下佢, 你又講下自己公司情況(作都可以)  發表於 12-10-18 16:16

回復 TamSeeKa 的帖子

I dont know how old your son is but that is quite normal.  Boys (i wld say 90%) do not like talking about his daily life with his parents.  Girls are very different.  Girls usually like sharing her daily life and how she gets along with her friends with her parents.  
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

小朋友社交圈子大一些,個人會比較開朗,也會容易與人相處,由於在不同地方認識的朋友類別不同,可以讓小朋友學層如何跟不同背景的小朋友相處,這樣對日後工作也有幫助,因為會容易進入社群.

去教會小學生主日學/團契,安全,又可由細玩到大

haydenden1023    發表於 12-10-18 16:16

多D去公園,公圍咩人都有,日日唔同層面既小朋友玩,又或者報D唔係一對一既活動、班呀咁見既人多D,其實咩層面既人都可做朋友

haydenden1023  係呀! 我媽經常帶我女去公園, 個個都係朋友, 老人家, 姐姐工人, 連洗手間清潔工都係佢朋友!  發表於 12-10-18 16:12

My son is 6 years old.  He has joined drama, sports and languages classes when he was in kinder, not one to one classes.  He rarely talks to other kids during classes.  He just sits quietly there and does what the coaches or tutors asked to do.

其實樓主真的多可同小朋友報一些團體活動,例如足球訓練或者童軍,這個情況下實識到好多朋友。