用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 面試後茫茫失落等信後遺症!家長互勉區! ...
樓主: 咕嚕
go

面試後茫茫失落等信後遺症!家長互勉區!

大家其實唔好咁失落啦,做父母盡了力便可以,太強求只會令自已及小朋友受壓力,唔開心又唔會變成有OFFER,其實無邊間保證係最適合自已小朋友的,何必受無謂的壓力?:loveliness:

回覆:面試後茫茫失落等信後遺症!家長互勉區!

唔通抽獎去決定命運?有得選擇更係試下。

我都有幫呀仔試架,得固然開心,唔係第時佢大個問我我點答佢?但係唔得我又可以點呀?
其實佢有書讀有飯食有屋住己幸福呢個世界人好多小朋友了

僧多粥少

I applied for 12 private/DSS schools for my boy.  So far got 7 rejections with no 2nd interview.  Well... this is HK, a crazy place with crapy education system.   The interview process tends to favour those kids with more outgoing personalities and academically drilled.  Never use those interview results to judge your kid.  

littlemaygan  agree   發表於 12-10-31 18:59

小朋友夠主動, 對答如流會着数好多

回覆:面試後茫茫失落等信後遺症!家長互勉區!

Waiting 重好,除了最top個幾間,大部份人考私小直資做backup,但第一輪收咗就無得玩大抽獎。waiting 可以一邊玩抽獎一邊寫求位信。

但waiting唔一定求到位既bor, 都聽過一d寫極信都冇反應的例子...

其實新一代父母咁著重子女質素,即使當下入唔到band 1學校,只要大家唔洩氣,好嘅學生一樣可以帶動一間普通學校升呢啫!
所以,band 1學校將來應該會越來越多才是!大家點睇?

大家咁悽涼被動地去等待名校揀自已,不如靠自己努力創造名校!(哈哈!好似講大咗d,真係笑死街坊)
不過名校都係一班好學生好家校創造架啦!

Anyways 求人不如求己,千其唔好因為幾千人落選,去懷疑一個5歲小孩嘅潛力呀!

cctung    發表於 12-10-31 23:39

打打氣
http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D1

引用:其實新一代父母咁著重子女質素,即使當下入

原帖由 Parisienne 於 12-10-31 發表
其實新一代父母咁著重子女質素,即使當下入唔到band 1學校,只要大家唔洩氣,好嘅學生一樣可以帶動一間普通 ...
其實我非常認同你的看法,我也希望家長們可以積極樂觀一點。名校校長和老師不一定比其他學校好,這是我在名校任教的親戚說的,最關鍵是學生和家長的努力,然後相輔相成,個人的成敗最後還是要看自己,學校未必可以救到你,學生自己是聰明勤力,老師上堂時就算看報紙(名女校真人真事),學生也可以讀得很出色,那為何家長不相信自己一手培育出來的孩子而只追求名牌呢?名校不是你的LV。

其實真是有很多好學校,有心的校長和老師可能比名校的會更加努力、肯開明革新全心全意去為學生和家長好,只不過家長未夠信心而已,如果家長們都像你這樣想,喜歡自己的學校而不選擇之後轉往名校,其實我們可以真的見到有很多非常出色的學校,你們可以看看近年一些越來越受歡迎的新名校就明白了。

既然我們的社會愈來愈走向知識型,好的家長學生和學校就應該是愈來愈多,只是大家是否仍停留在老名牌效應吧了。

小小媽咪