用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 面試後茫茫失落等信後遺症!家長互勉區! ...
go

面試後茫茫失落等信後遺症!家長互勉區! [複製鏈接]

大家努力去幫仔女鋪路,之後就靠佢地自己表現及彩數!得失都好!都覺得鬆唒!

carolmum    發表於 12-10-16 00:00
   2    0    2    0

回覆:面試後茫茫失落等信後遺症!家長互勉區!

加油呀!!

為什麼這麼多人報直資私校?因對香港的教育制度不信任和羊群心理!但津校是否一定不好?不一定!    所以之前報了名的還有三間,決定見埋其中兩間就收工,現在我們可以做的就是要仔仔做定上小一的心理準備,如功課量和模式上的轉變等,我相信。如果他是得,去到邊都會有機會發揮到的!今次除了收得多reject外,都有得著,就是他學會面對和接受失敗,並且很樂意去做得更好!!其實是我們賺了

引用:為什麼這麼多人報直資私校?因對香港的教育

原帖由 carriebaby111 於 12-10-15 發表
為什麼這麼多人報直資私校?因對香港的教育制度不信任和羊群心理!但津校是否一定不好?不一定!    所以之 ...
負擔到自然想有得揀,就係咁簡單

carriebaby111  冇錯!!但想真些,係究竟是"你揀人, 還是被人揀你?  發表於 12-10-15 20:37

盡了父母的本份就夠了!收與不收,除了實力,還要一點運氣的!

wliklik  Support.  發表於 12-10-18 11:21
carolmum  Agreed!  發表於 12-10-16 00:01

回覆:carriebaby111 的帖子

真希望可以做到你咁樂觀!接連的被拒,真會懷疑孩子的能力和我一直堅持的教育態度...我一向都不贊同催谷,冇帶阿女去補中英數...好怕是自已累咗佢。
我都認同很多官津學校好好,只怕大抽獎抽不中,唔知派咗去邊!

raylovefa  me 2!!!  發表於 12-11-13 17:47
幸福女子  can 't agree more.  發表於 12-10-31 14:34
Meei  same as me  發表於 12-10-31 10:37
dollyyuki  Me2  發表於 12-10-16 00:54

我只報了一間!j

little_yolky  我報咗四間, 仲有兩間未in  發表於 12-10-16 12:24
elderberry  我都係.  發表於 12-10-15 20:47
elderberry  我但係, but waiting only.   發表於 12-10-15 20:46

引用:大家努力去幫仔女鋪路,之後就靠佢地自己表

原帖由 咕嚕 於 12-10-15 發表
大家努力去幫仔女鋪路,之後就靠佢地自己表現及彩數!得失都好!都覺得鬆唒! ...

我好體會你的心情,今日知道另一間學校又沒有2nd in offer之後,太太心情更加跌到落谷底.

她有一個同事的女兒來自一所出名英文的幼稚園,見5間有4間2nd in offer。睇見咁既情況,難怪她像洩了氣的氣球。

我都好想安慰她,每間學校老師每次都in這麼多小朋友,花多眼亂在所難免。不過為何有人in5次都最少有一個2nd in offer,我阿女一個都沒有。好難開解得到她!

wliklik  塞翁失馬,焉知非福?可能有更好的等着你女女呢?  發表於 12-10-18 11:26
little_yolky  你就安慰佢, 唔係阿囡唔叻, 只係運氣唔好。  發表於 12-10-16 12:27
carolmum  我相信名幼稚園是有分加的!!!
但我亦聽過有case,名幼稚園一個offer都沒有,但最後1個抽到間出名的好學校, 另1個亦叩到間地區性名校  發表於 12-10-16 00:06
elderberry  我沒有告訴阿仔知.  發表於 12-10-15 20:50

不是我特別樂觀, 只是幾千人先收得百零人, 那麼餘下的我們是不正常嗎? 不是別人標籤我們的小孩差, 而是我們做家長的呀!

lyhv   AGREE  發表於 12-10-18 12:26
wliklik  Agreed.  發表於 12-10-18 11:26
little_yolky  唉, 係幾千人收幾十人.....  發表於 12-10-16 12:27
carolmum  態度十分十分正確!!!要保持自我肯定和評價能力,家長們不要比人動搖啊!!!  發表於 12-10-16 00:08

醒目開學勳章 貢獻勳章

我嘅態度:隨緣~
我做咗我該做嘅事,亦堅信報學校同育兒都無絕對嘅formula,孩子用最真嘅自己去見學校老師就夠喇!
恐龍家

回覆:littlemaygan 的帖子

agree!

回覆:carriebaby111 的帖子

多謝你的提醒,我絕對不會覺得阿女差,只是怕自己做得不夠好,令佢唔夠人掙!

另外想問問大家,如果被reject,怎樣同阿仔阿女講?

Gloriasogashiwa  如實告訴結果, 他沒有介意, 反而將這壞消息告訴其他人.  發表於 12-10-16 15:13

I would not say anything to my daughter.  I always told her that u have to try your very best, if u have tried your best, no matter the result, mami n daddy would be very proud of u ! My daughter has been rejected by a school and has been given a school offer by anoth school, but I didn't tell her anything about it.

MCLIAN  Yes, same here.  發表於 12-10-16 07:50

littlemaygan 發表於 12-10-15 22:09
多謝你的提醒,我絕對不會覺得阿女差,只是怕自己做得不夠好,令佢唔夠人掙!

另外想問問大家,如果被reje ...

常常想著要做好些, 你已經是一個好媽媽了~我覺得講與不講可順其自然, 但要講的話, 最起碼自己是情緒OK先! 找一個合適的時間輕輕帶過, 說下次要再努力, 或者怎樣再可以好些...之類的說話就算了...還有,我的上限是三次, 太多我驚他有不良反應!

我覺得家長們真的不要用面試標準來評價自己小孩, 你對左小朋友5年,老師只對他可能是15分鐘...或一個鍾好未?!....
怎能以此作準呢?!
況且他們只是5歲小孩吧!!....我現在完全明白, 教局為何用抽籤方法來做小學派位的機制了!!
我很相信,所有事情的發生,不在乎它怎樣發生, 而是在乎你怎樣去演繹它吧!

lyhv  不在乎事情怎樣發生, 而是在乎你怎樣去演繹   發表於 12-10-18 12:28
wliklik    發表於 12-10-18 12:17
carriebaby111  ARGEE  發表於 12-10-16 12:36
little_yolky  我記得我16歲先至第一次面試--暑期工, 做得仲無阿囡現在咁好, 面試又都無咁難。  發表於 12-10-16 12:30

引用:多謝你的提醒,我絕對不會覺得阿女差,只是

原帖由 littlemaygan 於 12-10-15 發表

另外想問問大家,如果被reje ...
所以我從來唔會同阿女講太多!只係話有d學校要見吓老師睇你適唔適合(唔係叻唔叻),另外就係政府派。我自行衰左,冇講;私校留咗位,冇講;大抽獎衰咗,就話“派咗“間私校。阿女由頭到尾只知道六月有結果,我亦冇俾佢揀邊間學校。當中過山車嘅心情,只有兩公婆知

carriebaby111 發表於 12-10-15 20:07
為什麼這麼多人報直資私校?因對香港的教育制度不信任和羊群心理!但津校是否一定不好?不一定!    所以之 ...
官津學校當然有好多好學校, 好老師, 但是直資私校要交學費, 一般都是中產階級, 校長又親自選學生, 學生的背景及質素較接近, 家長對小孩子的教育理念亦較接近, 對小孩子成長及學校課程安排更好。我不能講得太白, 但對於我們這些住在北區邊緣的家長, 經過幼稚園階段後, 深明近朱者赤的道理。古人真是智者。

carolmum  有著有吾著啦~~~看孩子怎想,因為有好些孩子因為家境不好而發奮努力讀書的!
所以都係果句,看你怎樣想囉~
但朋輩間的影響絕對是有的!!!  發表於 12-10-16 17:00

回復 little_yolky 的帖子

真係好無奈~
中產家庭的孩子有較好的背景和支持, 如果我們的孩子生活在是比較低一點的階層, 可能滿足不到一些現實條件(如補習班, 興趣班或可出外旅遊等等), 會可能產生比較和自卑的心理.

‹ 上一主題|下一主題