用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 顏色
go

顏色 [複製鏈接]

我個仔就黎2歲,學生字好快,對vocab好有興趣。但對數目字,英文字母,顏色一丁點興趣都無。尤其係顏色,教極都唔識,仲要彩我都傻甘,係咪有問題呢?

有無得check下係咪色盲呢? Thanks!

2    0    0    0

回覆:顏色

我諗个个發展也不同。我仔剛2歲,顏色、字母、1—10、型狀已識(只限英文)但就連自己名都唔講,一般生活上溝通也不講。單字不多。。我也擔心面試

其實我唔係要求好高,普通紅色,黃色,藍色,咩顔色都ok, 但係我個仔係1种顔色都唔識。

cyan_yan,
我個囡都係呀.. 佢宜家17個月大, 就快18個月.. 基本上佢:head, shoulders, knees, toes, eyes, nose, ears, mouth 頭, 駁頭, 腳, 眼, 耳, 口, 鼻, 額頭.. look up, look down, sit.. 坐.. 全部都可以講, 可以指
動物: lion, panda, tiger, butterfly, pig, cow, zebra, giraffe.. 中/英都可以
其他.. 門, 電視機, 冷氣機, 枱, 櫈, 地.. Chocolate.. 靚靚..
近排我教佢講"早晨"+ Thank you同埋"唔該"
但就未肯學顏色.. 我買左顏色波比佢, 佢只係一味掉.. 我又買左煮飯仔比佢.. 有"紅黃藍綠"既, 佢都唔肯分顏色..
可以點做呀???

大部份小朋友要到3歲,或快要3歲才可掌握顏色!認顏色同認字係兩樣嘢!認個蘋果係實物!顏色係抽象嘅!所以無得迫個小朋友!面試就更加無得擔心!個小朋友係咁就係咁!顏色呢d遲早都識嘅嘢都擔心!幾時擔心到大學?

回復 wan_sosin 的帖子

謝謝你的回復。眼見最普通既顔色都認唔出,所以擔心。我都要放鬆d咯!!

回復 cyan_yan 的帖子

輕鬆D就好了!做媽媽我哋好易緊張,尤其而家教育制度同社會風氣,我哋細個屋企邊有專登教字母,教顏色,大個讀書又唔係一樣OK!我唔係話唔洗教,我都有教我個仔,但就要明白小朋友嘅成長過程同進度,讓小朋友開心學習,對將來漫長學習生活才有益處!大人亦唔洗咁吃力!

加油呀!你有心機教!個小朋友一定會有進步!

顏色對小朋友係好抽象,好難掌握,
你話比佢聽呢隻貓,呢隻狗,佢地會明,
因為見到咁既形狀物件就係貓狗,
但你同佢講呢個紅色,呢個黃色,
佢地唔明呢樣野點解有時叫紅色,有時又叫黃色.

多從日常生活中講顏色, 比如:過馬路時,話紅公仔唔行得,
綠公仔行得,我囝好快就學曉,
跟住有時見到紅色野,我就話係咪紅公仔果隻色,
總之講顏色時一定要佢聯想要果件物件,
咁佢地會易D掌握.

色盲係遺傳,如果倆公婆都無,就唔駛擔心小朋友係色盲了.

LeeCC  有隱性  發表於 13-9-19 11:34

thank a lot!!!

我個女都係咁~ 真係要慢慢唻..

試下用朱古力豆同佢玩下,唔好問佢E個係咩色,倒晒出黎問佢想食咩色,又叫佢攞粒紅色請媽媽食,綠色比爸爸食...

試下不要教佢分辨顏色,而係連續幾日淨係揀一種顏色教,不斷叫他拿紅色的波波,紅色的糖糖。重複記憶總會記得。熟到不能再熟才教第二種。
我個人意見,覺得教顏色用英文比較好,因為red同blue完全係唔同發音,比較容易記。
而“紅色”同“藍色”都係色字尾,小朋友可能容易混淆

回覆:cyan_yan 的帖子

同我兩歲多的囡一模一樣,顏色,形狀,數字,英文字母完全冇興趣,生活上的嘢就識好多,對答如流

我個仔都係,學其他野好快好醒,但學顏樣問題色就完全唔得,我之前真係去問醫生佢係唔係色盲,但見原來好多家長都有同

引用:我個仔就黎2歲,學生字好快,對vocab好有興

原帖由 cyan_yan 於 12-10-15 發表
我個仔就黎2歲,學生字好快,對vocab好有興趣。但對數目字,英文字母,顏色一丁點興趣都無。尤其係顏色,教 ...
有無聽過小小愛因斯「旦」的一套 碟
, 我仔 看過有關colors 的 單原 後就學懂了red blue green purple black 現在20 個月,不過那套碟 很少對白 的 我只是給他看某些單原的。但我教他讀中文 就未說到

我仔19個月玩返半歲時間友送嘅vtech玩具,上面有橙,藍,紫三色嘅按鈕同埋四隻動物,分別係紅,粉紅,綠同灰
佢玩左一個月左右學識左6隻色,加上砌積木時教埋佢其他顏色
而家21個幾月,今日等巴士時見到有個男士著住黃色衫,佢自己喺度講:叔叔,yellow
跟住老公問佢:咁爸爸呢?
我指下老公件衫,佢就話爸爸,di(未發到White個音,但每次都係見到白色就講啲呢個音)
不過去問佢媽媽件衫咩色,佢就掛住睇件衫個logo,答左個logo係咩

go to this website:

www.colourvisiontesting.com

呢個測驗吾使識字都做到,只係認圖案

同小朋友玩下,假如有懷疑,再找視光師或眼科醫生

我個仔細個時都係時識時吾識,但視光師檢查到係色弱,睇吾到紅綠2色系

平時有時答中係因爲記左答案,eg 樹葉係綠色 等

我囡囡21個月,都分唔清紅黃藍綠,淨係記得佢坐果張椅係yellow(屋企有3張唔同顏色既椅,兩個哥哥分別坐紅同綠),見人坐左佢張椅就要推開人… 之後問佢其他野係乜顏色都話yellow,希望面試時老師攞個黃色既野俾佢認就好喇

I heard different children have different responses to colors.
I am not sure if it's something that can be "trained".
My girl was very sensitive to colors, by 18 months she can say mandarin, orange, purple, blue, black, brown, grey, yellow, pink, gold, white, green, maroon, both English / Chinese and loves colorful flowers, rainbows and books. She can even site her favorite color is green.
Perhaps what helped was I showed her many picture books, took her to the gardens and outdoors, vegetable markets, colored crayons. I also have artwork and paintings in my home (for decoration), and I chose toys with different colors (not limited to pink just because she is a girl) I guess those things got her really interested in colors. Maybe you can try?

‹ 上一主題|下一主題