用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有無人試過中醫針灸係WORK架?
go

[聽/語障] 有無人試過中醫針灸係WORK架? [複製鏈接]

有無人試過帶過個仔/囡去做中醫針灸,針幾次就見效果?我個仔剛剛兩歲,但都唔識講人話...佢鐘意就會講,唔多理人咁...見左智力評估話佢遲緩,我想試下針灸幫唔幫到佢,但又怕咁細個呢,會唔會針錯位...睇浸會中醫部係有專門做呢個科的,但我聽人地講要排一年...唉...矛盾中...(最麻煩係我老公唔信...)
   1    0    0    0

回復 wilyun 的帖子

我細仔兩歲半(上年9月), 仲未開始講野, 所以就針灸 + 言語治療 + bb班, 一齊嚟.
針灸就一星期一次 (我知有d小朋友係一星期兩次), 在廣華夜診.

到左12月尾, 針灸左1x次後, 佢開始開聲講野.
直到今年8月尾, 佢講野進展都唔錯, 所以冇再去針灸, 共針灸40多次.
佢係咪因為針灸所以令佢開聲, 真係唔知道.

浸會我地都有排(上年9月開始排), , 不過佢上個月先打電話嚟問仲需不需要.

回復 ada_fung 的帖子

咁你BB現在係咪己經講得好流利? 我仔都會下個月開始上N班,但針灸就未開始, 因我怕我捉佢唔住咋!!我個仔連剪頭髮都喊到CC下...

Dr Sham - Grace childred ... centre at Jordon

我個仔宜家又唔講得上好流利.
但可以一句句子咁講.
同埋佢宜家都好鍾意講野唱歌.

針灸時佢都有喊, 醫師咭左針後, 就比ipad/電話/video佢睇, 佢分散左注意力就停止喊.
另外, 我針灸的時段有好多小朋友, 佢反而覺得個個小朋友一樣要咭.

回覆:ada_fung 的帖子

請問廣華夜診要排多久?收費如何?每一次都是同一醫師施針?可否pm我言語治療(訓練)的資料。請問你有沒有排政府CAC?政府會給訓練建議嗎?

回復 rocket 的帖子

已pm回覆你, 希望幫到你

ada_fung 發表於 12-10-25 14:46

可唔可以pm 我呀?thx

回復 eva816 的帖子

eva816, 已pm回覆你, 希望幫到你

可唔可以 PM 我呀? Thank you.

ada_fung 發表於 12-10-25 14:46

我都想知在廣華針炙資料, 可否我, thanks!

回復 lelemama 的帖子

已send給你參考, 希望幫到你

我都想要

回復 natalieyan0407 的帖子

你覺得難唔難捉住個小朋友呢?

Surveyor  It depend on your kit, but it is not easy to hold. Nevertheless, seldom kit will take the nail away  發表於 12-11-21 01:05

我細仔第一次針灸約2歲半. 針灸位置包括頭頂, 眉心, 耳, 下巴, 有時會針埋手&腳.

佢當然唔會坐定定比人針, 佢好大力反抗.

所以每次我要好似抱bb咁, 先把佢右手臂夾在我的左邊腋下 (等佢右手冇得郁), 跟住因為唔想比佢個頭郁來郁去, 所以再抱佢同我面貼面, 另外姑娘會幫手捉住佢左手&腳仔.

琴日我帶個仔試左針了,佢今次第一次針左五針,都係在頭頂,佢唔算喊得好犀利,喊左幾聲就收聲了,之後我比左佢再LIKE的電子書佢睇,佢又OK,無R個頭喎!希望下次再多幾針都係咁好就好了.

但唔知關唔關事,個仔半夜就起身羅羅孿咁喎,好似訓唔到咁,又唔係想食奶,唔知係咪針完之後的後遺症呢?

有可能有關係, 因為學校老師有反映過, 針灸完的第二天, 上課時比平時興奮.

回覆:有無人試過中醫針灸係WORK架?

可否pm我廣華針灸的資料?thx

係呀,仲有呢,佢呢幾日好似針完之後好多野講,雖然都係唔知佢講乜,另外呢,佢又多左發脾氣,唔知係佢本身呢排病緊定係針灸影响?但佢返學又無發脾氣架喎!
‹ 上一主題|下一主題