用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 四歲小朋友想學球類運動
樓主: yybee
go

四歲小朋友想學球類運動

暑假時見得我小朋友個friend(當然4歲多的女仔)係會所學網球,我地看了~10分鐘,佢都打吳到一個波,手眼協調未得。

正是此意,打吓海綿波ok,再serious就太早

Jane1983 發表於 12-11-29 22:56
暑假時見得我小朋友個friend(當然4歲多的女仔)係會所學網球,我地看了~10分鐘,佢都打吳到一個波,手眼協 ...

我仔3歲已開始拿著網球拍玩, 不過那時我們是自己同佢在網球場玩,
叫佢企定, 擺好個拍, 然後從高處趺下一個波比佢,
叫佢當個波彈起時打個波. 同佢玩約15-20分鐘 (小朋友的耐性是有限的)
久而久之, 佢就會打到個波 (咁細個, 我地唔要求佢打到個波過網).

我地一直都係自家同佢咁樣在網球場度玩,
佢大大下會開始打到 half court, d波回到過網,
到佢5歲, 我地才比佢參加網球班.

而家9歲, 仍然有繼續打.

我所說的, 就想說明不要以為請個教練回來1:1 教3-4歲的小朋友,
小朋友就會學曉打波. 要知道小朋友的耐性和能力是有限的,
還有一星期上那1小時, 總不及一家人一星期同佢玩兩至3次,
每次20分鐘訓練 ball sense 的 games.
家長想小朋友的 sports 好, 要將 sports 融入生活, 小朋友在那個 sports才會有進步和興趣的

有看過外國網球名宿話小朋友吾系6歲前學,好難做到世界一流球手。用你講的方法練手眼協調,應該好過上堂,否則都系浪費時間和金錢