用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 播道小學升中問題
樓主: apps
go

播道小學升中問題 [複製鏈接]

18%U率計, 全港日校考生平均入U率是21.2%, band 2B, 播道成績大約是band2B band 2C. 看看小朋友在全級排名, 30%排名約是band 1, 可依據全級排名選band 1 band 2 學校, 或可以參考以下網頁學校排名來選校, 選一些適合小朋友嘅學校 :

HKDSE
優良率

http://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=35057&do=blog&id=1881

醒目開學勳章 王國長老

beywat496 發表於 12-10-15 10:54
以前都聽過呢間小學的學生升上比播道更加好的直資中學, 好少聽到升到出名津中。  最近有聽聞呢間小學的家長 ...

如果樓主打算玩政府派位, 就要放棄播道書院個位, 然後捱到畢業既7月至知結果, 到時(touchwood)真係要叩門播道,機會有幾大, 樓主要同其他播道家長8下, 究竟係咪真係無機會  
我小朋友都係讀另一間一條龍直資, 中學校長講過, "返兜"無機會, 事實上, 又的確一般成績如我, 就唔攪太多野喇, 因為聽講真係7月叩門無機
仲有, 究竟自己小朋友去到咩banding, 出去搏機會有幾大, 要知道, 大海茫茫, 放左個水泡, 唔知下次機會幾時黎, 如果想play safe, 可以先註冊播道, 然後考其他直資, 有更好就放播道, 亦可以7月去叩門官津校, 睇下叩門咩結果

BSCYL  不錯建議, 隱中求勝  發表於 12-10-16 13:24

回覆:小玲 的帖子

希望今年的中一生到他們考文憑試時能夠大躍進,為學校真光,我離開都替他開心.

回覆:apps 的帖子

修正爭光,不是真光

引用:希望今年的中一生到他們考文憑試時能夠大躍

原帖由 apps 於 12-10-16 發表
希望今年的中一生到他們考文憑試時能夠大躍進,為學校真光,我離開都替他開心.

...
需唔需要那麼快跳船呢?新學校應該會不斷的改善。況且小學收生的要求是高的,因為他是英小嘛。

回覆:小玲 的帖子

最主要我哋一家同學校角力得好辛苦.

Charlotte_mom 發表於 12-10-16 13:21
如果樓主打算玩政府派位, 就要放棄播道書院個位, 然後捱到畢業既7月至知結果, 到時(touchwood)真係要叩門 ...
but HKUGA's sec hv better result than EC's sec, so I think the game is different for HKUGA and EC primary kids.   HKUGA collage can be a good choice for Band 1-2 HKUGA primary kids,   but for Band 1A student fm EC primary, give up EC sec for other sec school may not be a worse choice if based on the existing result wow...

建議先試其他直資中學,band 1,2直資都要考,從中知道小朋友水平!

明白既,可能小朋友未必適合播道的教學理念及方式,為小朋友著想,可以搵一間更適合的中學。

識朋友去年由播道考到英華及滙基。只要有能力,不愁搵唔到,加油吧!

回覆:Jackieson 的帖子

多謝大家支持及寶貴意見.

heiB  上年有陸興壽小學家長叩門迦密收了,原先選了真升中學,考到後,再放棄直升中學。不過小朋友的成績是頭五名。所以你要想想。  發表於 12-10-18 10:28

可以點揀學校.

apps 發表於 12-10-17 16:10
最主要我哋一家同學校角力得好辛苦.

請問此話何解呢?

請問播道中一有幾多位俾外來生?

引用:校長講得好含糊,好似話考得唔係幾好,得18%

原帖由 apps 於 12-10-15 發表
校長講得好含糊,好似話考得唔係幾好,得18%
咁低!唔谷、以學生為本又是否可行呢?

或者過多幾年,學校會有進步。這是「愉快學習」所可能付出的代價。

想請問知唔知道是否會收晒原校小學學生? 另其他小學學生如要考播道中學, 會有預留幾多%收?

引用:想請問知唔知道是否會收晒原校小學學生?+另

原帖由 ling2304 於 13-05-21 發表
想請問知唔知道是否會收晒原校小學學生? 另其他小學學生如要考播道中學, 會有預留幾多%收? ...
我知上年播道第一年有小六生直升中一,基本上播道中會全接收原校小六生,上年只有2位小六生放棄播道中一學位,上年收外來小學生不足十個學位

我有些朋友就選擇讀直資"顏寶玲", 佢話有同學考到女拔, 但就好小人原校升中, 原因都係無信心.

apps 發表於 12-10-15 21:51
校長講得好含糊,好似話考得唔係幾好,得18%
18%! 唔怪得有家長想跳船

回覆:www 的帖子

‹ 上一主題|下一主題