用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 請問各位感統運動?
go

請問各位感統運動?

有朋友介紹一間感統運動教育中心, 剛剛打咗電話去問, 佢答得好詳細, 佢話有d小朋友只係做咗半年, 再去評估已經唔係自閉傾向﹗信唔信得過?佢有試讀班都要排到十一月。

能否pm我呀?謝謝

回復 gwaichuchu 的帖子

我只係想 問感統運動係咪真係有效?想知有無成功例子?

回復 idak 的帖子

It seems that this is "game consultant room", and two day per week. I have not joined, but most people say it is usefull. It is not expensive.

Nevertheless, I would highly recommend you to join 1) heep hong; 2) SAHK and 3) HDC personnal SI treatment on weekly basis

回復 Surveyor 的帖子

我都係要上網睇多d有關感統資料先報, 或者試一堂睇吓點先, 我剛剛報咗一間言語治療中心, 幾好喎﹗唔會太hard sell, 個言語治療師都覺得我囡囡要訓練咗專注力先, 報咗個一個鐘行為管理半個鐘言語治療(好似係..因為張單收起咗), 協康我都有報, 言語治療我排咗半年都未有通知﹗因為我要選中心位置, 囡囡搭車都係一個問題﹗

HI Idak,

請問你報左邊個言語治療, 請pm我有關資料. 

謝謝

我都想知邊間做感統訓練?我個仔係唔敢打韆鞦...

回覆:wilyun 的帖子

大家記得要問落手做治療訓練的是否 OT 或者 有 Sensory Integration and Praxis Test (SIPT) 認證的治療師?

因為真正艾爾施 (Dr. A Jean Ayres) 的感覺統合治療是有充足研究基礎及神經科學基礎的。不是小組,也不是運動班。如果想知多D 可以pm 我。

回復 idak 的帖子

http://www.yes-parents.com/knowledge/article/T3/T3C200801.yp

以上網址有六段有關感覺統合的短片,從理論,特質,障礙及治療認識感覺統合。

and here also: 雷霆881 with an interview on SI: http://www.tvboxnow.com/thread-2263854-1-2.html

回覆:BBCHANCHAN 的帖子

我發現過敏小孩都怕玩千秋,我仔由5肯玩,但佢好鍾意數字,我就同佢一路swing一路數,由佢玩5到開始玩到20下,玩左2星期佢可以玩幾分鐘,又數下,又玩快慢,咁佢就好開心,千萬不要迫佢,只係講bb都玩到喎,你又試下,慢慢來,我日日等佢訓醒就去公園玩…大家一起努力

引用:我發現過敏小孩都怕玩千秋,我仔由5肯玩,

原帖由 bearwhat 於 12-10-18 發表
我發現過敏小孩都怕玩千秋,我仔由5肯玩,但佢好鍾意數字,我就同佢一路swing一路數,由佢玩5到開始玩到20 ...
很同意千萬不要迫佢。因為當本來已過敏的感覺聯繫了負面情緒,會更加深刻記住呢樣嘢係可怕的,係危險的。這是邊緣系統 limbic system 和杏仁核 amyglada 的求生本能。

回覆:請問各位感統運動?

我女也怕打千秋。也可否pm我一些資料?多謝你!