用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 其實學珠心算真系幫到小朋友嘎~~
go

其實學珠心算真系幫到小朋友嘎~~

暑假俾仔仔響銅鑼灣學珠心算,本打算培養下小朋友對數學的熱情,至於學吳學到就無所謂,畢竟先4歲,點知學左一期,又真系ok wor,仔仔肯坐定定系度打算盤,計數玩,仲話好好玩,而且仲可以計到d 3位數加減,好似132+111-223果種,都俾到好大驚喜我,不過miss就話尼d系最簡單的直加直減,不過無所謂啦,見到仔仔肯日日系度同個算盤做遊戲,都開心,老師仲叫仔仔參加評級試,本以為學左一個幾月,應該pass吳到,點知竟然95分pass左,摞左張中國珠心算協會派的證書,吳知對遲d升小學有無幫助,有無媽咪的小朋友都學緊珠心算阿?一起交流下阿

女女就學左奧數,感覺無珠心算甘立竿見影,不過距都幾中意嘎,日日話好玩,希望可以幫到女女的數學拉

我女女之前學咗珠心算接近兩年... 由K2開始學到K3... 佢已完成了高級課程.. 已學到有餘數既除數... 所以冇再讀深造班(因唔知邊到有得學, 同埋覺得對小一嚟講.. 已足夠有餘)...

回復 code_lau 的帖子

我的小朋友都上緊奧數, 近來想幫佢轉另外一間繼續上, 不知妳的女兒在哪裡上課呢?另外聽珠心算的家長說, 她的女兒都學了`4年, 因每一次都是不斷重覆計本習簿, 已經提不起勁了! 不過見到有一個學生珠心算和奧數一齊學, 計起複雜的算式時, 又不得不偑佩服他的準確性.

你學緊這些只是最最最机本的珠算,老師仍叫你去考評核試確實是揾你笨浪費你金錢,小心。

回復 square72 的帖子

好犀利阿,學到除數了,如果有興趣可以繼續學阿.我果間中心好多深造班的小朋友,d計數我羅計數機都無距地快,仲要好難添..不過果d都係要參加國際比賽的我果間center的人同我講,學完珠心算可以學奧數,所以我女女學緊奧數,有無幫助就吳知但距好中意

回復 natalie-mama 的帖子

我果間系cwb,我貪距方便,班多,同埋有齊奧數,.珠心算,兩個小朋友可以同一時間學,吾洗湊來湊去,,聽講果間系香港第一間開珠心算的機構,都10幾年了,目前我兩個小朋友都幾有興趣嘎,遲d就吳知了,不過都覺得ok,其他小朋友好似都幾中意,miss又好同家長傾解,教我地返去點教小朋友,所以咪學住先lor

Christi  這個回應太廣告嘞! 敗筆!  發表於 12-10-16 23:59

回復 仔仔錫錫你 的帖子

多謝你提醒阿,甘尼d都係自願嘎,參加都係150蚊,小朋友pass左開心到不得了,更加有興趣學,日日像屋企同算盤玩遊戲,都ok拉~~我女女學鋼琴有系學左一陣就去考級..pass左又真系幾鼓勵距地,提高距地學習的興趣

引用:回復+natalie-mama+的帖子 我果間系cwb,我

原帖由 code_lau 於 12-10-15 發表
回復 natalie-mama 的帖子

我果間系cwb,我貪距方便,班多,同埋有齊奧數,.珠心算,兩個小朋友可以同一時間學, ...
係咪白沙道果間?

是廣告?

Christi  同意  發表於 12-10-16 23:59
Christi  同意  發表於 12-10-16 23:59

回復 cyhh 的帖子

尼度吳講啦,費事人地話我做廣告

回覆:其實學珠心算真系幫到小朋友嘎~~

我想問,珠算、奧數、enopi、公文,4樣黎講,邊樣對打穩基礎黎講係好d呢?有無分先後次序學?

回復 cyhh 的帖子

尼個就真系吳清楚了,但看女女的學校,都有奧數興趣班,同埋center的人都講小學前學珠心算,升左小學可以奧數,公文同enopi就真系吳知,聽講公文就系吾停的做題目,都可以幫到小朋友,不過就有d悶lor
,我唸都有幫助掛,就系睇小朋友中意邊種~~

回覆:其實學珠心算真系幫到小朋友嘎~~

我都想比囡囡學珠心算,係咪要K2開始嫁?有冇邊間唔太貴又幾好的介紹?(北角區)。我囝囝就係細個咩都冇學,依傢三年班了,數學好差,都唔知仲可以點補救好!唉…

我囝囝都啱啱開始學珠心算(k2), 因為學校本身有得學, 所以唔洗再出去找, 對在職媽嚟講真係好好好事, 我亦信得過學校的質素呢!
不過啱啱先開始, 未知成果如何!

回復 wingtungbaby 的帖子

我係銅鑼灣學,120蚊一堂,北角我就吳知~~我住灣仔,cwb我方便d不過囝囝都3年班了,吳需要學珠算掛,學奧數會好d掛,聽講

回復 yankaka 的帖子

加油啊,返去多d同距玩算盤遊戲,有時候買野就叫距幫手計數,計岩左就贊距叻叻,會提高小朋友的興趣啊,我囝囝就好中意同我玩計數遊戲