用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 盼丘佐榮家長回複!
go

盼丘佐榮家長回複! [複製鏈接]

今年丘佐榮無開放日,上Ek丘左榮傳欄,好多家長的問題無回複,令我對E間學校充滿疑惑,好嘅評論只得幾個,而且都系4年前的,請有小朋友在此校就讀嘅家長可以回複我嘅問題:

1.老師對學生態度如何?
2.學校對學生嘅要求嚴謹嗎?
3.小朋友喜歡上課嗎?
4.因為系大班,老師是否能了解成班學生各人性格長短?

謝謝!
   0    0    0    0

我個仔今年剛升讀小一,
老師對學生都算唔錯, 但因都係一間傳統學校, 我仔回家說如果有同學仔話極都唔聽, 老師會幾惡咁話佢, 仲有佢地如果唔乖如上課講野, 會比老師畫一畫在黑板上的name list, 如有個正字便要見班主任又式唔比小息. 其實我覺得幾合理的. 相反, 如小朋友有舉手答對問題, 會比貼紙佢地, 佢地會好開心, 基本上老師都很關愛小朋友, 但唔會係又讚唔係又讚. 我仔說他班有位特別好動話唔聽既小朋友成日話極唔聽, 之後好似安排了他坐單丁位, 最近好像有了改善.

至於homeworks等等學校對學生都比較嚴, 初時不太習慣, 但只要正面去表達比小朋友其實對佢地十分有好處, 以小兒為例最初中文都不太好(因在幼稚園時要求不高), 但慢慢他便習慣了, 雖然不是一百分但看到仔十分有進彥內心都十分安慰. 加上我時常對他說現在是有點吃力但請堅強一點, 很快便看出自己有明顯進步了.

雖然大班方面, 經第一次的家長會(group的), 因為老師都十分有經驗, 所以我覺得老師都算了解小朋友.

其實好多時都是家長很太壓力, 但"適當"壓力給予小朋友又是在一間傳統學校必有的element. e.g.他們的handbook一開頭便要自己寫好, 沒有internet給家長們對, 但很好一方面諗便要小朋友負責留心, 不要依賴他人.

希望以上幫到你 :)

回覆:JAL 的帖子

多謝你嘅答複!

2013年有開放曰

回覆:Rebecca1212 的帖子

遲左啦!仔仔明年小一!

我朋友讀小三, 佢地無講明, 不過係小二分2班普教中, 呢2班一班係精英班, 朋友話因為佢全級頭20名(唔確定人數)都係同一班, 咁你講會唔會有精英班??
‹ 上一主題|下一主題