用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 申請英國中學經AGENT係唔係好D?
go

申請英國中學經AGENT係唔係好D? [複製鏈接]

本人兒子將申請去英國讀中學, 其實經AGENT定唔經AGENT好? 經AGENT除左可以省回考試費外, 同自己直接申請有無分別?

0    0    0    0

回覆:demio 的帖子

我覺得經agent申請和自己申請是沒有分別, 除非你是想飛過英國面試和到校了解實況, 小兒曾經在英國面試, 校長除了和他傾諮談約半小時, 還安排他參觀學校約一小時, 所以對心儀學校了解甚多, 雖然最終放棄入讀。

經Agency申請一樣要交註冊費及考試費, 但自己申請葽安排場地考試, 一般可以安排在港就讀中學考, 但要同學校申請,或可在英國文化協㑹監考, 考一間學校需$2,200. 如你申請5間中學, 便超過一萬元.

你所提的其中2間學校小兒曾經考過並獲取錄但最終都沒有就讀,其中以oundle最多人考,有超過50人考。但brighton grade12考試註冊費最貴成350磅。

CPU1995

多謝你的意見!

其實我地唔介意去英國面試, 最重要係唔想影響小兒的升學機會. 我怕agent會有佢地的preference, 唔介紹好的學校, 但又怕因為自己直接申請入學機會比agent介紹低,  所以先係呢度問意見. 如果機會均等, 可能會考慮經agent, 免除考入學試埸地安排的問題!

Agency 當然有他們的reference, 當某一間學校收滿quota便介紹你其它的學校, 朩過只要學校排名高, 一般私校照顧溝通食住學生操行都很好, 所以入讀都可以好放心, 反而我對官校對學生的關顧程度有所保留, 朩能單看排名而入讀.

另外Year 7入讀, 我就朩會貪平揀位於北部的學校就讀, 因當地所說的英語郷音很重.

回復 CPU1995 的帖子

我個仔唔係自動自覺會去溫書的人, 所以我都唔敢報state school, 怕照顧方面無咁好.

等我帶呀仔去aa考下個入學試, 再考慮要唔要再搵其他學校!

相對私校約3萬2磅學費,小兒入讀官校每年可慳超過2萬2磅學費又真是十分吸引。

回復 CPU1995 的帖子

CPU1995

我都想慳, 不過比得佢去就係想佢入間好學校, 包括個人品德及學術方面都要全面; 我怕state school無人guide佢所以唔考慮; 如果佢入唔到好的學校可能留佢係香港等year 9再考, 到時可以有多d選擇. 佢現在都讀緊國際學校, 成績尚可, 本來都係打算year 9 先出國讀書, 不過因為其他原因想佢早d去.

無錯 Agency 可能有D唔係咁好既手法去吸引你用佢,但佢地唔收費,你免費獲得更多資料其實無壞。

我想請問, 經agent佢地話報學校唔收費, 但一旦學校取錄左而我地又接受學校的offer的話, agent才會收我地費用, 有無媽咪知大約要比幾多錢agent架?
可憐天下父母心 :cry:

prefer agent.
‹ 上一主題|下一主題