用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 男拔唔記得自己係基督教學校
樓主: awmlai
go

男拔唔記得自己係基督教學校   [複製鏈接]

醒目開學勳章

引用:一句到尾,收你讀唔讀?

原帖由 jeremyphlam 於 12-10-13 發表
一句到尾,收你讀唔讀?
說得好!

tabodaisy  100% agree  發表於 12-10-13 16:46

醒目開學勳章

回覆:男拔唔記得自己係基督教學校

唔通冇宗教背景唔借廁所就ok?

cornelius  Don't think in the weird way.  The author means even non-religious schools will attend to the basic needs (such as going wee-wee) of the young kids, why can't Christian schools like DBSPD do the sam   發表於 12-10-13 11:18

我睇完呢個post後,第一個感覺係,帶定膠袋 (萬一囝囝急尿), 明知間學校咁無人情,但都照去面試,就是為了不要浪費呢$100申請費,同埋見識下呢間所謂既名校,有幾利害.

軒軒出世5.80磅, 滿月8.13磅, 2個月11磅, 3個月13磅,4個月15.5磅, 5個月18磅, 6個月19磅

Gerard 發表於 12-10-13 10:09
"I'm not big enough to say anything"已經道出問題所在
DBS校舍比其他地區小學何止大一倍?爲何偏 ...

你都看得出這句英文出自外國人的玄機?

就是因為學校太大, 所以有需要管制考生的活動範圍和時間, 當interview 完結時, 學校不想花時間人手去校園會一個地方提醒他們離開.

一路讀都可以一路閙。唔啱就是唔啱,點解唔講得。雖然這樣的安排一向如是,但時代進步,互聯網的威力可令媒體製造話題。另一方面,學校也要小心後浪推前浪,其實每間學校都要檢討及改善的空間,希望他能面對,亦可聽取民意 - 這亦可顯示學校的氣量及culture.

話是話,我媽媽(老人家)n年前搭地鐵需要到洗手間,問職員,職員都帶她入職員洗手間。

cornelius  Even NOW when my kid (or even myself) having the need (wee-wee or poo-poo), we still go and ask and can be granted access to the toilet even I am not an MTR traveller that day.  發表於 12-10-13 11:21

唔怪得St paul s coed之前要搵個自稱公關既人來回應傳媒查詢“前”教師涉及攪細路案, 教職員真係冇咁多時間回應those tedious things。
其實好多問題都源自印象與期望。同一事情如發生在西點軍校,學校再罰學生做三十下sit up 家長可能都冇異議。好似隔離post話st paul s coed籌唔夠款,校長會直接向學生捽數,話學生唔愛學校,有家長又話冇問題喎。因為家長预左吖嘛,家長既印象是這校係中華人民共和國香港特別行政區最貴學費既直資學校,校長捽數係within 合理既期望。係咪小拔同男拔搬埋一齊之後,DB仔俾人既印象由有獨立思考,特立獨行,變咗一間裙腳仔習中營?上PE堂唔俾担遮是不近人情?

jeremyphlam 發表於 12-10-13 10:20
一句到尾,收你讀唔讀?

收你讀唔讀?is a separate question from the original question about the public face or value of a Christian school.
An expat teacher at the scene wanted to help this desperate 5-year old child but could not do so because "he was not big enough to say anything" seems to suggest that there are some staff who understand basic human needs and are, well, behaving like a Christian.
One hypothesis is that a Christian school is being hijacked at the administrative level on these three crucial days of interviews by minimum-waged emplyees or pension-guaranteed old-timers who are not accountable to teaching staff and do not have the slightest interest in the business of education and wanted to test the wisdom and strength of a recently-appointed Headmaster.
I sincerely hope this applicant will eventually get an offer to study at DBSPD and he will accept it with the aim of finding and spreading the true value of Christianity.
Who knows. This boy may one day become big enough to be the headmaster of DBS and say something about this.
Hooray...the days of unnecessary sufferings by aspiring applicants and their families will soon be over.

不分宗教,老少孕婦,有需要時任何規條都應該網開一面,給予所需。
名校更應有名校之風範,才能做到成為群校之首,樹立榜樣。

Jackieson  totally agree  發表於 12-10-14 01:28

當年in赤柱聖士提反,校園也很大,他們有學生義工幫忙帶領及安排參觀;TSL及英華也多人面試,但安排流程非常好。

引用:一句到尾,收你讀唔讀?

原帖由 jeremyphlam 於 12-10-13 發表
一句到尾,收你讀唔讀?
唔明點解要咁問

引用:一路讀都可以一路閙。唔啱就是唔啱,點解唔

原帖由 kyliema2006 於 12-10-13 發表
一路讀都可以一路閙。唔啱就是唔啱,點解唔講得。雖然這樣的安排一向如是,但時代進步,互聯網的威力可令媒 ...
說得好難道阿爺比飯你食,你面對一啲唔合理嘅事都唔可以出聲?

人不可只看自己需要,其實有否看看別人的原因,今年報考人數大約有3100左右,分三日in, 即每日有一千人,dbspd的禮堂在三樓中心,如真安排家長或等侯學生到禮堂等,即要不停安排家長學生們上上落落,其實真正有去學校參觀過的,會知道學校大,但要安排大量人數聚集一個地方,並不可能,因學校依山而建,一定要上山下山排隊啦,一千個考生,不單只是一千個家長陪同,並且不是每個人都有你們的修養,及明事理,在清潔、安全·及保安問題是學校需要關注的,比得一個去自稱非常急需要去廁所的,可能有很多人都一樣,順得哥時失嫂意,有誰可分真假呢?!而且在考試中,如小朋友需要,可跟老師講,他們是可以去的!每一場的時間好緊湊,其實大家是明白的,而且學校係好準時開閘及放小朋友走,但有些家長總是預備不足(在報到時)或萬般捨不得走,老師校工催促他們離去都要不停口!我自己是兩個仔的家長,考過兩年,坦白講不覺差,我並不是dbs嘅die hard fans家長,每間學校/人總有強弱,但做人總要為別人著想,不能只看見自己所需,我不是要批評各人,只是想分享一下自己考咗兩年所見所感,祝福今年的小朋友都考到適合自己的學校!

tabodaisy  agree  發表於 12-10-16 08:52
Jackieson  認同要顧及安排, 但去廁所為何要分真假呢?!在考試中途都可以去,為何面試完唔可以去呢?!面試完周圍參觀就唔得, 去廁所只是數分鐘為何唔可通融呢?  發表於 12-10-14 01:43

99699 發表於 12-10-13 15:32
人不可只看自己需要,其實有否看看別人的原因,今年報考人數大約有3100左右,分三日in, 即每日有一千人,db ...

衷心多謝你這篇語重心長的分享, 看後感覺好多了!

99699 發表於 12-10-13 15:32
人不可只看自己需要,其實有否看看別人的原因,今年報考人數大約有3100左右,分三日in, 即每日有一千人,db ...
請大家再諗吓一個深層次問題,Why成日係街見到小朋友隨街柯尿,大部份係鄰近地區既人仕。其實兩地既小朋友生理構造係冇statistically significant difference.咁係小朋友既分别,小朋友既問題? or
係大人既分别,大人既問題?
i really don`t know!

回復 fion_yinyin 的帖子

問下人就好容易知道邊到人廁所嫁啦。有時去旅行唔熟當地地方都要問人,路在口邊ma

引用:人不可只看自己需要,其實有否看看別人的原

原帖由 99699 於 12-10-13 發表

引用:人不可只看自己需要,其實有否看看別人的原

原帖由 99699 於 12-10-13 發表
恕我直言。這實在是不合理。有五千考生的陳守仁有無被投訴安排失當。要安排幾天面試、流程如何、校舍怎樣開放,全部純粹是dbs的決定和安排。 講到尾,校長只考慮學校自己方便管理,完全沒有考慮家長及考生的需要。

Jackieson  agree  發表於 12-10-14 01:45

引用:Quote:原帖由+99699+於+12-10-13+發表人不

原帖由 kyliema2006 於 12-10-13 發表
恕我直言。這實在是不合理。有五千考生的陳守仁有無被投訴安排失當。要安排幾天面試、流程如何、校舍怎樣開 ...
佢而家serve緊你定簡緊學生?

唔駛serve我,因為我冇考,只是有感而發啫。Btw.我唔覺其它學校係serve家長,而唔係揀學生囉。

‹ 上一主題|下一主題