用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 男拔唔記得自己係基督教學校
樓主: awmlai
go

男拔唔記得自己係基督教學校   [複製鏈接]

oh.  after I read this post, I found that I was too naive.  Today, after I pick up my kid, he told me that he needed V V.  I then went towards the toilet.  I was stopped by a woman worker.  She said we could not use the toilet.  I beg her but she waived her hand to mop us away.  I asked why and she said 'we cannot use the toilet because the toilet was CLEANING.  I asked whether there was anthoer toilet in school.  She asked us go downhill and find by ourself.  I was disappointed but BELIEVED THAT THE TOILET WAS REALLY CLEANING, but now I think that woman worker told us a lie!

Tonight, my kid told me that he didn't like DBS.  I asked why.  He said that the school did not allow him to use the toilet and asked him go.  

I am also a christian and just state our experience and don't want to critisize.  Just hope the new principal would see this post and think about the issue.

Advise to other parents :  DON'T give your kids water before the interview.

Jackieson  唉, 又多個. 但唔飲水又唔得, 小朋友喉嚨會乾, 會聲沙, 影响interview表現. 其實借用toilet無mud大不了, 真係唔明點解唔借!?  發表於 12-10-14 01:13
awmlai  Oh!  Sorry to hear this again.  發表於 12-10-13 00:13

回覆:男拔唔記得自己係基督教學校

其實我想問下佢地出信面試,封信有冇寫校舍其他部分不對外開放(包括洗手間),咁家長可能會有心理準備先。
呢個post,真係年年都見。家長每年不同,學校可改善下就更好啦。

Jackieson  "呢個post,真係年年都見", 即係DBSPS年年都唔借toilets比小朋友!?  發表於 12-10-14 01:15
awmlai  Do you think the esteemed school will include such caring reminders in their interview invitation letters?  I will be glad to see such improvement in the future, though we are victims this year.  發表於 12-10-13 00:23

回覆:sweetbaby999 的帖子

絕對同意!!有這樣老師、制度,教出來的學生會時心地點樣的高學術人士!狗眼看人低!!

awmlai 發表於 12-10-12 22:33
我覺得好好笑,原來有D人係分唔出借廁所同借張櫈嘅分別囉!  佢哋真係幸福,冇急過,所以唔知焦急係同內急掛 ...

急別人所急。。。你估係人都識咩!唔睇樓主篇文的上文下理,以為件事係發生
在茶餐廳添:「本茶餐廳廁所不外借」!

Christi  梁振英夠話急市民所急啦~佢明咩  發表於 12-10-15 15:36
awmlai    發表於 12-10-13 00:25
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆:ganbarejp 的帖子

趕你下山,廁所也不給你坐!!!
夠鐘再爬山,佢要俾人見到佢人山人海排長龍呀嗎、唔係點出名!

silvia_ng 發表於 12-10-13 00:09
其實我想問下佢地出信面試,封信有冇寫校舍其他部分不對外開放(包括洗手間),咁家長可能會有心理準備先。
呢 ...

上星期在SFA,我小朋友又係急急,d阿姐都好有耐性咁帶佢去廁所。

學校同學店,其實係有分別o既!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

引用:Quote:原帖由+awmlai+於+12-10-11+發表小兒

原帖由 HelicopterDad 於 12-10-12 發表
人地一早已公開哂D規矩。而成個過程都只係個零兩個鐘。你同你個已經大過五歳既仔都攪到心理同生理都咁lea h ...
開口借個廁所一用都要記名,抽後算賬?!咁咪仲得人驚過國民教育!一個5、6歲,仲係幼稚園生小朋友個幾兩個鐘面試後又急vv,有咩咁出奇?有咩咁Le hea ? 小朋友面試前緊張去唔晒,完試係放鬆心情,咪有需要去toilet ,咁自然既事情,可以理解到異形襲地球咁奇異?!

引用:趕你下山,廁所也不給你坐!!! 夠鐘再爬

原帖由 ic07 於 12-10-13 發表
趕你下山,廁所也不給你坐!!!
夠鐘再爬山,佢要俾人見到佢人山人海排長龍呀嗎、唔係點出名!

...
佢出名時好似我地好多都未出世......

回覆:HelicopterDad 的帖子

又如何???

回覆:nc2000 的帖子

好!

引用:Quote:原帖由+HelicopterDad+於+12-10-12+

原帖由 nc2000 於 12-10-13 發表
開口借個廁所一用都要記名,抽後算賬?!咁咪仲得人驚過國民教育!一個5、6歲,仲係幼稚園生小朋友個幾兩個 ...
對對對!我覺得你對!不過如我係DBS,在選db仔時見到有二千多個5歲細路都冇呢個問題時我點選呢?喟你報左means你想你個仔做db仔,咁你都要尊重人地所睇重既野(我想信包括家長需配合學校教育方針同DB仔能夠面對tough同adverse situations 既特質)。人地都有權簡架。人地冇搵槍指住你個頭叫你入form㗎。

cornelius  Can't understand why you quote 教育方針 & whether 5-year-olds can handle tough/adverse situations?! Going wee-wee has nothing to do with all these, right?! Kids can't control their bladders!  發表於 12-10-13 11:15

我都同情樓主的兒子。亦不認為凡基督徒就是好人,凡基督教學校就是好學校。看到這個真實個案後,對大陸小朋友在香鐵地鐵vv,又有深一層的理解了。香港地連小朋友vv都不簡單。

引用:Quote:原帖由+nc2000+於+12-10-13+發表開口

原帖由 HelicopterDad 於 12-10-13 發表
對對對!我覺得你對!不過如我係DBS,在選db仔時見到有二千多個5歲細路都冇呢個問題時我點選呢?喟你報左me ...
Oh, 原來db既教育方針同DB仔能夠面對tough同adverse situations 既特質就係先要學識忍尿

當然人地有權選擇邊個可做佢地學生,我亦冇講過有人搵枝槍指住我入form, 真9唔搭8

引用:Quote:原帖由+nc2000+於+12-10-13+發表開口

原帖由 HelicopterDad 於 12-10-13 發表
對對對!我覺得你對!不過如我係DBS,在選db仔時見到有二千多個5歲細路都冇呢個問題時我點選呢?喟你報左me ...
學到野,忍尿是一種面對逆境技能,下次dbs面試要加插忍尿測試來看看他是否好tough呀!來年家長依家開始訓練亞仔啦!

年年都有人駡臭DBS面試情況,又話佢成績年年退歩!為何年年都咁多人去?究竟香港父母知唔知自己要什麼?我身邊一D父母還講道明非DBS不入,連SFA or TSL都未必入!Ha Ha!

Jackieson  same, 我亦有d朋友將會報DB, 等我remind佢地注意吓, 同埋唔好比太多水小朋友飲, 又要帶埋空膠樽去.  發表於 12-10-14 01:24

大家知否廁所的位置在面試各課室範圍入面,若未面試前的家長/考生和面試後的家長/考生可隨意進入面試場地範圍及逗留,會否影響面試的進行?
學校若要人陪伴每位有需要的未面試/和面試後的考生上廁所,可能學校真的要加派十名職員才能應付。小學的面積不是大得可完全滿足3000多名考生又6000多名父母的所有要求。
另考生在面試期間是可以要求上廁所的。

回覆:PimPimBo 的帖子

3000個小朋友同一個時間面試嫁?大如政府都唔得啦。

回覆:男拔唔記得自己係基督教學校

一句到尾,收你讀唔讀?

fion_yinyin  我都好想知。dbs唔俾你個小朋友vv,家長又批評過。咁若dbs收你個小朋友你又讀唔讀呢?  發表於 12-10-13 13:08
‹ 上一主題|下一主題