用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 男拔唔記得自己係基督教學校
樓主: awmlai
go

男拔唔記得自己係基督教學校  

引用:Quote:awmlai+發表於+12-10-11+23:06+我確

原帖由 prodef 於 12-10-11 發表
好支持你! 可否說出你小朋友名字和applicant no., 我們齊齊聯名去信男拔, 另外向立法局議員黃毓敏 (譯音)  ...
似抽水喎你

醒目開學勳章

prodef 發表於 12-10-12 00:36
都冇話要人地址, 什麼查家宅喞? 聽見樓主咁講就真係撞火啦, 火都尼埋啦! 想話大家幫手幫佢出下氣都唔得. 仲 ...
幫手出氣問人小朋友叫咩名咩number, 仲話聯名去嘈, 你聯咩名呀? 人地報男拔, 你報女拔wor , 你唔係打算用女拔個application number 同人地男拔個application number一齊去投訴下化?

sheffield    發表於 12-10-12 11:58

引用:Quote:原帖由+awmlai+於+12-10-11+發表小兒

原帖由 牛精仔 於 12-10-11 發表
真係諗都冇諗過in完唔比去廁所,希望諗出黎果個,祝佢早日肚疴但冇人肯借廁所比佢,等佢自己感受一下。

...
Agreed!!

FREE 發表於 12-10-12 00:49
我係下午面試,安排又ok, 等了5分鐘入閘,聽EK媽媽講,有帶遮同水,小兒報到後離開,去了新世紀下午茶,準 ...

fair comment

回覆:男拔唔記得自己係基督教學校

大家稍安無燥吧。就算學校這樣的安排,樓主還是很在意能有second in的機會呢,懶理學校還懷有基督的精神與否。

說實話,學校在今早的安排過得去呀。在接小朋友時,老師有叫家長站前些,方便聽到小朋友號碼,只是怪家長喜歡一字排開,站得老遠,害得小孩子十個有七個沒家長接,表情失落

最後,我還是不明白人家何解一定要借洗手間給你?!你有難處,對方亦有。我們作為有教養的成年人,小孩的模範,還要因小事向他人落下毒咒......這社會已變得太過了。

Jackieson  但也不明白何解一定唔借洗手間給一位小朋友law  發表於 12-10-14 00:48

引用:大家稍安無燥吧。就算學校這樣的安排,樓主

原帖由 atinatin 於 12-10-12 發表
大家稍安無燥吧。就算學校這樣的安排,樓主還是很在意能有second in的機會呢,懶理學校還懷有基督的精神與 ...
偌大一個名校借厠所比個有需要的小朋友都有難處

carolmum  agreed....  發表於 12-10-15 00:04
Jackieson  真係唔明...  發表於 12-10-14 00:50

引用:Quote:原帖由+awmlai+於+12-10-11+發表小兒

原帖由 牛精仔 於 12-10-11 發表
真係諗都冇諗過in完唔比去廁所,希望諗出黎果個,祝佢早日肚疴但冇人肯借廁所比佢,等佢自己感受一下。

...
你次次d回應都令我五體頭地

家長會咁多人去都借洗手間, 點解小朋友interview咁耐都吾可以借?!  真係吾知咩道理?!

上年係到都聽過mcs 又係interview 吾借洗手間畀小朋友!  呢d係咩行政措施?!

引用:家長會咁多人去都借洗手間,+點解小朋友inte

原帖由 melonfans 於 12-10-12 發表
家長會咁多人去都借洗手間, 點解小朋友interview咁耐都吾可以借?!  真係吾知咩道理?!

上年係到都聽過mcs  ...
可能學校最高話事人就係負責管廁所果位,因為會影響佢地工作量.....唔好意思,只係講笑

melonfans 發表於 12-10-12 09:35

上年係到都聽過mcs  ...

家長日係星期六唔駛返學, 而且去家長會絕大部分係大人, 場面容易控制好多。

其實樓主都有話面試前個仔已去過厠所, 亦有其他家長post過登記嘅時候, 學校職員會問小朋友駛唔駛去厠所, 去完先面試。 而學校亦有告知家長面試完結後要離開, 唔可以再返入去去厠所。 呢d係學校行政上嘅安排, 點解大家唔可以配合。 有咁多面試學生, 咁多家長, 可唔可以為學校諗下, 人地訂呢個規矩係有原因嘅, 比得一個, 又會有第二個…

相信面試前去過, 面試期間唔會再飲嘢, 面試後正常唔會話急到要即刻去, 幾分鐘行落去都忍唔到 (當然肚仔唔舒服另計) 。 而樓主知道唔得, 都係要同個仔周圍去問完呢個問果個, 用呢d時間都夠落山。 仲有點解樓主話自己問過個仔: 等幾個字搭的士返屋企先去得唔得? 幾個字大人都未必得, 何況小朋友! 點解唔問個仔等幾分鐘落咗去先得唔得, 或者搭的士1分鐘唔駛落到去!

點解而家d人持住有少少道理, 就唔理人地規矩, 人地唔就自己就投訴, 話人地唔合理, 唔體諒, 你地有冇掉返轉頭體諒下人地呢?

最唔應該仲要搬埋宗教來講!  

carolmum  支持好,反對好~人家有權批評校方做法不近人情
既然你都話"d人有少少道理",即係你都認同?!...  發表於 12-10-15 00:09
cornelius  What's wrong with "比得一個, 又會有第二個"?  We're talking about 5-year-olds having little control over their bladders.  I can't see why the school has to spare its "toilet resources"!   發表於 12-10-13 10:41
cornelius  My own experience of going through P.1 interview at another school with much smaller campus size and yet more applicants was totally different.  Surely DBSPD has much room for improvement!  發表於 12-10-13 10:35
cornelius  I'm Christian and I totally understand this annoyed parent.  With a vast campus like DBS, I still can't figure out why the school makes unfriendly policies as such.  發表於 12-10-13 10:33
awmlai  係基督徒就會明白我點解特別失望。我著眼的是愛心問題,而不是表面膚淺的制度問題。耶穌是否為了守安息日而不治病?  發表於 12-10-12 23:50

引用:+本帖最後由+cmamum+於+12-10-12+11:33+編

原帖由 cmamum 於 12-10-12 發表

其實樓主都有話面試前個仔已去過厠所, 亦有其他家長post過登 ...
呢幾日小學部係停課架

回復 happyvv 的帖子

唔好意思, 呢樣我唔知道, 不過駛唔駛咁樣 指住人 ...

回復 cmamum 的帖子

絶對同意規則是要守的, 亦相信絶大部份家長同小朋友都會聽從學校安排. 但要去廁所是一件最基本人的需要 (重要係一個4,5歲的小朋友), 如此漠視一個這樣合理及合情的要求, 不免過份.  要知學校基本所倡導的愛興尊重表達較面試日流程暢順與否遠為重要

cmamum 發表於 12-10-12 11:30
其實樓主都有話面試前個仔已去過厠所, 亦有其他家長post過登記嘅時候, 學校職員會問小朋友駛唔駛去厠所, 去 ...
I doubted whether a kid can walk to "Fung Sing Chinese Restaurant" within few minute if follow the downhill queue with normal walking speed.

awmlai 發表於 12-10-11 21:10
小兒今日面試前已上廁所。隔咗近兩個小時再接翻佢,仍在校舍範圍,佢嚷著好急要小便,不能忍多幾個字坐的士 ...
睇個題目好興奮,以為批評教會學校應否轉私校直資尼D大事大非既問題。唉,點知原來講埋D雞毛garlic既事情!其實搭MTR都會遇到尼D問題,or有D細路貴到未搭過地鐡呢!?

carolmum  宜家mtr都改善左好多!!!!!我試過好多次啦....同職員講,佢即刻帶你去,無論你剛剛想出閘,定剛入閘!!....什至lck mtr站,在控制室外有1個鍾,你按佢就會開門比~  發表於 12-10-15 00:15

我昨日接完囝囝後肚痛,我有問他們借厠所, 雖然要經過幾人, 而且女厠燈都關了, 但他們仍借我一用.