用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 男拔唔記得自己係基督教學校
go

男拔唔記得自己係基督教學校   [複製鏈接]

小兒今日面試前已上廁所。隔咗近兩個小時再接翻佢,仍在校舍範圍,佢嚷著好急要小便,不能忍多幾個字坐的士回家。本來我已略知去廁所路線,突然比員工(校工?) 攔截,說廁所不再開放給已面試的小朋友,不能折返,一定要離開,點急都唔得。我本來想,他按本子辦事,別要他難做,我便說我會問老師,他也不俏地說我可以一試 (可能呢位大叔已挑通眼眉,清楚知道呢間係乜嘢學校)。我過去專登找過洋人老師來問 (因肯定他是老師), 他馬上告訴我們去廁所的路線。拖住個仔往前走,又有一位穿裙的小姐來攔截,怎樣說也不放行,她說怎樣也要下山找酒樓的廁所去。我們回去跟洋人老師說,他也很無奈地說"I am not big enough to say anything....."  我氣冲冲的謝了他就拖著兒子離開校舍。落山時問問security guard 最就近的厠所位置,他即說:細路唔忍得,不如就在路邊(此刻,我對男拔更失望,雖然實Q的提意不雅,但也見他的關心和體諒幼童的需要)。最後,好在我常備膠袋,以作不時之需。如果係女,都唔知點算。
唔知校長知否學挍這樣的不近人情,會成別人的絆脚石........
想起那穿裙女士的絶情丶洋人老師的無奈,好失望、好失望........

thomasha  是有廁所但不給人用而已。  發表於 12-10-16 21:30
vivicui  和港铁一样,不设立厕所。一点都不人性。作为一所学校,如此行为,可耻!  發表於 12-10-15 11:29
Jackieson  難以想像...  發表於 12-10-14 00:31
786  同基督教有咩關係?  發表於 12-10-12 19:03
fw9166  呢間咁既男拔,不知所謂.  發表於 12-10-11 22:19
   3    0    0    0

名校

醒目開學勳章 貢獻勳章

排隊交表時,都遇過親切有禮嘅保安叔叔,同埋無情無禮無事揾事做搞搞震嘅校工姨姨
恐龍家

我契仔媽咪對DBS有好好印象,因當年感到老師對契仔的特别情况很體諒,雖然最後都冇入到,但對這名校有充满愛心的老師是另眼相看的。奈何這已是2007年的事了.......所以,我的期望越大,失望越大......

回覆:男拔唔記得自己係基督教學校

呢啲一定係行政指令,唔關工友,老師及職員事(個別態度另計)。唔知會唔會有家長有機會直接問到校長呢個問題?任何學校/人見到小朋友甚至大人人有三急,也應給予方便,這是惻隱之心。

Jackieson  agree  發表於 12-10-14 00:33

講真,真係食得喊魚要低得喝!我自命吾喝得,所以無參與呢個殘酷遊戲,只考二線甚至三線學校。亦講真,呢d係家長、校出捧出黎既名校!

成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

回覆:awmlai 的帖子

請問外籍老師是男或是女,可以描述下外貌身型嗎?

醒目開學勳章

引用:小兒今日面試前已上廁所。隔咗近兩個小時再

原帖由 awmlai 於 12-10-11 發表
小兒今日面試前已上廁所。隔咗近兩個小時再接翻佢,仍在校舍範圍,佢嚷著好急要小便,不能忍多幾個字坐的士 ...
真係諗都冇諗過in完唔比去廁所,希望諗出黎果個,祝佢早日肚疴但冇人肯借廁所比佢,等佢自己感受一下。

kufubaby   牛精仔你個"咀皺"好正  發表於 12-10-15 16:52
Jackieson    發表於 12-10-14 00:33
miffymiffy    發表於 12-10-12 10:45

穿裙的小姐是老師還是職員?

外籍老師是男的,銀髮,又高又瘦。穿裙的小姐像是職員。咁都 make sense D, 因通常老師會caring D.

真係唔明白,點解要咁mean。

回覆:awmlai 的帖子

我今日接仔是見個位外籍男老師都好唔得,他負責交小朋友比家長,係咁shout問d家長去晒邊,好老實接仔有成百人,個咪d聲又入晒校內,聽唔倒no.都唔出奇啦,洗唔洗咁惡,d仔未有家長認頭就一手推開佢地, 一d愛心都無!

回覆:granddelsol 的帖子

Agree!!!!!一個字--亂

5好話男but, 我記得當年我大住個肚(約6,7個月倒)去左一間又係所謂名校面試,面試大約1半鐘倒,接左細佬,我當時好急,可能因為朝早食左早餐,又等左個幾鐘,米諗住問下個看間,想借廁所用,我都6,7個月應該5會睇5到我係大肚婆呀!大肚婆5忍得𠺢!佢居然一口話:5得,廁所5借比外面人!我直情話:我係大肚婆,5忍得,5該你啦!佢真係睬我都儍,就話:你落去邊道,邊道去,e度5外借!!
我真係好急咁忍住拖住個細佬,係咁找其他公廁!!忍得幾辛苦!瀝瀝在目!
根住我就發譬,就算e間學校收我個小朋友,我都5會讀!點解可以咁冇人情味!同冷血都冇分別。

Jackieson    發表於 12-10-14 00:35
awmlai  今日都令我想起以前大住個肚向一家休市中的小酒家借厠所,眼見佢冷冷的𣎴甚願意,但望住我個肚話可以,呢D就係惻隠之心,人皆有之。你講嘅係邊間學校?比我哋估吓?   發表於 12-10-11 23:58
swmami  I am sure that guard must be single...  發表於 12-10-11 23:04

有名...冇品

真係好mean!要扣分喎!:;pppp:

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

我確實扣咗佢好多分!  或者呢D就係上帝比我强烈嘅信息。但如果有second in, 我一定去,我要當面問 interviewer 點解堂堂一間基督教名校會咁mean! 點教學生何為惻隠之心,點様在品格行為上榮耀天父?

我都覺得男拔有向下走的傾向. 包括成績, 操行......
男拔係聖公會喎. 唔知算唔算基督教.

fion_yinyin  聖公會唔係基督教嫁咩?  發表於 12-10-11 23:47
‹ 上一主題|下一主題