用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問可否介紹青衣區有咩好幼稚園?
go

請問可否介紹青衣區有咩好幼稚園?

請問可否介紹青衣區有咩好幼稚園?

回覆:請問可否介紹青衣區有咩好幼稚園

學之園、康傑

sbux 發表於 12-10-11 17:30
學之園、康傑

THX! 請問知唔知呢兩間係米有"學卷"用?

學之園 - 無

康傑亦係無

卓思ok 有學券

回覆:請問可否介紹青衣區有咩好幼稚園?

卓思ok, 中文幼稚園,上小學一定冇問題

8/10/07 - 8.6 kg

卓思係點架?上小學無問題,係唔係課程有ㄧ定程度深呢?

宏福,聖多默又好唔好呢?

宏福千其唔好,因為k2都唔需要寫字,上到小學要時間適應。除非你係搵唔谷的小學

卓思的英文當然唔可以同九龍塘D英文幼稚園比,但佢D課程唔係淺,k3D功課亦唔小,如搵主恩小學,相信會容易適應

我個女讀緊康傑, 老師好有愛心, 但你要預左係谷谷地的幼稚園

jvcfamily  Yup a ver good KG.  發表於 12-10-14 01:04

我有對孖b. 冇"學卷"讀書好貴.

其實好唔好,睇小朋友啱不啱呢間學校。我仔在康傑讀n班,K1轉咗卓思,K3轉咗校。后悔當初為咗用學券轉咗卓思。康傑真係好好,校長老師校工都好好,茶點又好,小朋友都學得開心,英文都好。但自從在卓思讀咗2年,我收到好多關於我小朋友的負面評價:唔專心;做手工慢;食茶點慢,整到我對佢都沒咗信心,都想帶佢見醫生。但仔仔在出面上英文班畫畫班老師評價都好,前排我睇返佢係卓思時學校影的相,每一張的表情都是唔開心,我好心痛!自從9月轉咗新校,佢適應的好快,班主任贊上堂專心,回應積極,又聽指令,我聽咗想喊!可能之前聽太多負面嘢,就覺得仔仔唔乖,亦加仔仔好鐘意返學。個人意見,卓思的教學方法不夠靈活,功課多不等於課程深。太多功課對小朋友和家長壓力都大。而現在我仔功課不多,但中文英文都深過卓思。真的要感恩,多得搬屋,幫仔仔搵到一間合適的學校

bbforever  可否pm我哪間K呢?唔該?  發表於 12-10-14 17:32

那你的小朋友現在讀那間學校呢?

回復 Chengwh2 的帖子

迦南幼稚園

回覆:請問可否介紹青衣區有咩好幼稚園

舊年去完卓思開放日,即刻決定唔申請。所有壁報板都係貼住寫字、寫字同寫字。校刋就登畢業生喺小學嘅優異成績排位。。。小一、二都情有可餘,但小五都仲同幼稚園事?奇怪

回覆:Happylily2012 的帖子

我個仔而家都係讀緊康傑,我都好鍾意呢間學校,佢放學返屋企成日會提起啲老師同嬸嬸,而且課程唔淺,我覺得幾好!

康傑學費如何呢?如灝景灣過去要校車嗎?大概幾$校車呢?他好似是有2歲班是嗎?課程方面可唔可以講出嚟分享下?唔該哂先

sbux 發表於 12-10-11 17:30
學之園、康傑
請問知唔知學之園、康傑學費多少? 有冇n班? 大約幾時要報名? thx!