用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有無見過咁口臭的家長?
go

有無見過咁口臭的家長?

在學校內外,她專登在人地經過她時, 便馬上說人懷話, 要妳聽到. 說話尖酸刻薄,有幾難聽得幾難聽. 如:
1) 她問人得知你的兒子成績不好, 她就會說: 成績咁差, 將來唔知點算好囉!
2) 她知道學校內有家長曾患乳癌, 她就笑人割了一邊.
3) 人地是單親媽媽, 又生得靚, 就問其他家長: 佢有沒有鈎你老公呀?
4) 人地面上弄損了一點, 她就話人唔知生乜嘢.
總之, 踏低人地, 抬高自己, 她一定比天收.
如你遇到呢D人, 你會如何應付呢? 謝謝各位的發言..

celialing  真係攪笑咗啲喎!!  發表於 12-11-19 13:01
ANNAFRIEND  真係未遇過甘既家長, 好恐怖.  發表於 12-10-16 10:44

回復 mgcyw2006 的帖子

其實我在這裡發表, 是因為香港地很細,相信她亦已看過這段發言, 我是要她看看自己的所作所為,不要以為自己可以用把衰口除便傷害人, 目中無人.想我轉校,她太睇少我了!

我都識得一個!

回復 babadogcat 的帖子

我忍不住大笑了.

回覆:有無見過咁口臭的家長

咁恐怖而家咁多呢D人真係幾驚教壞小朋友,講野咁惡毒!

aeiou_drm 發表於 12-10-10 18:09
呢D 人真沒教養.

話說今日有個家長八我仔成績, 我答ok 啦, 點知她好寸, 她說 "OK 啦, o麥你唔

我就直情唔問人成績啦,人地認到自己仔女成績唔好,心情又不好,人地成績好,自己又羡慕的不得了。有乜好啊?

回復 bobo_ling 的帖子

非常認同,做得好

回復 你好好 的帖子

一笑置之,無謂同人一般見識,此類人少見為妙

對住呢d人, 何必勞氣呢, 佢其實自己都好辛苦, 唔好應佢, 等佢自己同自已講野lor.

好彩還未見識過這類家長,冷眼旁觀覺得很好笑,就當笑話,一笑置之! 但願這些家長不是堆在同一間學校!

回復 pamelaywy 的帖子

系唔系同一個人呢咖??

引用:賤人賤咀,不理也罷。見到佢果日當自己時運

原帖由 silvia_ng 於 12-10-11 發表
賤人賤咀,不理也罷。見到佢果日當自己時運低,快步走過就算啦。
甘衰格嘅家長,唔好理佢啦,佢只會教壞自己個小朋友,第日自食其果啊!

你好好 發表於 12-10-10 17:38
在學校內外,她尊在人地經過她時, 便馬上說人懷話, 要妳聽到. 說話尖酸刻薄,有幾難聽得幾難聽. 如:
1) 她問 ...

學校未遇過呢種既經典的家長, 反而興趣班就遇過. 我居然從第二個家長口中聽到某大陸人家長話公民唔收我小朋友. 係人都知公民只要你肯比錢讀又點會唔收呢. 而我曾經對果個大陸人家長講過機械式操練唔岩我小朋友, 所以覺得公民唔太適合等等說話. 而佢個女o係度讀可能因此引起佢不滿.  四圍去話比人聽公民唔收我小朋友. 我又唔係批評佢個女.  呢個大陸人可能自卑心太重, 任何講佢個女讀緊的機構佢都接受不了.

唔可以唔理, 咁好0既教材, 即刻同阿仔/女講, 教佢唔可以咁做。

為佢小朋友感到難過

好多時呢d家長本身都唔方好得去邊,
只係覺得咁做可以提高自己.....無知!

登佢仔女慘~有咁既家長 實教壞d仔囡~

原來周圍都有這種人, 我的經驗係.

1. 本來著運動衫褲, 而家變晒雪紡, 因為班內有好多有錢人.
2. 有錢人一到即刻推個仔出去.
3.見到無車既家長就問人地, 你地係點去街
4. 不斷問人地有無學校second in, 又同人講間間間學校都收佢個仔
5. 知你小朋友有咩唔叻, 不斷問, 一問到唔識就叫自己個仔出來答.

不只個仔既性格情緒有好大問題, 個仔最鍾意打人, 但阿媽只會教佢同有錢人道歉, 平民如我地就唔理.  我忍無可忍.

再講, 佢老公都好可憐.