用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 遲緩一問
go

遲緩一問 [複製鏈接]

女兒9歲,正常校讀P.3. 因所有發展都比同齡劣,但默書一定要背一段時間,有可要取100分,考試就得10-20分,成績無所為.想問女兒其實有咩問題?但講嘢唔係好流暢,寸人就會幾好.
   1    0    0    0

有時100分, 有時10-20分? 真係差好遠. 如果平時唔係出貓/考試唔係無溫書, 真係要搵人check check.
我以前d成績都係咁,但實不相瞞,我出貓及無溫書(或者貼題目溫)都有.

默書靠背誦, 考試要轉彎.

回復 kelvin_hmlau 的帖子

同意, 我記得我自己細個剛剛相反, 背默攞O分(唔只一次), 考試幾高分,因我背唔到野, 但會考都有個C.

發展delay最後有無得追返?
小兒2歲時被評為delay,說話遲,唔識雙腳跳,而家返早期.
現5歲,講野都係唔流暢,有懶音,小大肌都不是太靈活,但最令我担心的是他的智能問題,有啲複雜啲嘅指令佢未必跟得上,學野慢,唔知轉數慢定跟本唔想學,學過嘅野如果唔重覆溫好快唔記得,鐘意玩啲單向玩具(車,lego,泥膠),學校的事好少提,問佢都講唔出5成,學習態度唔積極,叫佢記或背野都要記好耐先得
究竟佢係唔係資質
我真係擔心他上到小學跟唔跟到呀!?

回覆:Bird9795 的帖子

默書只要你肯讀肯背,唔難拿高分。但考試除了背之外,還要理解題目的意思,要思考。另默書時,老師不停讀字,容易專注。但考試時,你自己對住卷做大概35分鐘,好容易分心

回復 bbforever 的帖子

Pain is inevitable, Suffering is optional.
將之視為挑戰, 敢於面對困難, 懷慈悲心對待孩子和他人, 或者會係一條出路.

Bird9795 發表於 12-10-9 14:53
女兒9歲,正常校讀P.3. 因所有發展都比同齡劣,但默書一定要背一段時間,有可要取100分,考試就得10-20分,成績 ...

我想問老師有冇叫你女做過評估咁?

醒目開學勳章

樓主可以要求學校同小朋友做評估,要知原因才可以幫到小朋友。
我的兒子是輕度智障,在主流讀時,背默都能拿到高分,但考試只拿20~30分,因為考試需要理解能力,智障小朋友這方面較差。

bbforever  遲緩和輕智的分別是点呢?你是点樣才知小朋友是輕智呢?可否告訴我或pm我好嗎?  發表於 12-10-12 22:55

輕度智障同遲緩同唔同呢?

回覆:bbforever 的帖子

應該可以追,不過要時間囉

醒目開學勳章

回復 bbforever 的帖子

小兒是3歲時評估為語言遲緩,智力「擲界」,到5歲再做一次就是輕智。

delete

deletedeletedeletedeletedelete
emily

回復 myhkbb 的帖子

其實6歲前是沒有分智障,只是用"遲緩"來區別跟不到同齡的能力(包括智能),但6歲或以後跟不到同齡的智能是"智障"不再叫"遲緩".
我有老公有親屬是輕度智障小朋友(14歲),而我小朋友是在遲緩的階段(6歲前),正努力當中!希望6歲前可以追到同齡能力.

醒目開學勳章

bbforever 發表於 12-10-11 22:15
輕度智障同遲緩同唔同呢?
兩樣野呢!

其實我小朋友比同齡的發展,經早期的導師說大肌還是差D,需要加強培訓
智能上我還在觀察,有時覺得佢OK,有時又覺得佢唔掂即轉數唔快,思巧唔敏捷

續上...
有無小朋友到5歲多,還填顏色分不到—格格填 , 出界不特止還張個圖案全部油1~2隻色丫?

peggy 發表於 12-10-19 00:45
兩樣野呢!

朋友你還不明白..."智障同遲緩"是有很大的關係!!!
智力遲緩(6歲前)=智障(6歲後)
(只是不同稱呼,因6歲前還有機會追到同齡,所以個名好聽D叫"智力遲緩",6歲後就沒可能追到同齡就叫"智障")
‹ 上一主題|下一主題