用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 今年去親直資/私校Interview, 都好多強國人! ...
樓主: golfer504
go

今年去親直資/私校Interview, 都好多強國人! [複製鏈接]

回覆:今年去親直資/私校Interview, 都好多強國人!

我以家小朋友已上中學,可以好理想咁睇同分析件事,但老實講,如果我個仔今年先報小一,我好肯定我會非理性地鬧爆!!!

醒目開學勳章 王國長老

引用:我以家小朋友已上中學,可以好理想咁睇同分

原帖由 rogerlam123 於 12-10-09 發表
我以家小朋友已上中學,可以好理想咁睇同分析件事,但老實講,如果我個仔今年先報小一,我好肯定我會非理性 ...
Same here!

回覆:今年去親直資/私校Interview, 都好多強國人!

我已去是好幾間熱門但不見有幾多強人

我是大家所謂的‘強國’人的一員。和所有的本地香港爸媽一樣,我們很在乎小朋友的學業。9月和10月,也在忙碌的帶著小朋友四出面試。
在家我是和小朋友講普通話和英語的。所以在小一面試場合也是和她講普通話,不知道會不會被別人聽到覺得什麼呢?
強國一定等於雙非蝗蟲麼?我和先生來香港已逾10年,都已是永久居民,在港工作,每年和其他人一樣,繳納不少稅款。小朋友在香港出生,一直在學之園返學。據我所見,小朋友的同學也和她相處愉快。
小一面試競爭激烈,我只希望面試的老師不要抱有某些人的心態。

huisylvia  你有hk id,咁已係hk人,樓主講果d雙方父母都唔係hk人既強國人呀  發表於 12-10-10 16:20

亞囝嗰班同學都有兩個強同學, 一個數學資優, 一個全科資優(包括英文), 無話可說, 強就是強.

強的另一面是弱.
我就不會自認弱者.

koala_xin 發表於 12-10-9 16:20
我是大家所謂的‘強國’人的一員。和所有的本地香港爸媽一樣,我們很在乎小朋友的學業。9月和10月 ...

正如我所講,我不是歧視強國人.我所見識到的一群,是有比較修養及有經濟能力的.這也是我欣賞的, 我父母於60年代因為逃避共產黨管治, 他們都偷渡來港. 他們一代和你們一樣對香港有不同的貢獻.

我的言論只針對現政府. 既然人口政策會容納國內一批新移民, 民生的配套亦要相應提高. 為什麼60年代,70年代,不斷有移民潮, 大家都相安無事, 但今天的雙非問題, 政府係教育政策上沒有做過什麼, 實在令人擔憂.

當然,開這個post, 一定有不同人有不同解讀!

引用:Quote:koala_xin+發表於+12-10-9+16:20+我

原帖由 golfer504 於 12-10-09 發表
正如我所講,我不是歧視強國人.我所見識到的一群,是有比較修養及有經濟能力的.這也是我欣賞的, 我父母於60 ...
以前的教育安排比而家差好多。分別最大是我地自己要求高左N times.
以前我地會盡量做,做唔到會檢討自己,或消極D認命。而家只要達唔到自己既目的,就一定係人地唔對。睇下有幾多post鬧學校同政府?我覺得凡事一定冇完美。做嗰個先會做錯,而家普遍比comment既就不留餘地。(不過不是說你)。我覺得比我地細個時而家已經好左好多,真係凡事要感恩呀!我嗰個今日英華睇倒冇得2nd in我都唔會blame others. 我同仔仔仍會努力考其他學校!

相信樓主所講的強國人不包括父母已是香港人的家庭,
據統計,豬年約有80000個BB,雙非佔一半,相信香港父母痛恨的是這些雙非兒童,他們的確是來搶學位,政府又無能,大家先咁嬲!

仲有,在培僑見到的國語兒童,高其他小朋友成個頭,應有七,八歲,實叻過我地5歲的K3生,如果學校照一樣比分,我地入到的機會極微! 確實不公平。
‹ 上一主題|下一主題