用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 今年去親直資/私校Interview, 都好多強國人! ...
go

今年去親直資/私校Interview, 都好多強國人! [複製鏈接]

如題. 今年去親私校Interview, 都遇上好多強國人! 感覺上,競爭大的原因是"雙非"的後遺症, 依家殺到埋身就更體會.
雖然,我所見識到的一群,是有比較修養及有經濟能力的 (憑觀察他們的談吐和舉止).先聲明, 我不是歧視他們強國人,但政府唔再做D野,除非依家搵到一條龍學校,否則,6年後升中, 12年後升大學,又係要同呢班強國人競爭過!
   0    0    0    0

Yes, there are some but not that many as I have seen.

回覆:今年去親直資/私校Interview, 都好多強國人!

絕對認同,剛覆同細佬in哥哥間幼稚園一例,比率係2港人:8強國人!

回復 golfer504 的帖子

個人意見,其實而家有能力的强國人,d小朋友係好叻的。
有時學校有外國人小朋友又唔見得有人會話爭學位?係因為覺得學校可以提升到英語水平?咁其實多個普通話人都一樣係好事啫。
我公司响廣州都請好多强國人,佢地好多都好smart,又捱得,又勤力,呢班人似80年代的香港人。
好果方面諗,去得名校in的小朋友,家底學識都應該有番咁上下,我反而覺得佢地可以增加小朋友的競爭力,提高水平。
唔洗諗得咁灰,有能者居之,有能力不愁無出路。
你講果d麻麻地的强國人,咪可以等我小朋友唔洗包尾,等學校唔洗殺校,增加香港就業機會呀。
又講遠左添....

(不喜勿插... )

回覆:evacalbee 的帖子

我公司都有些不錯的強國人,有專門技術,我都不介意孩子和他們的孩子一同讀書。但問題是有些強國人是另一類,父母做生意,有錢,子女也可能好叻,但叻唔代表有品,有些小孩很無禮貌,極端的甚至會打人,感覺不是很舒服吧。

evacalbee  講真,香港小朋友都好無禮貌,包括我個仔.... (講出尼真失禮...)   發表於 12-10-8 15:09

學校是會根據小朋友的level 去收。但同時會考慮佢地是否住在香港,好少雙非入到DSS n private school.

回復 zzbchu 的帖子

agree

其實睇吓邊間啦,剛剛都覆了另一個post, 沙田培僑都好多,搭學校車上去時,周圍幾個都係講普通話。等接小朋友走聽校長吹水時,佢直情話有學生係高幹子弟,搞過去中南海國賓館食飯參觀添,有錢都未必去到

回覆:sp3014 的帖子

子女同太子黨做同學喎,好多人都夢寐以求喇,不過就唔多介意孩子會染紅喇,哈哈(just kidding,請不要介意)。

你估染紅容易, 還是染白容易呢?

引用:問題不只在有冇品,而係個數目可以多到淹死

原帖由 ha8mo 於 12-10-08 發表
問題不只在有冇品,而係個數目可以多到淹死晒本地小朋友
學校一定要設限額,否則本地小朋友機會會低左好多
...
這是必然現實。當我地十幾廿年前began to enjoy 內地勁平既野既時候,就一定要知道有朝一日要payback. 我好耐以前已同大嗰個講喺globalization 下佢唔可以只睇香港自己,正如其他人會來香港,佢都要放眼內地同世界。淨係保護性睇自己一定唔夠人勁爭。

另外,你又有冇想下點解我地可以freely送自己既子女返大陸而人地唔可以reverse?

我地享受左一D unfair benefits太耐。自己同下一代已經逐漸失去competitiveness. 當有人有機會會takeover 我地既野就即刻想鎖關。咁樣香港只會淨返一D食上一代老本既人。這並不是香港之福。

我細嗰個今年都要同多左人競爭,但我知2007年有成8萬個香港BB出世,而2006 or before 就少好多。我地要blame人都要base on facts. 而唔好跟D政客咁base on perception only.

evacalbee  有見地! 好無奈我地大人都係比人takeover 緊, 畢竟要面對現實。  發表於 12-10-8 15:08

引用:不要以為是什麼驚天動地的偉大事件其實這只

原帖由 ha8mo 於 12-10-08 發表
不要以為是什麼驚天動地的偉大事件
其實這只是很簡單的承受力問題
如果小朋友equip得好,有教養,有實力,就如裝備了好的絕緣體一樣,去到邊,幾多volt都唔怕。
註,這是一個比喻。唔好pinpoint同牛角尖入physics 層面,

回覆:ha8mo 的帖子

這某情度上是的。我相信從來政府分區派位都係想students留在原區上堂。佢estimated wrongly or even never estimated就要補wok。

但香港信奉的是香港出世就是香港人。

你覺得唔對咩?咁時光倒流到97前我地點回應D"鬼佬"鬧我地炒貴哂Canada/ US/ Australia/ New Zealand D樓同occupy 哂D好學校既位....

醒目開學勳章 王國長老

無錯, 競爭力係一個問題, 但亦要關注下本地學童, 叻唔叻都要讀書架, 就好似世界各地大學, 都一定係本地一條隊, 外來一條隊, 就係要make sure本地學生有一定既"privilege"可以有一定機會入大學
如果由得外來生澭入, 只會做成惡性循環, 人地勁咩, 本地生又操勁d, 可憐果d只係幾歲小朋友, 有人有錢鐘意送子女出國, 係佢選擇, 私校鐘意點收生我地管唔著, 但直資有用納稅人既錢啊, 政府係咪應該保障返本地學生權益呢? 唔係人人都會選擇去外國讀呀

Charlotte_mom 發表於 12-10-8 17:05
無錯, 競爭力係一個問題, 但亦要關注下本地學童, 叻唔叻都要讀書架, 就好似世界各地大學, 都一定係本地一條 ...

『 就好似世界各地大學, 都一定係本地一條隊, 外來一條隊』外來係指移左民過去的人定係外地人投考的人?
外國人都會視本土出世的人為外地人嘛?

Charlotte_mom  我講foreign students呀, 如果係本地出生外地人就真係無辦法了......  發表於 12-10-8 17:17

evacalbee 發表於 12-10-8 08:48
回復 golfer504 的帖子

個人意見,其實而家有能力的强國人,d小朋友係好叻的。

Good and positive thinking!
‹ 上一主題|下一主題