用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 現在考私校比兩年前辛苦
樓主: onepiece
go

現在考私校比兩年前辛苦 [複製鏈接]

回覆:Mag7991 的帖子

只有大家继续努力,装备好自己的小朋友。希望有满意的结果。

引用:最慘係學校迫住用筆試(圈答案)去分小朋友高

原帖由 easybring 於 12-10-08 發表
最慘係學校迫住用筆試(圈答案)去分小朋友高低, 很可憐!
以為sfa先會,依家。。

舊年都無今年咁慘.

evaken    發表於 12-10-31 10:19

其實不單只讀書, 到時同期畢業生人數一樣多左, 到時搵工一樣難!

回復 ha8mo 的帖子

[size=15.555556297302246px]同意! 經濟環境預計唔到, 但畢業人數就可見.

回覆:現在考私校比兩年前辛苦

大學學位無變,畢業時間又可能不同,最多多咗人爭大學學位

叩官津校,反而又叩到2間1線學校 , so good! Can you share your experience? How to get such a good result?
How to prepare your kids?

I want to know too. thanks~

個衰仔係屬於好動活躍型,但對住老師就會自動波死狗,學術一般,幼稚園亦算出名但不太重學術的一間.由於有一私校在手,所以大抽獎較進取,但最後派唔到最心儀的,咁未由派位選校名單中檢閱下有邊間可以叩/叩得過,如:甲一係全世界有個仔都想入的dream school,連讀佢幼稚園都未必收何況我仔讀第2間,又唔識人,可以收得工;乙一係話明唔係3條1就冇得叩,去到門口都掉返你份profolio比返你,咁又收得.其實我聽返有d學校就算你冇填都可以叩門,但我自己又精力同能力有限,唔想漁翁撤網,唯有集中火力試左2間,(1間跨區1間同區)面試就1間淨見個仔問d好簡單問題,另1間就分開見,細路做中英數paper父母就見board咁in;之後同區個間收左,跨區個間waiting入.最後我地揀左自行個間;總括來講,個衰仔係有d運仔,幫我慳錢,但整定要玩我一大輪,白頭髮都多左幾條!

有可能反而個d學校又buy你小朋友喎....you would never know.

其實可能間間都收,但係D員工同你一樣,"ha8mo" 讀成 "蝦拔毛",聯絡唔到你。

雖則話D位會慢慢放返出黎,
但除非你係WAITING,
否則都係機會好低,
都出得REJECT LETTER俾你,
又點會再考慮收返你,
所以都係果句,
報得多又HOLD住幾間WAITING/ACCEPT都對其他人唔著數

albert831  所以起碼點都要有幾個waiting  發表於 12-10-30 17:46

louiskkchan 發表於 12-10-29 23:34
the point is more and more people rich (but not very rich).

if you are poor, you simply send your k ...

But I don't think so.

問題係入學人口多咗, 但小班學校又多埋, 所以學額相對少咗。咁, 原本叻仔可以入名校, 依家超叻入名校, 叻入一線學校, 一般叻就要去到二線了。以前, 一般的學生都可以入二線私校的。依家, 要叻/一般叻了。至於一般的學生, 就要去到三線同強國人爭學位了。

ha8mo 發表於 12-10-30 16:49
誰說強人會同你爭三線?

強人只會名校or Nothing
我是大埔區的, 強人會爭入三線。一線學校無收強國人, 二線就一班幾個咁。北區已淪陷了, 所以我都要扮強國人, 跨區去九龍考私小了。

強人是我, 能飛天盾地......

ha8mo 發表於 12-10-30 17:03
我只係知我去41網某處交表,有好多不操本地話人士一齊排

我陪個仔去到港島東、中、西、九龍塘、TKO既直資 ...
果啲應該係單非或新移民, 我哋果區則是雙非人。

albert831  救命  發表於 12-10-30 17:48
‹ 上一主題|下一主題