用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 你哋學校比唔比小朋友帶手機返學?
go

你哋學校比唔比小朋友帶手機返學? [複製鏈接]

我仔讀中一,適應暫時冇乜大問題,最麻煩係學校唔比學生帶手機,因為我仔有時放左學之後有其他活動,冇咁早返到屋企,佢放學出左校門後我就冇辦法聯絡到佢,有時都幾擔心,真係好煩!
你哋學校比唔比學生帶手機返學架?
   1    0    0    0

我地都唔比學生帶手機返學架!

heiB  會唔會高年級比帶?  發表於 12-10-16 10:05

回覆:你哋學校比唔比小朋友帶手機返學?

吓,仲有咁規例?我兩個女學校都比,一個規定放校務處,放学取回,另一個就规定校內熄機,否則記過。你問清楚未呀??

很多事情,錯過了就沒有了;錯過了就是會變的,緣份也是。人與人之所以能夠成為朋友,成為知己,在於彼此交往的機會多,及彼此的交流坦誠.願主祝福你們!TRACY

小學都比,不過要家長信申請

很多事情,錯過了就沒有了;錯過了就是會變的,緣份也是。人與人之所以能夠成為朋友,成為知己,在於彼此交往的機會多,及彼此的交流坦誠.願主祝福你們!TRACY

我仔比帶,但要申請,仲規定要冇 cam 既先得,學校會係合格電話後面貼個學校 label ,如發現帶冇合格 label既電話就死緊。

就算學校話唔俾帶,只要寫封信俾學校,說明有此需要,佢地都應該俾帶。

其實學校話有特別需要都可以申請,但就算批左都要每日交比老師保管,放學先可以攞返,因為老師未必保管到咁多手機,所以唔會咁容易申請到,即係根本唔准帶!

orangebb  你試下同老師商量啦, 好多學校都係近呢2年先改比帶, 都係因應家長要求, 大勢所趨.  發表於 12-10-7 10:27
杰杰媽媽  如果我係你,仲要放學後唔會即刻返屋企,我一定同學校講數,講到俾帶為止.  發表於 12-10-5 19:16

引用:其實學校話有特別需要都可以申請,但就算批

原帖由 小時候 於 12-10-05 發表
其實學校話有特別需要都可以申請,但就算批左都要每日交比老師保管,放學先可以攞返,因為老師未必保管到咁 ...
咁你申請過未?

引用:Quote:原帖由+小時候+於+12-10-05+發表其實

原帖由 瑄婷 於 12-10-05 發表
咁你申請過未?
可能係你小朋友唔想你找到佢,至比錯誤消息你

學校俾帶, 但校內正常時間 (8:05打鐘至3:45放學)內不可用開手機或用手機, 否則見光死, 被沒收手機, 要家長親身到校領取.  另外, 每年一開學家長要簽一張申請表, 要填上學生手機號碼及需要帶手機回校的原因.

Yanamami  同我女學校–樣.  發表於 12-10-7 10:33

要先申請, 但都只可以帶唔可以開, 要離開學校先可以開

回復 小時候 的帖子

可以帶, 只不過係入到學校唔比開, 同拎出嚟用 !

其實今時今日, 唔比帶真係有點那過, 講真, 之前有個女學生都係因為佢媽媽見佢明明話到咗屋企樓下, 見佢咁耐都未上到樓, 再打比佢, 先嚇退咗個色魔咋 !

現金世代, 好多好有用嘅工具, 例如 whatsapp, 只要唔係濫用沉迷, 確實係造就咗好多成便,  學校/家長都應該教識小朋友善用, 而唔係避而不用 !

Yanamami    發表於 12-10-7 10:32

補充:

之前小學都比帶, 只要同老師登記就可以, 當然都係學校唔比用 !  (上到小5/6, 已開始好多同學自己放學.........)

而中學生又比小學生活動範圍更廣, 時間更長, 所以帶手電可以令家長安心, 我覺得都係無可厚非架!

引用:學校俾帶,+但校內正常時間+(8:05打鐘至3:45

原帖由 Meikin 於 12-10-06 發表
學校俾帶, 但校內正常時間 (8:05打鐘至3:45放學)內不可用開手機或用手機, 否則見光死, 被沒收手機, 要家長 ...
學校比,但有一定的規則要學生去跟。

醒目開學勳章

hw1115 發表於 12-10-5 16:20
我地都唔比學生帶手機返學架!
阿仔學校都唔比學生帶手機返學架! 升上中四先可以蔕

基本上要向校方申請,並放於校務處,但差不多所有同學都沒有向校方申請而是放在自己書包,一入學門要關機,直至放學出了校門才可開機。如發現在校內開機,即沒收,由家長親身取回。

karen2323 發表於 12-10-8 12:10
基本上要向校方申請,並放於校務處,但差不多所有同學都沒有向校方申請而是放在自己書包,一入學門要關機, ...

咁嚴謹 !  我地學校相對就太開放, 一放學係校園內都可以用電話! 有同學忘記熄機而又響機, 就會沒收, 要家長信先可以攞翻.

小時候 發表於 12-10-5 16:12
我仔讀中一,適應暫時冇乜大問題,最麻煩係學校唔比學生帶手機,因為我仔有時放左學之後有其他活動,冇咁早 ...

可以帶,但要家長同意書,上學時間或在校內不能開電話,校內電話響會交訓導署,
放學後喺校外才可以開電話。

可以有電話返學,上課前交比班主任保管,放學會派番。要離開學校先可以開電話。

唔比帶,如有需要向學校申請,不過好多同學帶,校內使用電話記缺點。

karen2323 發表於 12-10-8 12:10
基本上要向校方申請,並放於校務處,但差不多所有同學都沒有向校方申請而是放在自己書包,一入學門要關機, ...
每日放校務處是自欺欺人的做法,假設一間中學有三四百學生帶手機,
校務處的人手能否應付每天番學放學有三四百學生放機取機的安排呢?
學生每天要用多少時間去排隊放機取機呢?
若這三四百部手機在存放校務處期間有人為損壞或遺失又誰人負責呢?

‹ 上一主題|下一主題